PPbe-Popraad

Organiseer samen met Poppunt een Popraad in je gemeente

Je hebt er misschien reeds over horen waaien via collega’s uit andere gemeenten. Mogelijk was je zelf al eens aanwezig als artiest. Maar bij deze presenteren we je officieel: de Popraad.

Hear us out. In Vlaanderen zijn meer dan 200.000 mensen in hun vrije tijd bezig met muziek. Waar acteurs, beeldende kunstenaars, dansers, fotografen, koren en harmonieën zich lokaal vaak sterk verenigen is dit voor (pop)muzikanten, dj’s en producers zelden het geval. Doordat ze niet verenigd zijn, zetelen muzikanten, dj’s en producers zelden in een jeugd- of cultuurraad en raken hun noden en dromen niet tot bij het lokale bestuur, en dat is uitzonderlijk jammer!

Een nieuwe Poppunt-service voor lokale besturen

Poppunt wil daarom de krachten bundelen met lokale besturen en zowel muzikanten als organisatoren oproepen om hun stem te laten horen en hun noden kenbaar te maken tijdens een Popraad, een nieuwe innovatieve inspraakmethodiek die elke stad of gemeente kan aangrijpen om het lokaal cultuurbeleid verder te verdiepen. Want met de juiste ondersteuning en samenwerking lokaal, kan de impact van deze talrijke en diverse groep op de lokale community enorm groot zijn.

Lokale Helden, het project waarmee Poppunt allerhande organisatoren uitdaagt om op één dag hun lokaal muzikaal talent op een podium te zetten, bewijst ons namelijk al vier edities lang: inzetten op muziek staat gelijk aan inzetten op een betere gemeente. Het project toonde reeds in 274 gemeenten dat inzetten op muziek inwoners over generaties, culturen en (sociale) achtergronden heen samenbrengt, leidt tot meer samenwerking, een nieuwe (artistieke) dynamiek op gang brengt en bevorderlijk is voor het imago van een gemeente. Wil je meer weten en mensen overtuigen van de kracht van muziek? Hier zijn de cijfers.

Er werden reeds succesvol Popraden georganiseerd in Deerlijk, Herent, Sint-Truiden, Kontich, Sint-Niklaas, Dilbeek, Dendermonde, Herentals, Herk-de-Stad, Leopoldsburg, Aarschot, Lier, Wetteren, Diest, Ieper, Knokke-Heist, Schaarbeek, Aalst, Hasselt en Oostende. Ontdek in deze video hoe de eerste drie Popraden er aan toe gingen.

Interesse voor een Popraad in jouw stad of gemeente? Stuur een mailtje naar lokalehelden@poppunt.be. We versturen je onze handleiding, laten zien hoe een Popraad op korte tijd tot stand komt en hoe deze methodiek stads- en gemeentebesturen helpt om succesvol noden te detecteren, in kaart te brengen en het muzieklandschap te verenigen.

De Popraad wordt mede mogelijk gemaakt door: