Brand05122019©StijnVanBosstraeten00039

Bezoekersprogramma Nona x Bozar

Begin december stonden Nona (Mechelen) en Bozar (Brussel) drie dagen lang in het teken van jazz, in de ruime betekenis van het woord. Tijdens Brand! Festival en 4th Stream Festival was er heel wat Belgisch talent te zien en dat kunnen we met Poppunt alleen maar toejuichen. We nodigden dan ook drie internationale gasten uit om er de bands aan het werk te zien in het kader van ons internationaal bezoekersprogramma. Bezoekers-what? In samenwerking met een interessant evenement vragen we aan de Belgische bands uit de line-up welke internationale professionals ze in een ideale wereld in hun publiek hebben zitten. And we’ll make it happen! De Kerstman kwam dus iets vroeger dit jaar!  

We begonnen op Brand! Festival in Mechelen, waar Martin Longley (UK) en Peter Margasak (USA/DE) helemaal overdonderd werden door de programmatie. Eerst was het de beurt aan De Koffie van Morgen dat met z’n sferisch geluid (gecombineerd mét video) het verhaal van transmigranten in Calais naar voren schoof. De toon voor Brand! Festival was direct gezet. Maar ook Robin Verheyen Quartet, g a b b r o, Machtelinckx/Badenhorst/Gouband/Cools, The Milk Factory en The Bureau Of Atomic Tourism wisten steeds opnieuw te verwonderen en werden duidelijk gesmaakt door onze internationale gasten en het publiek. Het waren drie fantastische dagen met ijzersterke bands van eigen bodem. 

Ondertussen ging ook de tweede editie van het 4th Stream Festival in Brussel van start met journalist Dick Hovenga (Written in Music, NL). ‘Its ’all about quirky jazz’, het motto van het festival, vat het weekend eigenlijk perfect samen. Zo liet Hendrik Lasure met zijn 7-koppige band de zaal onderdompelen in het zachte bezwerende geluid van zijn Warm Bad. Er kwam ook enkel lof over Broos/Gyselinck/Laheye  en AAN/EOP  die zaterdag het festival in schoonheid afsloten. Het zijn duidelijk hoogdagen voor de Belgische jazz scene.

Lees de reviews van de Dick Hovenga hier: 

https://writteninmusic.com/concertverslag/overweldigend-vula-viel-verovert-4th-stream-festival-in-bozar/

https://writteninmusic.com/concertverslag/aan-eop-indrukwekkend-op-afsluitavond-tweede-editie-4th-stream/