Unisono vereenvoudigt betaling muziekgebruik

Als je op je evenement (of eender waar) muziek gebruikt, dan moet je de makers daarvoor vergoeden. Via Sabam regel je de vergoeding voor de auteurs/componisten van de songs; als je opnames gebruikt betaal je daarnaast ook Billijke Vergoeding aan de uitvoerende muzikanten en producenten van die opnames. Hun rechten worden geïnd en verdeeld door respectievelijk PlayRight en SIMIM. Die drie beheersvennootschappen hebben nu de handen in elkaar geslaan voor de lancering van Unisono, een nieuw digitaal platform dat de administratie van al die vergoedingen een pak eenvoudiger moet maken.

Vandaag moet je als gebruiker van muziek twee aparte toelatingen vragen via twee aparte systemen. Op de site van Sabam regel je via eLicensing de auteursrechten die je verschuldigd bent aan de auteurs/componisten van de songs die je gebruikt. Die toelating regel je ten laatste 10 dagen op voorhand. De vergoeding via Sabam betaal je voor live muziek én opgenomen muziek. Gebruik je opgenomen muziek, dan betaal je daarnaast ook Billijke Vergoeding aan de muzikanten die de opnames hebben ingespeeld en de producenten (financierders) van die opnames. Die toelating regel je via debillijkevergoeding.be. Die toelating moet ten laatste 5 dagen op voorhand aangevraagd zijn. Let op: gebruik je geen opnames, maar enkel live muziek, dan ben je dus geen Billijke Vergoeding verschuldigd!

Vanaf 1 januari 2020 behoort deze complexe procedure dus tot het verleden. Dankzij Unisono is het vanaf dan mogelijk om eenvoudig en snel je toelatingen aan te vragen. Je krijgt dan ook maar één factuur meer, waardoor er geen verwarring of onduidelijkheid meer mogelijk is. Tot 1 januari 2020 blijf je dus gewoon je toelatingen regelen zoals je dat gewoon was.

Meer informatie, tools en tips & tricks over het organiseren van evenementen vind je op ikorganiseer.be.