Talking Heads: Winnaars provinciale popconcoursen

In het najaar van 2017 werden opnieuw de provinciale popconcoursen gespeeld. In Antwerpen won Catbug, de andere winnaars hieronder.


Sunflower

– Westtalent –

Stel Sunflower eens voor.
Vier goeie maten en een zanger.

SunflowerstrandcropWaarom namen jullie deel aan Westtalent?
In principe zijn wij niet de grootste fans van muziekconcours omdat we er meestal geen volledige set mogen spelen. Maar we kunnen niet ontkennen dat het ons enorm veel verder heeft gebracht. Het is een kans om je voor te stellen aan een breder publiek en interessante mensen te overtuigen van je kunnen. De prijzen zijn ook vaak een aangenaam duwtje in de rug.

Wat is not done tijdens zo’n concours, en wat net wél?
In een set werken we altijd naar een dynamisch aaneensluitend geheel. De bedoeling is om het publiek mee te nemen in onze trance. Stiltes kunnen en moeten er zijn, maar na elk nummer alles laten stilvallen is voor ons not done.

Hoe ziet de West-Vlaamse muziekscene eruit?
Hoewel er meer varkens dan mensen leven in West-Vlaanderen, is er hier qua aanbod spek voor ieders bek te vinden. Kijk bijvoorbeeld naar de artiesten die internationaal hun stempel hebben gedrukt.

Wat zijn de ambities op korte en lange termijn?
Op korte termijn willen we live-ervaring opdoen en vooral coole shows spelen; werken naar een ep; merch uitbrengen; ons repititiekot – een uitgebreid gerenoveerd en geïsoleerd tuinhuis – in gereedheid brengen voor de naderende zomer. Op langere termijn willen we uiteraard in het bubbelbab met vijfhonderdeurobriefjes zwaaien.

Heb je tips voor andere jonge bands?
We staan zelf nog in onze kinderschoenen, maar punten die wij hoog in het vaandel dragen zijn: passioneel zijn over muziek, kritisch zijn op je eigen werk, proberen van meet af aan te werken aan een professionele houding bij alle aspecten die muziek met zich meebrengt, maar vooral je amuseren met een hechte vriendengroep. O ja, en niet zoveel pinten drinken als onze gitarist Hart.

vi.be/sunflower


she bad

– Rockvonk –

Stel she bad eens voor.
she bad is een vijfkoppige rockband te lokaliseren in een geografische vijfhoek rond Haacht. We spelen hedendaagse rock met een vrouwelijk kantje.

© Diederik Craps
© Diederik Craps

Waarom namen jullie deel aan Rockvonk?
We bestaan ondertussen twee jaar. Na een dik jaar ontwikkelden we een paar goede nummers en een eigen sound waar we best wel fier op zijn. We waren ontzettend benieuwd naar wat anderen ervan dachten en deden mee aan verschillende wedstrijden in 2017. Uiteindelijk Rockvonk winnen was voor ons een enorme bevestiging.

Wat heeft het concours jullie bijgebracht?
Alle finalisten kregen een finalistenweekend in Het Depot cadeau, met workshops van social media tot songwriting. Verder kwamen we in contact met verschillende mensen uit de muziekindustrie. Daarnaast was het fijn om de Leuvense muziekscene van naderbij te bekijken en met andere bands ervaringen te delen. Voor onze deelname hadden we eigenlijk nauwelijks contact met andere Leuvense bands. Dat is natuurlijk volledig veranderd door de wedstrijd. Na het winnen van Rockvonk kregen we natuurlijk ook meer verzoeken om op te treden. Daarnaast willen met ons gewonnen coachingtraject onze liveperformance op punt stellen en een ep opnemen in het voorjaar.

Wat is not done tijdens zo’n concours, en wat net wél?
Tijdens een wedstrijd is het belangrijk om vooral jezelf te blijven en niet meteen te beginnen vliegen. Blijf met je voeten op de grond en laat die ‘ten minutes of fame’ gewoon op het podium, en niet daarbuiten. Observeer en leer, en ga niet te snel uit van winst.

Wat zijn de ambities op korte en lange termijn?
Wij zijn momenteel druk bezig met schrijven en repeteren. Ons doel is om in het voorjaar de studio in te kruipen en wie weet een ep uit te brengen. Dat staat nu op nummer één van onze to-do list. Natuurlijk blijven we in tussentijd ook zoveel mogelijk optreden.

vi.be/shebad


RAMAN.

