PERSBERICHT: Poppunts ‘Lokale Helden’ wint Cultuurprijs voor Amateurkunsten 2014

Lokale-Helden_Poppunt©MirjamDevriendtsmall


(c) Mirjam DevriendtVlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft tijdens de MATCH inspiratiedag van het Forum voor Amateurkunsten in BOZAR de Vlaamse Cultuurprijs voor Amateurkunsten 2014 uitgereikt aan Lokale Helden van Poppunt. Met dit project daagde Poppunt iedereen in Vlaanderen en Brussel uit om op 30 april 2015 lokaal muzikaal talent een podium te geven. De prijs is de kroon op het werk van Poppunt, maar ook op dat van alle lokale organisatoren, muzikanten en vrijwilligers. Poppunt draagt de prijs dan ook op aan hen: de échte Lokale Helden, die samen 1.081 podiumplaatsen voor lokaal talent creëerden in Vlaanderen en Brussel, voor meer dan lokale 800 bands en dj’s.

“Zet op donderdag 30 april 2015 samen met de rest van Vlaanderen en Brussel je lokaal muzikaal talent in de schijnwerpers!” Dat was het opzet van Lokale Helden, het project waarmee Poppunt iedereen – steden, dorpen, individuen, jeugdhuizen, bibliotheken, muziekclubs en cultuurcentra – uitdaagde om samen één grote ode aan muzikaal talent te organiseren.

Een geslaagde missie: op 30 april 2015 waren er – verspreid over 137 gemeentes in Vlaanderen en Brussel – maar liefst 1.081 optredens van meer dan 800 lokale bands en dj’s te zien: van een copyshop in Bornem, een Mergelgrot in Riemst, het begijnhof van Diksmuide, het dak van cultuurcentrum de Westrand in Dilbeek, een dienstencentrum in Opglabbeek of een zwembad in Wielsbeke tot in de Ancienne Belgique (Brussel), Het Depot (Leuven) of de 4AD (Diksmuide)

Lof voor organisatoren, muzikanten en vrijwilligers

Lokale Helden schudde organisatoren wakker: voor maar liefst 77% van hen bleek Lokale Helden de aanleiding om überhaupt iéts te organiseren, en 73% ontdekte dankzij Lokale Helden nieuw talent onder z’n eigen kerktoren. Maar ook voor de artiesten bood Lokale Helden kansen: 52% had voor Lokale Helden nog nooit of maximum 5 keer opgetreden, en 100% wil een vervolg zien op Lokale Helden.

Het project sleept de Cultuurprijs voor Amateurkunsten in de wacht: de kroon op het werk van Poppunt, maar ook van al die lokale organisatoren en muzikanten. “Met deze Cultuurprijs wil de jury zowel Poppunt in de bloemetjes zetten voor het briljante idee, de efficiënte ondersteuning en de effectieve campagne”, luidt het rapport van de jury. “maar het zijn vooral de honderden muzikanten, organisatoren en vrijwilligers – de Lokale Helden – die de grootste lof verdienen. Zij zijn het die van dit project dit onverwacht grote succes hebben gemaakt.” Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz: “Poppunt heeft begrepen dat amateurkunsten, die over heel Vlaanderen wijdverspreid zijn en veel lokale talenten verbergen, goed gedijen in de schijnwerpers. Lokale Helden is een ideale manier om lokaal poptalent te laten opborrelen en te detecteren.”

“We dragen deze prijs dan op aan alle lokale organisatoren, muzikanten en vrijwilligers”, reageert Poppunt-directeur Luc Nowé. Zij zijn de échte Lokale Helden, en bewijzen dat popmuziek lééft in Vlaanderen en Brussel.

De tweede editie van Lokale Helden gaat door op vrijdag 28 april 2017. Blijf op de hoogte via lokalehelden.be

Meer info

www.lokalehelden.be

www.poppunt.be

Cultuurprijzen Vlaanderen 2014

Op voorzet van een jury van deskundigen lauwert de Vlaamse minister van Cultuur een persoon of organisatie die het voorbije jaar een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het cultuurlandschap in Vlaanderen. De Cultuurprijzen Vlaanderen maken de laureaat bekend op een belangrijk evenement van de sector waar zowel de sector als de winnaar aandacht en waardering krijgen. Aan een Cultuurprijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden. Voor de Vlaamse Cultuurprijs voor Algemene Culturele Verdienste reserveert de Vlaamse overheid 20.000 euro. Elke laureaat ontvangt het bronzen beeldje ‘La ultima isla’ van Philip Aguirre.

Meer informatie: www.cultuurprijzen.be