Afschaffing basiskennis bedrijfsbeheer voor zelfstandigen

Vanaf 1 september 2018 moet je in Vlaanderen niet langer een attest van bedrijfsbeheer kunnnen voorleggen om te kunnen starten als zelfstandige. België is momenteel het laatste land in Europa waar dit nog gevraagd wordt. Het huidige systeem is uitgehold en te theoretisch, en daarom heeft de Vlaamse regering beslist om de focus meer op de praktijk te leggen. Brussel en Wallonië zouden weldra moeten volgen.

Een uitgewerkt actieplan van de regering moet ervoor zorgen dat starters zich (op vrijwillige basis) laten begeleiden bij het opstarten van een zelfstandige zaak. Iemand die een BVBA wil oprichten zal met een veel straffer financieel plan moeten afkomen. Op termijn zal dit ook van eenmanszaken verwacht worden. De overheid zal wel zorgen voor degelijke en praktische begeleiding.

Kan iedereen dan zomaar naar een ondernemingsloket stappen en zelfstandige worden? Niet helemaal, want je moet nog steeds voldoen aan de overige voorwaarden: inschrijving bij een sociaal verzekeringsfonds, ziekenfonds en aanvragen van een btw-nummer. Daarnaast is een basiskennis bedrijfsbeheer nog steeds cruciaal. De cursus is nog steeds gratis beschikbaar. UNIZO, de beroepsvereniging voor zelfstandigen, biedt ook ondersteuning bij het opstarten van een eigen zaak via Go4Business.

Meer info over het werken als zelfstandige vind je hier.