HeldenFanHjir

Lokale Helden zet voet aan grond in Nederland

De voorbije succesvolle edities van Lokale Helden wisten ook  onze noorderburen te inspireren. In overleg met Poppunt organiseert Friesland Pop in de provincie Friesland dit najaar zelf een hoogdag voor muziek van eigen kweek. Maak kennis met ‘Helden Fan Hjir’, de eerste internationale pilootversie van Lokale Helden in Nederland.

Op zondag 30 september 2018 geeft Friesland Pop (de officiële popkoepel van Friesland en zowat de Friese tegenhanger van Poppunt) in zoveel mogelijk Friese dorpen en steden een podium aan lokale artiesten. Sjouke Nouta van organisator Friesland Pop: “Een project met een focus op lokaal talent was de missing link voor ons. Bij Lokale Helden staat de betrokkenheid van de lokale scene voorop. De manier waarop Poppunt de voorbije edities van Lokale Helden heel sterk van onderuit wist te organiseren, sprak ons meteen aan.”

“Van Schiermonnikoog tot Staveren en van Pingjum tot Oosterwolde, we hopen dat door de hele provincie heen, zeker in kleinere dorpen en krimpgebieden, allerlei plekken opduiken waar lokale acts hun kunsten kunnen vertonen”, dixit Nouta. Friesland Pop wil voor de eerste editie van Helden Fan Hjir dan ook optredens organiseren in alle 11 Friese steden, in alle 15 gemeenten (dus ook op alle eilanden) en gaat voor minimaal 200 optredens.

Ook de Friese variant van Lokale Helden daagt daarbij zoveel mogelijk Friese verenigingen, organisaties, artiesten en iedereen met zin voor initiatief uit om mee optredens te organiseren en kansen te geven aan muzikaal talent. Friesland Pop staat hen bij met info en advies. Nouta: “Je kunt voor de televisie blijven zitten en zien hoe de wereld om je heen verandert, of ’m uitzetten en samen met je buren je straat tot een mooiere plek maken.”

Helden Fan Hjir is verbonden aan Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018, met als centraal thema de ‘Iepen Mienskip’ (open gemeenschap). “Met Helden Fan Hjir willen we laten zien wat Fryslân als iepen mienskip allemaal wel niet aan muziek te bieden heeft. Een eigenwijze en betrokken gemeenschap met oog voor elkaars ideeën, mogelijkheden en uitdagingen”, besluit Nouta. Van jonge bands in lokale muziekcafés tot dj’s in huiskamers, singer-songwriters in voetbalkantines en rappers in kerken, … Op 30 september eert Friesland haar lokale helden.

Check www.heldenfanhjir.nl voor meer info.