Persbericht: Ontdek je Lokale muzikale Helden

Op vrijdag 28 april kan je op zo’n 460 podia verspreid over 188 gemeenten in Vlaanderen en Brussel meer dan 1000 lokale bands, dj’s en andere artiesten ontdekken tijdens de tweede editie van Lokale Helden. Met dit project daagde Poppunt iedereen opnieuw uit om op één dag zijn lokaal muzikaal talent een podium te geven. De eerste editie in 2015 mondde uit in een ongeziene hoogdag voor de muziek, en met meer dan 1400 optredens overtreft deze tweede editie de vorige. Kom dus op vrijdag 28 april uit je kot, ontdek je Lokale Helden én support your local scene!

Overal in Vlaanderen en Brussel kan je op vrijdag 28 april lokaal talent aan het werk zien. En dan bedoelen we ook echt o-ve-ral: van jeugdhuizen en muziekclubs over kastelen, kloosters of kerken tot bij de plaatselijke slager, lingeriezaak of kapper. In Deerlijk bezetten ze het gemeentehuis, een oude zuivelfabriek opent zijn deuren in Herent, Riemst duikt z’n Mergelgrotten in, en Diksmuide transformeert garageboxen tot podia. In Sint-Gillis organiseren ze intieme concerten in doucheruimtes, badkamers en toiletten, en in Roeselare kan je dansen tussen de wielergoden in het decor van de Paterskerk. Zelfs de stations blijven niet gespaard, want Poppunt geeft pendelaars een voorproefje in Brussel-Centraal (woensdag 26 april), Antwerpen-Centraal (donderdag 27 april) en Gent-Sint-Pieters (vrijdag 28 april), telkens vanaf 12 uur ’s middags.

Van festivals tot kroegentochten

Lokale Helden-organisatoren zijn er van erg diverse pluimage. Van het café of de club waar je iedere week een concert kunt meepikken tot particulieren die voor de gelegenheid aan het organiseren slaan. Bornem, Puurs en Sint-Amands bundelen dan weer de krachten voor één gigantisch Lokale Helden-feest verspreid over de drie gemeenten. In Leopoldsburg kapen jongeren het verlaten Karmelietessenklooster om er de kapel om te bouwen tot fuif- en concertzaal, de tuin tot DIY-markt en de rest van het gebouw tot exporuimte. Buurgemeenten Beringen, Houthalen-Helchteren en Zonhoven vaardigen talent af en leggen feestbussen in zodat niemand het festival moet missen.

In Gent besloten twee vriendinnen de binnenstad over te nemen voor de betere kroegentocht. Ze spraken vier cafés aan op en rond de Sint-Jacobsmarkt, trommelden Gentse helden op en gaven hen de opdracht om — naast hun eigen werk — ook een cover van hun eigen Gentse held te brengen (al ons geld op Gorki!). Televisiemaakster Lidewij Nuitten — gekend van de rubriek ‘Mijn Straat’ in ‘Iedereen Beroemd’ — nodigt haar buren uit om een act te brengen in een Schaarbeeks café, en singer-songwriter BoyShouting doorkruist gewapend met gitaar en loopstation zijn geboortedorp Bree: van de huiskamer van zijn moeder tot het dorpsplein.

Muziek, en meer!

Ook Lokale Helden-artiesten bestaan in alle genres: van pop of rock tot klassiek, hiphop, metal, wereldmuziek of schlagers. Zo kan je op 28 april AMAZUMI, Black Leather Jacket, Gestapo Knallmuzik, Jacle Bow, Mantis, Momma Said So, Zwangere Guy, Buscemi, Amongster, Zinger, Felix Pallas, Rumours, Up High Collective én zo’n duizend andere lokale talenten aan het werk zien. Straatmuzikanten betreden het podium van de Brusselse Beursschouwburg, de Leuvense beiaardiers spelen Leuvense popsongs, een koor bestaande uit mensen met een beperking treedt op in Bornem, en het strafste talent uit de Matongé-wijk speelt in het Vlaams-Afrikaans Huis Kuumba in Brussel.

Maar Lokale Helden draait om meer dan muziek. In tal van dorpen, steden en gemeenten krijg je op 28 april ook de kans om getuige te zijn van unieke samenwerkingen en plaatsen binnen te lopen waar je anders niet zomaar over de vloer komt. Zo kan je in Halle het collectief ‘Urbandits’ van Habbekrats leren kennen, een organisatie die zich inzet voor kinderen en jongeren die om allerlei redenen wat extra steun kunnen gebruiken. Samen met een dans- en rapcoach stomen ze zich al sinds januari klaar voor hun performance in Pand1500, de creatieve pop-upruimte van Spectakulo vzw in een voormalig tuincentrum. In Gent brengen Circa en De Gentse Lente dan weer allerlei muzikaal talent samen onder de Stadshal. Op het programma: gypsy-swing, wereldmuziek én een gigantische rap-battle.

En zo valt er overal wel iets unieks te ontdekken op vrijdag 28 april. Benieuwd wat er bij jou in de buurt staat te gebeuren? Check lokalehelden.be en ga op muzikale ontdekking!


Enkele Lokale Helden-events:

Een kleine greep uit de Lokale Helden-initiatieven:

West-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen

Vlaams-Brabant

Limburg

Antwerpen

Brussel

Alle andere Lokale Helden-events vind je op het kaartje op lokalehelden.be.