Van muzikant tot creatief ondernemer: Poppunt organiseert Crash Course Muziekbusiness

Young professionals in de muziek(industrie) kunnen hun zakelijke skills bijschaven tijdens een diepgravende spoedcursus muziekindustrie

crashcourse-poppunt

Een carrière in de muziek(industrie): velen dromen ervan, maar het is niet iedereen gegeven. Talent is essentieel, maar zakelijk inzicht is vandaag de dag al minstens even belangrijk. De muzikant, dj, producer, labelbaas of manager is anno 2015 ook creatief ondernemer, en kan maar beter kaas gegeten hebben van alles wat zich rondom het artistieke afspeelt. Poppunt organiseert daarom op 9 en 10 april een tweedaagse diepgravende Crash Course Muziekbusiness in de Ancienne Belgique, voor iedereen met ambitie in muziek of de muziekindustrie.

We zouden niet graag alle newbies in de muziekindustrie te eten geven. Talent is er in overvloed, maar hoe onderscheid je je als muzikant of beginnende manager van de concurrentie en hoe slaag je erin om van je passie je beroep te maken? Als muzikant of muziekprofessional ben je maar beter thuis van vele markten: je moet promotie en sociale media onder de knie hebben, een contract kunnen ontcijferen, kunnen onderhandelen en weet hebben van juridische en financiële aspecten als auteursrechten, uitbetalingen of organisatievormen.

Kortom: een portie zakelijk knowhow komt van pas voor iedereen die zich in de muzieksector begeeft. En daar blijkt ruimte voor verbetering, want heel wat muzikanten en beginnende professionelen missen sommige zakelijke skills. Ook hogere muziekopleidingen besteden weliswaar steeds meer aandacht aan het zakelijke aspect, maar toch missen afgestudeerde muzikanten vaak nog een aantal basics.

Poppunt speelt in op deze nood met een Crash Course Muziekbusiness. Het advies- en aanspreekpunt staat muzikanten, dj’s en producers al meer dan 13 jaar bij met informatie over de zakelijke kant van het muzikantenbestaan, en deelt die knowhow in een diepgravende tweedaagse. “Van de verschillende spelers in de muziekindustrie, contracten en auteursrechten tot geldstromen in de muziek of organisatievormen: alle basisconcepten van de muziekbusiness komen aan bod”, zegt Yannick H’Madoun, popadviseur bij Poppunt. “Deelnemers ontdekken alles wat ze moeten weten om aan de slag te gaan met hun eigen muziek of die van anderen, en kunnen hun zakelijke skills bijschaven in een relaxte setting.”

“Met de Crash Course Muziekindustrie richten we ons op iedereen met ambitie in muziek of de muziekindustrie”, aldus H’Madoun. “Van muzikanten, dj’s en producers die het verder willen schoppen dan hun eigen slaapkamer tot beginnende managers of labelbazen in spe. En natuurlijk ook op middelbare scholieren met een stevige interesse in muziek, die zich bijvoorbeeld willen voorbereiden op het ingangsexamen van hogere opleidingen als PXL-Music.”

De Crash Course Muziekbusiness vindt plaats tijdens de eerste week van de paasvakantie in de Ancienne Belgique en kost € 50. Deelnemers krijgen – naast de ins & outs van de muziekindustrie – ook een exclusieve rondleiding achter de schermen van de AB. Geïnteresseerden kunnen zich tot 1 april aanmelden op poppunt.be .

Praktische info

Waneer? 9 – 10 april 2015, telkens van 10 tot 18 u.

Waar? Huis 23 (Ancienne Belgique), Steenstraat 23, 1000 Brussel

Deelnameprijs? 50 euro (lunch, koffie en frisdrank inbegrepen)

Inschrijven ? Spijtig genoeg is deze editie van de Crash Course helemaal volgeboekt. Hou onze nieuwsbrief in de gaten voor volgende edities!