Persbericht: Poppunts ‘Lokale Helden’ creëert 1.081 optredens op één dag

Ontdek op 30 april meer dan 800 lokale bands en dj’s op 366 locaties in 137 gemeentes in Vlaanderen en Brussel.

lokalehelden_NL_kleur

Op donderdag 30 april zetten welgeteld 198 verschillende initiatieven lokaal muzikaal talent in de schijnwerpers met ‘Lokale Helden’. Met dit unieke project daagde Poppunt iedereen, van steden, dorpen, individuen tot jeugdhuizen, bibliotheken, muziekclubs en cultuurcentra, uit om samen met de rest van Vlaanderen en Brussel één grote ode aan muzikaal talent te organiseren. Poppunt creëert zo een nooit eerder geziene 1.081 podiumplaatsen op 366 locaties voor meer dan 800 bekende en onbekende artiesten op één dag. 

Elke artiest zal het bevestigen: podiumervaring is essentieel om de kneepjes van het muzikanten- of dj-vak te leren. “Weinig wakkert het muzikantenvuur zo aan als dat allereerste optreden, en voor het eerst de magie van het podium te voelen”, vertelt Poppunt-directeur Luc Nowé. “En waar kan je als artiest beter groeien dan onder je eigen vertrouwde kerktoren, met je vrienden en familie op de eerste rij om je aan te moedigen?” Een lokale muziekscene is dan ook onontbeerlijk voor de ontwikkeling van muzikaal talent. Elke held van vandaag is immers ooit begonnen als lokaal talent, maar niet elke beginnende artiest vindt die cruciale eerste podiumplaatsen in zijn buurt. Lokale organisatoren met goesting zijn er te over, maar die worden soms ontmoedigd door reglementen, geluidsnormen en andere rompslomp, of weten niet hoe ze eraan moeten beginnen. 

Support your local scene

Met ‘Lokale Helden’ wil Poppunt de drempel voor prille organisatoren verlagen door hen met raad en daad bij te staan in het organiseren, om al dat talent dat verscholen zit achter de kerktorens meer zichtbaar te maken. Een geslaagde missie, want maar liefst 198 organisatoren gaan de uitdaging aan. “1.081 optredens op één dag; dat is werkelijk uniek”, vertelt Nowé. Een groot deel van de organisatoren zette zelfs nooit eerder een concert op poten. “Met Lokale Helden wilden we iedereen aanmoedigen om op 30 april zijn lokale muziekscene in the picture te plaatsen”, aldus Nowé, “De massale respons bewijst dat er heel wat leeft op vlak van popmuziekbeleving in Vlaanderen en Brussel.”

En zo kan je op donderdagavond 30 april je luie zetel verlaten om op ontdekkingstocht te gaan naar bekend én onbekend lokaal talent. Van een copyshop in Bornem, een Mergelgrot in Riemst, het begijnhof van Diksmuide, het dak van cultuurcentrum de Westrand in Dilbeek, een dienstencentrum in Opglabbeek of een zwembad in Wielsbeke tot in de Ancienne Belgique (Brussel), Het Depot (Leuven) of de 4AD (Diksmuide): je lokale muziekscene ontdekken kan op de meest diverse locaties, en dat in de meest uiteenlopende concepten.

Van huiskamer- tot etalageconcerten

De stad Genk vatte het plan op om 30 artiesten in 30 Genkse huiskamers te laten spelen, maar door de gigantische respons klokte de organisatie af op een indrukwekkende 50 locaties en bijna 70 artiesten. In Deerlijk zetten ze hun lokale muziekhelden letterlijk in de etalage in verschillende winkels, met de ep-release van De Nieuwe Lichting-winnaar Zinger als afsluiter, en in Brugge vindt een heuse ‘Battle Of The Schools’-rock rally plaats tussen de verschillende Brugse scholen.

‘Lokale Helden’ wil ook bruggen slaan tussen iedereen die bezig is met muziek, jeugd en cultuur in de gemeente. Iets wat ze in Kortrijk ter harte namen, want daar werken het Festival Van Vlaanderen, Muziekcentrum Track*, De Kreun, cinéPalace, The Pits, Schouwburg Kortrijk én de stad samen om 40 Kortrijkse talenten een podium te geven op het Buda-eiland. Ook in Lier werkt het cultuurcentrum voor het eerst samen met het jeugdhuis en jeugdcentrum. Voor Lokale Helden transformeren ze de parking die hen scheidt tot een festivalsite met 4 podia. In Brussel verenigen het Anderlechtse Zinnema en de Molenbeekse VK dan weer de krachten om talent uit te wisselen en in Antwerpen werkt Fameus samen met 20 organisatoren om lokaal talent in the picture te plaatsen in de stad en zijn districten. CIRCA, KASK, Democrazy en Trefpunt slaan de de handen in elkaar voor ‘Lokale Helden/Tunes’: een muziekparcours langs bijzondere plekken in Gent.

Van Team Onbekend tot Team William

Lokale Helden zijn er in alle genres, en dus kan op je op 30 april pop- en rock-, maar ook pakweg klassiek-, hiphop-, metal- of elektronisch talent aan het werk zien op een lokaal podium, en dat van bekend tot absoluut onbekend: Tijs Delbeke, Team William, Warhola, Soldier’s Heart, Stan Lee Cole, Milo Meskens, St. Grandson, Joey Brocken, The Glücks, The Spectors, Tubelight, … en zo’n 800 andere artiesten.

Kennismaken met je lokaal gekweekt talent kan op donderdagavond 30 april in heel Vlaanderen en Brussel. Pendelaars kunnen overdag al Lokale Helden spotten in de nmbs-stations van Antwerpen-Centraal, Brussel-Centraal en Gent-Sint-Pieters, en wie er écht niet bij kan zijn, kan vanaf 18u afstemmen op Studio Brussel voor een vier uur durende live-uitzending. 

Lokale Helden vindt plaats in het kader van de Week van de Amateurkunsten. Het overzicht van alle ‘Lokale Helden’-initiatieven vind je op lokalehelden.be.


/ / / / / / / / / / ENKELE LOKALE HELDEN INITIATIEVEN / / / / / / / / / /

Een kleine greep uit de Lokale Helden-evenementen:

Antwerpen

Limburg

Vlaams-Brabant

Brussel 

Oost-Vlaanderen


West-Vlaanderen

Alle andere Lokale Helden-initiatieven vind je op het kaartje op lokalehelden.be/ / / / / / / / / / / / / / / / / / / OVER POPPUNT / / / / / / / / / / / / / / / / / / 

Lokale Helden is een initiatief van Poppunt vzw, aanspreekpunt voor muzikanten, dj’s en producers, ongeacht genre, ongeacht niveau, en al helemaal ongeacht leeftijd.Poppunt is een organisatie die zich elke dag inspant om het leven van muzikanten en dj’s interessanter en aangenamer te maken. Poppunt geeft gratis info & advies over alles wat bij muziek maken komt kijken, en het online kansenplatform vi.be biedt massa’s podium- en mediakansen. Doen misschien ook een belletje rinkelen: Poppunt Magazine, Muzikantendag, Play & Produce, Stoemp!, Popthesisprijs, Poppuntgids, Poppunt.tv,…
/ / / / / / / / / / / / PERSCONTACT & BEELDMATERIAAL  / / / / / / / / / / /

Perscontact Poppunt:

Tessa Joris

tessa@poppunt.be

02 504 99 00 of 0498 41 19 16
Een overzicht van alle Lokale Helden-projecten vind je op het kaartje, en hi-res beeldmateriaal vind je via deze link.