Nieuw cijfermateriaal Vlaamse creatieve industrieën

Op 3 februari 2015 publiceerde de Antwerp Management School (i.o.v. Flanders DC) een nieuwe studie over de stand van zaken in de Vlaamse creatieve industrieën. Concreet onderzocht de AMS de waardenetwerken en de bedrijfseconomische impact van alle creatieve sectoren: architectuur, audiovisuele sector, beeldende kunsten, erfgoed, design, gaming, gedrukte media, mode, muziek, nieuwe media, podiumkunsten en reclame & communicatie. Deze studie is een vervolgonderzoek op het cijfermateriaal over deze sectoren dat in 2008 werd verzameld.

De huidige vervolgstudie schetst een beeld van de creatieve sectoren in 2010. Een beetje voorzichtigheid bij het lezen van de resultaten is dus op z’n plaats: in een snel veranderende sector als de muziekindustrie zijn cijfers uit 2010 uiteraard alweer achterhaald. Bovendien zaten we in 2010 midden in de economische crisis, dus de cijfers in dit onderzoek weerspiegelen voor een deel ook de algemene negatieve situatie op dat moment.

Enkele opvallende cijfers:

  •  in 2010 waren de creatieve industrieën goed voor meer dan 125.000 jobs
  • alle creatieve industrieën samen waren goed voor een omzet van 22,6 miljard euro
  • over het algemeen steeg de tewerkstelling t.o.v. 2008, maar de omzet daalde wel met 5%. Minder inkomsten voor meer spelers, dus
  • de cluster ‘Media- en entertainmentindustrie’ (waar de muzieksector toe behoort, maar ook de audiovisuele sector, geschreven media en gaming) deed  het in 2010 niet bijster goed: 15% minder zelfstandigen t.o.v. 2008, 1% minder werkgevers, 5% minder voltijdse werknemers, 6% minder omzet en 1% minder toegevoegde waarde

In de studie wordt de digitale revolutie in de muzieksector aangehaald als één van de oorzaken voor de lagere cijfers. In 2010 was illegaal downloaden nog alomtegenwoordig; 5 jaar later zijn legale streaming services goed ingeburgerd. Die zorgen dus waarschijnlijk deels voor een compensatie en een iets positiever verhaal. Bovendien ligt het hoogtepunt van de economische crisis intussen achter ons, en zullen we waarschijnlijk over enkele jaren, als de cijfers voor 2014 bekend worden gemaakt, een ander verhaal krijgen.

De volledige studie van de Antwerp Management School en Flanders DC kan je hier downloaden.