Input: Formats. Panelgesprekken rond de mijlpalen van geluidsdragers in de popmuziek

De geschiedenis van de popmuziek is onuitputtelijk. Maar in deze rijke historie zijn toch enkele mijlpalen te isoleren. 33-45 wil deze mijlpalen verder onderzoeken en organiseert daarom panelgesprekken rond muzikale thema’s.

————————————————————

De eerste reeks lezingen beslaat “Formats”. Sinds Edison op de proppen kwam met de eerste geluidsdrager, de fonograaf, werd een revolutie in het luisteren van muziek aangekondigd. Plots was de fysieke aanwezigheid van muzikanten onnodig en kon men wegdromen in de eigen woonkamer met Chopin of Haydn.

Ook de cassette verdient zijn plaats als mijlpaal. Deze voegde namelijk een belangrijke parameter toe aan de muziekbeleving: draagbaarheid. Plots kon men wandelen met een eigen soundtrack in de oren, ver weg van het stedelijk gewoel.

Met het computertijdperk in het vooruitzicht was digitalisering onvermijdelijk. De CD en later het mp3 formaat hebben op hun beurt hun invloed op de industrie. Het werd namelijk mogelijk muziek draadloos uit te wisselen.

Last but not least bevinden we ons in een van de grootste evoluties ooit. On demand streaming geeft toegang tot een eindeloze bibliotheek aan nummers. De invloed van playlists op de hitlijsten en de line-ups van de festivals is niet te onderschatten. Introduceert streaming een nieuwe muziekindustrie?

————————————————————–

33-45 helpt mee om deze wendingen in onze popgeschiedenis uit te klaren. Hiervoor doet 33-45 beroep op een ervaringsdeskundige. Deze expert staat ons bij om de geluidsdrager in de context te plaatsen en zijn invloed uit te diepen.
Maar daar houdt het niet op: ook jij bent van cruciaal belang om ons inzicht te verlenen! Het publiek neemt namelijk de rol van realtime panel in. Deel je eigen ervaringen en stel vragen tijdens dit interactief gesprek.

————————————————————–

PRAKTISCH – INPUT: Formats 

Alle lezingen zijn gratis!
De panelgesprekken gaan telkens door op de derde donderdag van de maand:
* 17 januari: Vinyl
* 21 februari: Cassette
* 21 maart: Digitaal
* 18 april: Streaming

De lezingen gaan door in The Manufactory, waar 33-45 zijn residentie heeft. Deze record bar en maker store vindt je terug in Onderstraat 21, 9000 Gent.
Vanaf 20u wordt de ruimte omgetoverd tot een intieme living, klaar om nieuwsgierigheid uit te lokken.