EXCITE: BELOFTEVOLLE BUITENLANDSE BANDS OP BEZOEK IN BELGIË

Screen Shot 2015-09-28 at 12.43.20Vallen binnenkort te ontdekken op Belgische bodem: de Nederlandse nostalgische pscyh-pop van Yuko Yuko, de Schotse singer-songwriter Miss Irenie Rose en de Luxemburgse pop van Ice in My Eyes. Ze worden uitgenodigd door Poppunt, PXL-Music en Muziekodroom ihkv het project Excite, waarbij 9 landen beloftevolle bands uitwisselen over de landsgrenzen heen. Tussen 1 en 3 oktober worden ze ondergedompeld in de Belgische music bizz en spelen ze shows en radiosessies in Hasselt en Gent.

Excite staat voor Exchange of International Talent in Europe, en is een samenwerking tussen negen organisaties die zich inzetten voor jong talent uit evenveel landen: Denemarken, Schotland, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Zweden, Noorwegen, Finland en België. Het uitwisselingsproject stuurt beloftevolle bands naar toonaangevende clubs en festivals in het buitenland, om hen daarna weer huiswaarts te sturen met pakken ervaring en een stevige carrièreboost. Poppunt, PXL-Music en Play Festival (Muziekodroom) bundelen de krachten in België, en stuurden eerder dit jaar al de Belgische afgevaardigden Brutus, Byron Bay en And They Spoke in Anthems naar toonaangevende podia in Denemarken, Nederland en Noorwegen.

De Belgische music bizz

Maar nu is het dus de beurt aan de drie buitenlandse bands. Yuko Yuko (NL) is het soloproject van de twintigjarige Fries Elias Elgersma. Met zijn nostalgische psych-pop verandert hij elk podium in een dansende nachtclub. Minstens even dansbaar is de met aanstekelijke hooks doorspekte Luxemburgse pop van Ice In My Eyes. En dan is er nog de jonge Schotse singer-songwriter Miss Irenie Rose, wiens stem vergeleken wordt met grootheden als Joni Mitchell en Joan Baez, en die eerder al in het voorprogramma van o.a. Ben Howard mocht opdraven.

Stuk voor stuk beloftevolle bands, die vanaf donderdag 1 oktober in België verwacht worden. Ze worden opgevangen door de studenten Music Management aan de pop- en rockhogeschool PXL-Music, die hen wegwijs maken in de Belgische muziekindustrie. Vergelijk het met een taalblad in het buitenland, maar dan een muziekbad in ons allereigenste Belgenland.

Gratis shows in Hasselt en Gent

Vrijdag zakken de drie buitenlandse bands af naar Gent voor een interview en een livesessie tijdens een Excite-radiospecial op Urgent.fm. Diezelfde avond mogen ze het beste van zichzelf geven aan het publiek van Muziekclub Democrazy in de Charlatan, waar ze vergezeld worden door de elektronische indiefolk van het Gentse Byron Bay. Op zaterdag trekken de bands dan weer naar Hasselt voor Play Festival, het indoor clubfestival van Muziekodroom. En dat is allemaal vooral goed nieuws voor muziekliefhebbers met een neus voor vers talent, want de Charlatan-show is helemaal gratis, en ook voor het Play Festival kan je je gratis ticket claimen op de site van het festival.

Voor de zevende editie van Excite bundelen organisaties uit negen landen de krachten. Ze werken samen met toonaangevende podia en andere partners en creëren zo dit jaar weer 22 podiumplaatsen voor 13 opkomende bands, waaronder de drie Belgische inzendingen Brutus, Byron Bay en And They Spoke in Anthems. Andere Belgische Excite-oud-gedienden zijn o.a. Tubelight, Go March, Protection Patrol ,30Pinkerton, SX, Willow en Team William.

Meer info: Excite-music.eu

SHOWS:

Excite: Byron Bay, Yuko Yuko, Miss Irenie Rose, Ice In My Eyes

Vrijdag 2 oktober vanaf 19u00, Charlatan Gent – gratis

Meer info: http://www.democrazy.be/agenda/excite-byron-bay-yuko-yuko-miss-irenie-rose-ice-my-eyes

Play Festival: Yuko Yuko, Miss Irenie Rose, Ice In My Eyes

Zaterdag 3 oktober vanaf 17u30, Muziekodroom Hasselt

Meer info & claim je gratis ticket op http://www.playfestival.be