Voorkomen is beter dan genezen

Onderwijsinstelling: Universiteit Antwerpen
Studierichting: Master in de Opleidings- en Onderwijswetenschappen
Promotor: Prof. Dr. J. Colpaert
Student: Sanne Verbogt

Muziek maken: velen doen het, en velen doen het met veel plezier. Maar muziek maken wordt een stuk minder plezierig met een blessure. Veel musici kampen met blessures, en spelen gewoon door. Maar kan dat niet anders? Sanne Verbogt, zelf musicus, vroeg het zich af en ontwikkelde een applicatie voor musici waarmee blessures kunnen worden voorkomen.

Er zijn tal van factoren waardoor musici kampen met blessures. Zo kan het op veel vlakken vergeleken worden met topsport en is een musicus door zijn hoge specialisatie snel geblesseerd: een sneetje in de vinger kan bijvoorbeeld al zorgen voor serieuze problemen bij het spelen. Nu zou je hierom verwachten dat musici vaak bij de dokter te vinden zijn, maar het tegendeel is waar: zij spelen liever door dan het mogelijke ‘slechte nieuws’ van de arts te horen te krijgen dat zij even rust moeten houden. Educatie lijkt noodzakelijk om de musici bewust te maken van de voordelen van blessurepreventie. In het huidige onderwijs aan Codarts blijken hierin verbeterpunten te vinden te zijn.

De applicatie die is ontwikkeld zet in op acceptatie en bereidwilligheid van conservatoriumstudenten om zich bezig te houden met blessurepreventie. In de applicatie, die tijdens het studeren gebruikt kan worden, staan korte oefeningen, ontwikkeld samen met een fysiotherapeut. Door het doen van deze oefeningen krijgt de student inzicht welke spieren en gewrichten mogelijk overbelast zijn of kunnen raken, en wat hij/zij in dat geval het best kan doen. Door mogelijke signalen in een vroeg stadium op te sporen en adequaat te handelen kunnen blessures voorkomen worden. Een eerste test van de applicatie toont dat een meerderheid van de respondenten het nut ervan inziet en bereid is om ermee te werken. Verbogt geeft aan dat deze test gezien kan worden als eerste in een reeks van testen om de applicatie te optimaliseren.

Sanne Verbogt

Voorkomen is beter dan genezen: conservatoriumstudenten bewust maken van blessurepreventie.