De-Stroate-KBL1

Tomas Vanderbeke

Oprichter van De Stroate, hiphopacademie in Kortrijk

Sinds twee jaar huist de allereerste hiphopacademie van België in Kortrijk. “Jullie zijn De Stroate en hiphop is de waarde”, zo luidt het motto van De Stroate. Poppunt zocht oprichter/beroepskracht/ex-voorzitter Tomas Vanderbeke aka MC Equal op tijdens een van de drukste weken voor het jeugdhuis. Op vrijdag een Lokale Helden-event, een beat battle op zaterdag en tijdens hetzelfde weekend ook nog optredens met enkele jongeren op locatie. Een dynamiek die Vanderbeke toejuicht: “Er beweegt heel wat op hiphopvlak in Kortrijk.”

Tomas: “Was er nood aan een hiphopacademie? Ik denk het wel. Er was in Kortrijk geen vaste stek voor wie bezig was met hiphop. We stelden ook vast dat er weinig of geen communicatie was tussen de verschillende spelers. Hiphop is een cultuur met vele elementen, maar alles was versplinterd. De rappers, de breakers, de graffers: iedereen was op zijn eigen eilandje bezig. Daarom hebben we beslist te starten met De Stroate en er gelijkaardige hiphopverenigingen bij te betrekken: de graffitibeweging Artkor en de breakdancecrews Rootdivision, Joined forces en Ill Mindz.”

© Koen Bauters
© Koen Bauters

“Ik werk hier halftijds als coördinator. Ik geef mijn ervaring door en ondersteun en begeleid de jongeren waar nodig. Subsidies verkrijgen op bovenlokaal niveau is de volgende stap. De Stroate is een sociaal, creatief en educatief centrum voor en door jongeren in de vorm van een hiphopcafé en een hiphopacademie. De Stroate is als jeugdhuis de structuur achter alles wat hier gebeurt. We hebben een bar, organiseren evenementen en bieden een educatief luik aan met tal van workshops rond hiphop: slam poetry, rap, breakdance, graffiti, dj’en, scratchen, beatboxen …”

“Creatieve mensen samenbrengen primeert. Dat was ons vertrekpunt en tevens een van de eisen van de stad Kortrijk: alle verenigingen uit de hiphopsubcultuur onder één dak krijgen. Net zoals in de beginjaren van de hiphop tijdens block parties proberen wij bij onze liveshows ook breakers en graffers te betrekken. Iedereen heeft zijn eigen expertise en daar moet je gebruik van maken. Kruisbestuiving en knowledge, hé.”

“De Stroate gaat voor hiphop waarbij kennis, een boodschap en maatschappijkritiek centraal staan.”

“We zijn van start gegaan in JC Tranzit met een werking waarbij we op woensdag workshops rond graffiti, producten en rap organiseerden, om te zien of er een markt voor was. Dat bleek zo te zijn, waarop we vrijwel meteen overschakelden naar workshops op woensdag én zaterdag. We begonnen ook kleinschalige hiphopevenementen te organiseren waarmee we jongeren engageerden om verantwoordelijkheid op te nemen. In JC Tranzit wogen we echter te veel door op de agenda en de beschikbaarheid van de lokalen. De oplossing: zelf een jeugdhuis oprichten. Ons dossier met een duidelijk omlijnde visie werd positief onthaald door de schepen van jeugd. Een jeugdhuis starten was meteen ook de snelste piste om een pand ter beschikking te krijgen. Vzw cinéPalace, die hier voorheen actief was, had beslist om er mee op te houden. Dat gaf ons de kans om onderdak te vinden in het pand in de Zwevegemstraat. Aanvankelijk een tijdelijk verhaal, maar de bal ging vervolgens helemaal aan het rollen. Stad Kortrijk zag onze goede flow en gaat het pand nu volledig renoveren. Die renovatie zal twee jaar in beslag nemen. Binnenkort verhuizen we naar een oud rusthuis in het Begijnhofpark. En na twee jaar keren we terug naar de gerenoveerde locatie.”

© Koen Bauters
© Koen Bauters

“Het meest positieve aan het verhaal is dat de hiphopacademie een definitief gegeven is. Een droom is bottom up uitgekomen. Ik heb twee jaar geleden all-in blufpoker gespeeld en mijn job opgegeven. Het heeft geloond. Wat kan beter? We willen zo laagdrempelig mogelijk werken. De meeste events zijn gratis maar mits wat meer middelen kunnen we de workshops aan een voordeliger tarief aanbieden aan schoolgroepen en onze jongeren. Zo willen we nog meer mensen warm maken voor De Stroate.”

“Het café is een ontmoetingsplaats en ook de workshops dragen bij aan het geheel van de hiphopacademie. Ik zeg altijd tegen onze leden: ‘Jullie zijn de Stroate en hiphop is de waarde.’ Als je community wil, moeten er events zijn. Onze open mic-avonden en evenementen als Beatbattle, A Day Of Hip Hop en A Night Of Hip Hop zijn ideaal om mensen te leren kennen die ook vertrouwd zijn met hiphop. In vergelijking met andere jeugdhuizen is ons café heel veel open. We werken heel intensief samen met onze jongeren. Los van de wekelijkse vergaderingen is er ook een maandelijkse werkgroepvergadering waarbij we een inspraakmoment inlassen. Daar zijn vaak 20 à 30 mensen bij aanwezig. Alles is bespreekbaar.”

© Koen Bauters
© Koen Bauters

“Mochten we geen visie uitstralen, dan zouden de jongeren niet meestappen in het verhaal. De Stroate is een platform met een gezicht. Het educatieve luik en de podiumkansen zorgen voor een platform. Het gezicht slaat op het feit dat we met De Stroate het imago van hiphop willen opkrikken. Wat nu vaak aanzien wordt als hiphop is voor ons niet echt hiphop. De Stroate heeft meer met de boom bap hiphop van de jaren negentig: hiphop waarbij kennis, een boodschap en maatschappijkritiek centraal staan. We staan heel sterk achter hiphop met inhoud.”

“Hiphop is een subcultuur. Je weet snel of die levensstijl bij je past of niet. Zelf rap ik ook. Ik ben teksten beginnen te schrijven uit frustratie over mijn thuissituatie, die niet ideaal was: ik werd afgeblaft en mocht niet praten over mijn emoties. Ik kropte alles op. Hiphop heeft me geholpen om dingen van me af te zetten en rust te vinden in mijn hoofd. Ik weet niet waar ik nu zou staan zonder hiphop.”

“Voor veel van onze leden is De Stroate ook een tweede thuis. Niet dat we sociale werkers zijn, hoor. We zijn gewoon onszelf. We spreken dialect met onze jongeren. Er is geen officieel kader dat hen afschrikt. Iedereen is hier gelijk. Er is een draagvlak voor. Dat het om een academie gaat, vind ik heel belangrijk. We tonen aan dat hiphop ook iets educatiefs kan zijn. Je kan en mag hier iets leren. Er zijn doorgroeimogelijkheden. Jongeren die hier workshops volgden, geven nu zelf ook workshops. Dat draagt bij aan een positieve uitstraling van hiphop naar de buitenwereld. Academie: met dat woord maak je een geslaagd statement.”

destroate.be