De kunstenaarskaart is er! (bis)

Een paar maanden geleden kondigden we aan dat de kunstenaarskaart (die eigenlijk al sinds 2003 verplicht was) eindelijk aangevraagd kon worden. Sinds vorige week is de Commissie Kunstenaars ook effectief gestart met het afleveren en opsturen van de kunstenaarskaart.

Meteen is er ook een nieuwe aanvraagprocedure: op de site van de Commissie download je een formulier dat je correct invult en terugstuurt naar kunstenaars@minsoc.fed.be of Commissie “Kunstenaars”, FOD SOCIALE ZEKERHEID, Finance Tower, Kruidtuinlaan 50 bus 115 – 1000 Brussel. Samen met de kunstenaarskaart krijg je dan meteen ook voor de volgende 5 jaar formulieren toegestuurd waarop je al jouw prestaties moet bijhouden die je met de KVR laat uitbetalen.

Moet iedereen dan maar zo snel mogelijk een kunstenaarskaart aanvragen? Hangt er een beetje van af wat je precies doet. Ben je een ‘gewone’ uitvoerende muzikant (zanger, gitarist, drummer, bassist …) dan kan je zonder problemen met de KVR uitbetaald worden en vraag je het best als de bliksem zo’n kaart aan. Ook als je live elektronische muziek brengt, is er geen probleem.

Voor dj’s is de situatie echter nog altijd onveranderd: ‘gewoon’ dj’en wordt nog altijd niet aanvaard als artistieke prestatie, kan dus niet uitbetaald worden met de KVR en dus heeft het als dj eigenlijk geen zin om een kunstenaarskaart aan te vragen.

Als dj kan je wel een kunstenaarskaart aanvragen (en je zal die normaal gezien ook krijgen), maar dat geeft je geen enkele garantie dat je legaal uitbetaald kan worden met de KVR! Voor de RVA lever je als dj namelijk geen artistieke prestatie, en het is precies die RVA die controleert op het correct gebruik van de KVR. Hetzelfde geldt trouwens voor bv. licht- of geluidstechnici. Ze kunnen een kunstenaarskaart aanvragen, zullen er een krijgen, maar mogen niet met de KVR vergoed worden.

Dj’s moeten dus nog steeds een beroep doen op een gewone onkostenvergoeding, uitbetaling via SBK of facturatie als zelfstandige, vanuit een vzw of een vennootschap. Het spreekt voor zich dat Poppunt deze situatie blijft aankaarten bij de Commissie Kunstenaars en blijft werken aan een betere erkenning voor dj’s in dit verhaal.