Telex-Spotify-PPbe

Je muziek rechtstreeks (en gratis) op Spotify

Er gaat geen dag voorbij, of er valt weer iets nieuws te melden over Spotify. Maar de move die ze gisteren (donderdag 20 september ’18) aankondigden, had niemand écht zien aankomen. Vanaf nu is het namelijk mogelijk om je muziek rechtstreeks te uploaden naar het platform, zonder tussenkomst van een online distributeur dus. Toegegeven, voorlopig is de nieuwe service enkel beschikbaar voor een select kransje artiesten, maar het is maar een kwestie van tijd voor iedereen ervan gebruik zal kunnen maken.

Om je muziek online beschikbaar te maken, heb je een distributeur nodig. Release je muziek via een label, dan zorgen zij daar normaal gezien voor, maar ook als independent artiest kan je je muziek zelf online beschikbaar maken via allerhande aggregators of online distributeurs. Hoe dat precies in z’n werk gaat, lees je op deze pagina.

Nu kondigt Spotify dus aan dat deze tussenstap binnenkort overbodig wordt (toch voor wat Spotify zelf betreft). Muziek uploaden naar het platform wordt helemaal gratis. Ook je royalty’s krijg je dan rechtstreeks door Spotify uitbetaald (wat sowieso ook zal zorgen voor een hoger bedrag dat je zal krijgen) en ze beloven je inzicht te geven in waar het geld vandaan komt, hoeveel je al hebt verdiend, hoeveel je in de toekomst zult krijgen etc.

Hoe het precies in z’n werk gaat, legt Spotify hier helder uit. Zorg dus in elk geval al dat je je Spotify for Artists-account geclaimd hebt en dat je bent ingeschreven voor de mailing. Zo ben je als eerste op de hoogte als Spotify beslist om de upload-tool ook hier beschikbaar te maken.

[UPDATE] We weten nu ook hoeveel Spotify zou uitbetalen aan artiesten die hun muziek rechtstreeks uploaden. Dat blijkt 50% te zijn van de netto opbrengsten voor die specifieke artiest; iets minder dus dan de ca. 52% die Spotify uitbetaalt aan de platenlabels. Uiteraard keren de labels die 52% niet integraal uit aan de artiest; enkel een volgens het contract afgesproken royalty-percentage komt op de rekening van de artiest terecht. Daardoor zou de rechtstreekse Spotify-deal lucratiever kunnen zijn – al mag je natuurlijk nooit uit het oog verliezen dat de slagkracht van een label ervoor kan zorgen dat je effectief ook gevonden en gestreamd wordt op Spotify… Meer details lees je bij Music Business Worldwide.