Poppuntgids(t) dj’s en muzikanten door de muzikale jungle

Poppuntgids-front-back
Poppunt bundelt dertien jaar knowhow in de Poppuntgids: de meest complete wegwijzer voor dj en
muzikant

Hoe stel je de ideale band samen? Moet je je aansluiten bij Sabam om je muziek te beschermen? Hoe bouw je aan een dj-carrière? Waar moet je op letten als je een platencontract wil tekenen? Hoe overtuig je programmatoren om je een plek op hun affiche te geven? Voor wie zich in de muzikale jungle begeeft, ligt het pad vaak bezaaid met vragen. Poppunt staat muzikanten en dj’s al 13 jaar met raad en daad bij in hun muzikale traject, en bundelt al die opgebouwde knowhow nu in de Poppuntgids: de meest complete wegwijzer voor elke muzikant en dj. Het boek is de ultieme leidraad voor iedereen die met muziek bezig is in Vlaanderen.

Dat de muziekindustrie de afgelopen dertien jaar stevig veranderd is, staat als een paal boven water. Zelfs de gemiddelde grootmoeder schudt vandaag de dag playlists uit iTunes of Spotify alsof ze nooit iets anders gedaan heeft. Ook voor artiesten is er heel veel gewijzigd: opnemen kan vandaag net zo goed in je living als in een professionele studio en voor je promotie kan je als dj of muzikant evenzeer een beroep doen op je smartphone als op een label. Je muziek opnemen, distribueren en promoten is democratischer dan ooit, maar dat wil niet zeggen dat het er makkelijker op geworden is voor artiesten. Hoe val je op in dat overaanbod van bands die allemaal media en programmatoren ervan proberen te overtuigen dat ze the next big thing zijn? Hoe profileer je je naar het grote publiek in tijden van blogs en sociale media? En heb je überhaupt nog wel een label nodig?

Poppunt geeft al dertien jaar lang advies en informatie aan muzikanten, dj’s en producers en begeleidt op dagelijkse basis artiesten in hun muzikale traject. Als advies- en aanspreekpunt voor iedereen die op een of andere manier actief met muziek bezig is, was Poppunt een bevoorrechte getuige van het veranderende muzieklandschap. Al die knowhow en ongeschreven spelregels van de muziekindustrie anno 2014 bundelt Poppunt nu in de Poppuntgids. Het boek is geen gouden recept om beroemd te worden, wel een pak informatie die dj’s en muzikanten helpt om hun eigen weg te banen binnen de muzikale jungle.

Poppunts adviseurs Jan Pauly en Yannick H’Madoun stelden de gids samen. “Het boek is opgebouwd rond het traject dat een muzikant aflegt. We beginnen bij het absolute begin: de aankoop van een instrument of gear, de keuze van een naam en de zoektocht naar een repetitiekot”, vertelt Jan Pauly. “Verder in het boek hebben we het over de verschillende opnamemogelijkheden, het aan de man brengen van je muziek, live spelen of draaien, promotie en complexe topics als sociale zekerheid, buitenlandse btw of het kunstenaarsstatuut.”

Buitenlandse shows versieren, hoe gaat dat precies in zijn werk? Welke tips volg je het best om het maximum uit je sociale media te halen? Zijn nieuwsbrieven nog wel in de mode? Mag je je als dj met de KVR laten uitbetalen? Waarvoor is dat handig, een vzw? Moet ik al op mijn inkomsten belastingen betalen? Op al deze vragen geeft de Poppuntgids een antwoord, en dat allemaal in de taal van de muzikant, en aangevuld met een pak bruikbare tips & tricks. Essentieel leesvoer dus, zowel voor beginners als voor gevorderden.

Bij de Poppuntgids hoort een elektronische publicatie, die regelmatig geüpdatet wordt met de actuele cijfers, wetgeving en ontwikkelingen. En wie daarna nog vragen heeft, kan terecht op poppunt.be of bij Poppunt zelf, waar de deur immer en altijd openstaat voor iedereen met vragen over zakelijke, juridische of creatieve aspecten van muziek maken.

De Poppuntgids is verkrijgbaar via onze shop en in de winkels van KEYMUSIC en kost € 24,99 (boek + ebook) of € 19,99 (enkel ebook)

De Poppuntgids kwam tot stand met de steun van PlayRight+ en Sabam For Culture.