– Oost.Best! –

Stel RAMAN. eens voor.
RAMAN. is een vierkoppige band uit Gent en Brussel. Onze passie voor livemuziek en de rauwe energie die daarbij hoort, bracht ons samen. We klasseren onze muziek vaak onder “alternatieve rock-’n-roll”, maar laten dat liever aan de luisteraar over.

© Cato Van Rijckeghem
© Cato Van Rijckeghem

Hoe gaan jullie te werk?
Simon
schrijft de steunpilaren van de song, maar de band in zijn volledigheid zorgt voor de nodige magic. Het is het vaak een procedé van uitwisselen van ideeën. Veel uitproberen, falen en opnieuw beginnen.

Waarom namen jullie deel aan Oost.Best!?
Ons doel is zoveel mogelijk spelen. Naar buiten komen en onze muziek aan de man brengen, dat was zowat de hoofdreden van onze deelname. We vinden Oost.Best! ook een heel vriendelijke wedstrijd. Zowel tijdens als na staan ze klaar om – naast hun strenge juryverslagen – de nodige raad te geven. Zo kan je bijvoorbeeld bij hen terecht met vragen over je technische fiche, je EPK, je website, wat met SABAM …

Wat heeft het concours jullie bijgebracht?
Een coole show in een volle Vooruit! Omdat de organisatie van Oost.Best! voornamelijk bestond uit mensen van muziekclub N9, zijn we ook door hen opgemerkt. Ze waren heel enthousiast over wat we deden, waardoor we nu de kans gekregen hebben om bij hen Artist in Residence te zijn in 2018. Naast de mooie concerttour en een waardebon bij Toursupport, hebben we ook fijne mensen leren kennen die allemaal dezelfde passie hebben.

Hoe ziet de Oost-Vlaamse muziekscene eruit?
Broeierig! We mogen stellen dat de kern van de Oost-Vlaamse muziekscene zich in Gent bevindt. Er leven en ontstaan enorm veel bands in heel veel verschillende genres. Door het grote aantal clubs en cafés waar bijna elke dag wel een liveconcert te beleven valt, kom je vaak collega’s tegen.

vi.be/raman


Fornet

– Limbomania –

Stel Fornet eens voor.
Fornet is een post-punkband uit Limburg. Onze songs klinken soms nogal opgefokt of raar, hoewel we dat zelf niet per se willen. ’t Is gewoon de manier waarop we spelen, wie we zijn, wat we overbrengen.

© Koen Bauters
© Koen Bauters

Waarom namen jullie deel aan Limbomania?
We zagen het als een extra opstap; een manier om meer mensen te bereiken, grotere shows te spelen en om extra geld binnen te halen – daar moeten we gewoon eerlijk over zijn. Het coachingtraject van de Muziekodroom is misschien wel het mooiste.

Wat heeft het concours jullie bijgebracht?
Dat we altijd een reservegitaar moeten bijhebben. De snaar van onze gitarist was gesprongen en het duurde op de finale een tijd voor hij een nieuwe snaar had gevonden en vooraleer die snaar erop lag, waardoor we twee minuten over de toegestane tijd gingen. Het was inderdaad een vervelende situatie en het kwam niet zo professioneel over, maar shit happens. Hier en daar hoorden we dat andere bands wat lastig waren en we stonden in Het Belang Van Limburg met als titel ‘Fornet flatert’. Enfin, We vonden het een mooie alliteratie en konden erom lachen.

Hoe ziet de Limburgse muziekscene eruit?
Er is in Limburg veel support bij bands onderling en iedereen kent elkaar ook min of meer. Dat maakt het tof en persoonlijk.

Heb jullie tips voor andere jonge bands?
Kom buiten. Ga naar shows, spreek mensen aan, maak vrienden. Veel contacten hebben en mensen kennen waar je op kan terugvallen is gewoon heel handig als band. Omring je met de juiste mensen, vraag advies indien nodig. Doe niet iets omdat het ‘cool’ lijkt. Denk na over de dingen die je doet, waarom je ze doet, op welke manier en op welk moment je ze aanpakt, maar overdenk ook niet té veel.

vi.be/fornet