Telex-muziekconsumptie

Nieuwe cijfers wereldwijde muziekconsumptie

IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) is de organisatie die platenlabels over de hele wereld vertegenwoordigt. Op 24 september publiceerden ze een nieuw rapport over het consumptiegedrag bij muziekluisteraars. De cijfers komen uit enquêtes, afgenomen in april-mei 2019 en ingevuld door 34.000 internetgebruikers, verspreid over 21 landen.

Over het algemeen komt er niets wereldschokkends uit, maar er zijn toch een paar interessante trends die we graag uitlichten:

  • Mensen luisteren meer naar muziek. De gemiddelde luistertijd van alle respondenten bedraagt 18 uren per week, zo’n 12 minuten meer dan vorig jaar. Als we enkel kijken naar streaming ligt het gemiddelde op 4 uren per week. Hier is vooral een stijging bij de oudere generaties tussen 35 en 64 jaar merkbaar. Zij vinden dus ook sneller hun weg naar online platformen. Opvallend is dat video streaming (lees YouTube) met een gemiddelde van 3,5 uren per respondent enorm populair blijft.
  • Meer mensen betalen voor streaming. Goed nieuws voor Spotify en co. want in 2019 betaalt 37% van de respondenten voor een streaming. Dit is 9% meer dan vorig jaar! Nog 15% maakt gebruik van de niet-betalende versies.
  • De klassieke radio blijft globaal gezien het populairste medium om muziek te beluisteren. Met 29% doet het nog net iets beter dan de steeds opkomende smartphone (27%). De derde in het rijtje is is de computer met 17%. De smart speaker is aan een opmars bezig, maar strandt toch op de laatste plaats met 3%.
  • Meer dan de helft van de respondenten beschouwt zichzelf als een echte muziekliefhebber of -fanaat. Bij mensen tussen de 16 en 24 jaar is dat meer dan 60%. Een magere 2,5% beschouwt muziek als onbelangrijk in het leven.
  • Piraterij blijft een probleem, maar er is hoop. 27% van de bevraagden geeft toe op illegale wijze muziek te beluisteren. In 2018 lag dat percentage een pak hoger, op maar liefst 38%. Vooral de jongere generatie onder de 24 jaar is hier schuldig aan. Stream-ripping is de meest gebruikte methode.

Wil je het volledige IFPI-rapport zelf eens doornemen? Veel meer statistieken en mooie grafieken vind je hier.