Stoemp! viert 10 jaar met exclusief vinylalbum, curatoren en parkconcerten

Sinds 2009 organiseerde Poppunt onder de noemer Stoemp! honderden gratis concerten op authentieke cafés in Brussel. Al 10 jaar lang geeft Stoemp! er een intiem podium aan jong talent en gevestigde waarden. Dat het daarbij meer dan ooit de vinger aan de pols houdt, toont Stoemp! dit voorjaar met een uniek vinylalbum over Brussel vandaag, gecureerde avonden en Brusselse parkconcerten.

Het ankerpunt van 10 jaar Stoemp! wordt de lancering van BXL NEST, een uniek vinylalbum met 11 onuitgegeven tracks over het Brussel van vandaag. De grootste en meest diverse artiesten uit Brussel én Vlaanderen zijn erop te horen, vaak in onuitgegeven samenwerkingen. Onder meer Angèle, Arno, Refugees For Refugees, Jaune Toujours & Brussels Philharmonic en Black Flower nodigen uit om de hoofdstad in al zijn diversiteit op een muzikale manier te (her)ontdekken.

BXL NEST, een productie van KunstMest, wordt op 2 mei voorgesteld in de Beursschouwburg. Het op hol geslagen jazzcollectief BeraadGeslagen – ook te horen op de plaat – maakt van die lancering gegarandeerd een feestje. Tijdens de daaropvolgende voorjaarsconcerten van Stoemp! maakt het publiek telkens kans op een exemplaar. De fysieke plaat verschijnt verder in beperkte oplage en wordt verdeeld naar jeugdhuizen, lokale cultuurdiensten en de voornaamste Nederlandstalige bibliotheken in Vlaanderen en Brussel.

Na 10 jaar en 18 concertseizoenen houdt Stoemp! in Brussel meer dan ooit de vinger aan de pols. Met Diane curates, ET!KET Records, Kiosk Radio, Sentimental Records, JhMj DAR en Lowkey Radio krijgen de meest relevante Brusselse spelers dit voorjaar vrij spel. Zij cureerden vijf Stoemp!-avonden, waarop onder meer soul, hiphop en trap (Miss Angel, IKRAAAN), noise en shoegaze (El Yunque, Sunflower), en elektronische beats (UM!, Mambele) de revue passeren. Stoemp! als beste illustratie van de Brusselse rijkdom aan muziekscenes.

Uiteraard kunnen op een feesteditie ook de vaste waarden van Stoemp! niet ontbreken. In de Monk vond het allereerste Stoemp!-concert ooit plaats – dit voorjaar ontvangt het café het veelgeprezen indie-duo The Antler King. In Café Merlo wist Stoemp! met Vito dan weer de Vlaamse Kurt Vile te strikken en Le Coq vormt het geknipte decor voor een intiem concert van de Nederlandstalige luisterpopband Mortier. Ook het oer-Stoemp!-café Kafka (herdoopt tot KFK Hope) is terug van weggeweest met een optreden van het Brusselse Commander Spoon.

Als kers op de taart van deze feesteditie worden er concerten georganiseerd én letterlijk het gerecht stoemp geserveerd in de Brusselse parken. De jonge soul- en jazzpopartieste Ana Diaz speelt een thuismatch in Bar Eliza in het Elizabethpark, de romantische lo-fi indie van Denali Wrench voorziet het Park van Vorst van een geknipte soundtrack en in de kiosk van het Warandepark geeft Stoemp! een podium aan een ‘secret lineup’ vol elektronisch Brussels talent.

Eén (of meerdere) van de 16 gratis concertavonden meepikken? Check het volledige programma op de Stoemp!-website: stoemplive.be. Blijf verder op de hoogte via Facebook en Instagram (@stoemplive), want in het najaar gaan de feestelijkheden verder.