Peuk

Stoemp! zet feestjaar verder

Van 24 september tot en met 24 november viert Stoemp! zijn tiende verjaardag met een mix van opkomende namen en gevestigde waarden in de meest uiteenlopende genres. Sinds 2009 organiseert Poppunt onder de noemer Stoemp! honderden gratis concerten in authentieke cafés in Brussel. Aansluitend op het voorjaar, trakteert Stoemp! op een reeks speciale concertavonden, van een te winnen huiskamerconcert over concerten in pop-up cafés tot een XXL-Stoemp!.

Hét hoogtepunt is het Stoemp! in Wonderland feest op 18 november in Beursschouwburg. Op de tonen van een deluxe gelegenheidsband sluit Stoemp! samen met Radio 1 het feestjaar in schoonheid af. De band bestaat uit unieke combinaties van frontmannen en -vrouwen die ooit op Stoemp! speelden en ondertussen uitgroeiden tot gevestigde waarden. Niemand minder dan Marble Sounds (Pieter Van Dessel) en Hydrogen Sea (Birsen Uçar & PJ Seaux) maken alvast deel uit van de line-up. Welke andere artiesten op dit XXL slotfeest spelen, kom je binnenkort te weten via de Stoemp!-kanalen of hoor je op 18 november live in Wonderland op Radio 1.

Niet enkel Stoemp! verjaart trouwens, maar ook Poppunt zélf. Speciaal voor het 20-jarig bestaan van Poppunt trekt Stoemp! op woensdag 23 oktober i.s.m. De Casino naar de bakermat ’t Hemelrijk in Sint-Niklaas. Zo bouwt Stoemp! on tour opnieuw een brug tussen muzikaal Brussel en een bruisende stad & scene in Vlaanderen. In ’t Hemelrijk deelt lokale held Philemon zo het podium met Brussels indietalent Barely Autumn. Om de uitwisseling compleet te maken staan beide artiesten ook samen geprogrammeerd in oer-Stoemp!-café Monk in Brussel.

Verder beleeft één Brusselse muziekliefhebber dit najaar de Stoemp!-avond van zijn/haar leven en hoeft daar zelfs de deur niet voor uit te gaan. Stoemp! geeft namelijk samen met Lotto een exclusief huiskamerconcert weg! Pieter-Paul Devos (Raketkanon, Kapitan Korsakov) komt zijn prachtige songwriter-ep voorstellen en brengt uitzonderlijk zelfs een een band mee. Schrijf je hier in!

Alsof we nog niet genoeg te vieren hadden, blaast ook Brussel Brost dit jaar tien kaarsjes uit. Daarom host Stoemp! twee campusconcerten als opwarming voor het échte openingsfeest voor Brusselse studenten. Jazzrocktrio Ventilateur en de rijzende hiphopster Chibi Ichigo trappen zo het Stoemp! seizoen af in respectievelijk LUCA School of Arts en Erasmushogeschool Brussel. Tijdens Brussel Brost zelf kan je terecht aan de Stoemp! Café-stage voor optredens van Borokov Borokov, ECHT!, JazzDee en Tuk Tuk Thailand.

Ook de pop-up van legendarisch Schaarbeeks volkscafé ‘Aux Trois Rois’ vormt het decor van een Stoemp!-concert. Het Brusselse Azmari voorziet er het Alles Es Just Festival van Ethiopische grooves, afrobeat en oosterse klanken. In het iconische Café Des Halles draait Bloom Hill-dj Kreshik een 3h-set en neemt latin jazzcollectief Compro Oro je dan weer mee op een naar eigen zeggen “psychedelische underground roadtrip naar Afrika, het midden Oosten en Amerika”. In het gloednieuwe PILAR cureert het Brussels collectief Stadskanker een Stoemp!-avond vol (sludge)metal waarbij Wiegedood, Penus, Youff & 30.000 Monkies je de donkerste hoeken van het gloednieuwe kunstencentrum doen ontdekken. Eclectische geluiden op uitzonderlijke locaties, quoi.

Tot slot krijgen muzikale ontdekkers doorheen het seizoen de nodige porties -what’s in a name- indiepop & -rock voorgeschoteld: van de sludgepop van Peuk en de Sound of Sprouts-laureaten Baltimore en Bel-Air, over het bluesy talent van ILA tot de Nederlandstalige rock van Kanaalvissers en de virtuoze melancholie van Mauger, Moonboat en Vitja Pauwels. Nieuw talent en verse geluiden uit Brussel tot ver daarbuiten vormen de soundtrack van jouw herfstavonden.

Eén (of meerdere) van de 15 gratis concertavonden meepikken? Check het volledige programma hieronder, of op de Stoemp!-website: stoemplive.be. Blijf verder op de hoogte via Facebook en Instagram (@stoemplive).

Foto: Peuk

Stoemp!-najaar 2019