De Machine - 3 voor 12

Voor jou beluisterd: podcast De Machine

De machinerie achter je dagelijkse portie muziek op een heldere manier verteld krijgen, het is een verdomd moeilijke opdracht. De muziekbusiness of -industrie bulkt van de (vaak ongeschreven) wetten en regeltjes en evolueert bovendien zo razendsnel dat je maar beter een aantal goeie bronnen hebt als je een beetje bij wil blijven.

De Machine is zo’n bron. Een nieuwe tweewekelijkse podcast van VPRO / 3voor12 die volledig gewijd is aan trends, ontwikkelingen en hete hangijzers in de muziekindustrie. Zwaargewichten Niels Aalberts (eindredacteur 3voor12) en Atze De Vrieze (popjournalist bij datzelfde 3voor12) lullen op onnavolgbare wijze een halfuurtje vol over wat hen opvalt, interesseert of triggert. Geen incrowd-onderonsje, wel heldere analyses, gefundeerde meningen en een rondje ‘in ijltempo terug up to date zijn’.

In die zin is De Machine de audio-poot van de Nielsbrief, een wekelijkse newsletter die Niels Aalberts de wereld instuurt met een samenvatting van het belangrijskte muzieknieuws van de afgelopen week. In de eerste twee afleveringen van De Machine komen o.a. aan bod: de beursgang van Spotify (en wat we daar nu eigenlijk écht over moeten weten), het engagement van 45 festivals om tegen 2022 voor een 50% vrouwelijke line-up te gaan, evoluties in het festival- en clublandschap en een verslagje van SXSW, het grootste en belangrijkste showcasefestival ter wereld, met een aantal belangrijke trends (spoiler alert: trap is dood, 90s rock is terug).

“Een halfuur naar 2 Hollanders luisteren die over de muziekbusiness leuteren, is dat wel haalbaar?” horen we je al vragen. Welnu: ja. Aalberts en De Vrieze weten waarover ze spreken en kunnen het goed uitleggen; ze zijn bovendien een soort curatoren die je de weg wijzen in de overvloed aan business-nieuws die dagelijks op ons afkomt. Als die achterkant van de muziek je interesseert, dan is De Machine gesneden koek voor jou.

Meer info over De Machine en hoe je erop te abonneren, lees je hier. Aanrader!