Stoemp - Broeder Dieleman & Wannes Cappelle © Charlotte Van den Arend

Stoemp! voorjaar 2018: Kruisbestuivingen in Brusselse kroegen

Hoera, lente, muziek en pintjes! Van 29 maart tot en met 24 mei serveert Poppunt weer een stevige portie uitdagende Stoemp!-concerten in authentieke Brusselse kroegen, gratis en voor niets. Op het menu? Knallende namen als Wannes Cappelle, An Pierlé en LeFtO, die behoorlijk unieke samenwerkingen aangaan met jong of relatief ongekend talent. Voor artistieke hoogstandjes in een ongedwongen gezellige, typisch Brusselse sfeer moet je na 17 edities nog altijd bij Stoemp! zijn, quoi.

In het voorjaarsprogramma van Stoemp! gaan gevestigde artiesten meer dan ooit kruisbestuivingen aan met aanstormend talent en minder evidente namen. Zo gaat LeFtO, radiomaker en wereldbekende dj, in ‘zijn’ Brussel voor een live hiphop-set met de Antwerpse hiphopartiest Nag. Op een gloednieuwe Stoemp!-locatie dan nog: het Muntpunt Grand Café. Een klinkende naam als An Pierlé laat zich onder de noemer An Pierlé Quartet dan weer uitdagen door de jonge jazztalenten van SCHNTZL.

De verrassende samenwerking tussen Wannes Cappelle (Het Zesde Metaal), Broeder Dieleman (aka ‘de Bonnie ‘Prince’ Billy van Zeeuws-Vlaanderen’) en de cellist Frans Grapperhaus in het historische Goudblommeke in Papier springt evenwel het meest in het oog. Cappelle is beroemd in (West-)Vlaanderen en mag met ‘Ploegsteert’ het allergrootste Belpop-nummer van Radio 1 op zijn naam schrijven. Hij gaat aan de slag met twee bijzonder eigenzinnige artiesten uit Nederland. Samen brengen ze een ode aan het Nederlandse lied, uitgerekend in de vaste Brusselse kroeg van Claus, Boon, Vinkenoog en andere iconen van de de Nederlandse taal.

Maar er is meer: Stoemp! is hartstikke ‘Sprout to be Brussels’ en toont dat graag door een springplank te zijn voor jong en divers talent uit de Brusselse wijken. In (samenwerking met) het laagdrempelige kunstenhuis Globe Aroma krijgt lokale held Keita Takei de kans zich te tonen als voorprogramma van Dijf Sanders. Voor een hiphop-avond met de jonge Brusselse ketten van Phasm en De Rand wordt richting Schaarbeek getrokken, en op 1 mei serveert Stoemp! het veelbelovende, Brusselse elektrofunk-kwartet Bombataz in Sint-Gillis. De voorjaarsaffiche staat overigens opnieuw garant voor een veelheid aan genres én voor artiesten die bruggen bouwen tussen genres. Het Brusselse Mugwump bijvoorbeeld combineert industrieel postpunk-gitaarwerk met duistere beats. In Een Discotheek brengt dan weer een geheel unieke mengelmoes van indietronica en kleinkunst en Tristan verkent de werelden van ambient, jazz en pop.

Liefhebbers van elektronische muziek? Die kunnen gezellig gaan stoempen tijdens een Listen! Festival-showcase in de Sint-Gorikshallen, met Collective Conscience, GeRoeZeMoes & Louis Vogue. En ook de meest veelbelovende indie-acts van het moment – zoals Pavlove, Sea (Peoples), Sunflower, Esther & Fatou en De Nieuwe Lichting-winnaar Portland en -finalist Danny Blue & The Old Socks – vallen gratis te bewonderen in gezellige Brusselse cafés (waaronder een tweede gloednieuwe locatie: ViaVia Café) met een frisse pint in de hand. Allen daarheen!

Eén (of meerdere) van de 16 gratis concertavonden meepikken? Check het volledige programma op de vernieuwde Stoemp!-website: stoemplive.be.