Telex-Artistatwork-PPbe

Nieuwe webomgeving voor kunstenaarskaart en -visum

Vandaag lanceerden minister De Block en minister Gatz de nieuwe webapplicatie artistatwork.be. Als je regelmatig werkt met de KVR, of je wil een kunstenaarsvisum aanvragen, maakt dit platform je leven een pak makkelijker.

Om van de KVR gebruik te kunnen maken, moet je een kunstenaarskaart hebben. Die moet je aanvragen bij de Commissie Kunstenaars, met een document dat je per post opstuurt of doormailt. Tot vandaag dus, want die aanvraag gebeurt nu volledig digitaal. Op artistatwork.be log je in met je e-ID of via itsme, waarna je een omschrijving van je artistieke activiteit geeft en de kunstenaarskaart kunt aanvragen. Let op: het kan na de aanvrag een paar weken duren voor je de kaart effectief krijgt. In tussentijd kan je wel al van de KVR gebruik maken, als je kan aantonen dat je de kaart hebt aangevraagd. Maak daarom voor de zekerheid een screenshot van je aanvraag!

Eens je de kaart hebt, mag je dus je artistieke prestaties laten vergoeden met de KVR. Die prestaties voer je op voorhand in op het webplatform: je vermeldt de datum, de opdrachtgever, welke prestatie je precies levert en het afgesproken bedrag (uiteraard binnen de maxima van de KVR). Tot nu moest dat op papier, maar vaak werden die documenten vergeten, niet op tijd ingevuld of raakten ze gewoon zoek. Nu heb je dus 24/7 toegang tot een duidelijk overzicht van al je prestaties via KVR, zodat je netjes binnen alle maxima kunt blijven. Je kan bovendien van elke prestatie een bewijsje afdrukken, dat je bv. aan de opdrachtgever kunt geven als die daarom vraagt.

Als je al een kunstenaarskaart hebt, hoef je niet opnieuw een kaart aan te vragen via het platform. Heb je dit jaar al prestaties gedaan die vergoed zijn met de KVR? Blijf dan gewoon dit jaar de papieren documenten gebruiken. Vanaf 1 januari 2020 kan je je prestaties ook digitaal invoeren.

Artiesten die werken via het zgn. Artikel 1bis (prestaties waarvoor wel een opdrachtgever is, maar waarvoor een gezagsrelatie ontbreekt zodat er geen arbeidscontract kan worden opgesteld) hebben daarvoor een kunstenaarsvisum nodig. Ook dat document kan je nu volledig digitaal aanvragen via artistatwork.be.

Voor de volledigheid: het papieren systeem blijft ook bestaan. Dus als je computervrees hebt: geen nood!

Vragen over de kunstenaarskaart, de KVR, manieren om je legaal te laten uitbetalen of het artiestenstatuut? Team popadvies to the rescue via poapdvies@poppunt.be of 02 504 99 00.