vinyl

Welke muziek wordt het meest gemaakt in welk land?

Als jij zou moeten zeggen welk genre het meest wordt geproduceerd in België, zou je misschien spontaan gaan denken aan Belgische popartiesten die de charts van Studio Brussel en MNM domineren zoals Portland of Oscar And The Wolf. Toch zal de uitkomst je misschien verrassen: we vallen als Belgen allemaal in zwijm voor de dansbare beats die house brengt. 

Enkele muziekfanaten hebben de tijd en het lef gevonden om een studie op te starten om het genre een artiest maakt te koppelen aan hun locatie. Ze onderzochten maar liefst 35.000 artiesten, om die vervolgens aan een nationaliteit te koppelen. Daarna legden ze al hun data naast elkaar en konden ze zo elk land aan een topgenre koppelen. Op deze website hebben ze de data ook nog eens in een interactieve map gegoten.

In België kwam dus house uit de bus, en dat is helemaal zo vreemd niet. Al onze buurlanden, met uitzondering van Duitsland waar techno de leiding neemt, produceren bovenal house-muziek. Elektronische muziek lijkt zelfs bijna heel Europa in de ban te houden, want ook genres als ambient (IJsland) en electro (Estland) komen ook bovendrijven in ons continent. Naast elektronische muziek lijkt ook folk in de smaak te vallen, vaak in de gespecialiseerde vorm van het land (bv. Portugal heeft fado als topgenre). 

Opvallend is ook dat elk continent een eigen topgenre lijkt te hebben: enkel Noord-Amerika en Oceanië delen hun passie voor alternatieve rock, terwijl Afrika helemaal valt voor z’n eigen stijl: Afrikaans. Azië laat hun eigenwijze kant zien met experimental als leading genre en Zuid-Amerika doet niets liever dan de heupen loszwieren op Braziliaanse muziek

Ontdek hier het topgenre van elk land