Talking Heads: De provinciale popconcoursen

Vier key players van de provinciale popconcoursen aan het woord

Om de twee jaar kunnen jonge muzikanten zich meten met hun streekgenoten. In het najaar van 2015 slaan de provinciale popconcoursen opnieuw de hengel uit, in de hoop weer wat verse, vette vis te vangen.


Michèle Bours

– Limbomania –

Kennen we Limbomaniadeelnemers uit het verleden?
Zeer zeker. Een beknopte selectie: Tim Vanhamel, Buscemi, Koen Buyse van Zornik, Mint, leden van The Sore Losers, El Guapo Stuntteam, Marco Z, JFJ, Polaroid Fiction … En natuurlijk de winnaars van de vorige editie: Evil Invaders!

Michele-BoursWat is de rol van een provinciale wedstrijd binnen de carrière van een artiest?
Ik geloof sterk in het traject dat we afleggen met de deelnemers. Zo kunnen ze genieten van coaching en ondersteuning door professionele muzikanten, en van aandacht in de juiste media. Bovendien is het voor veel artiesten een eerste introductie in ‘het netwerk’. De muziekwereld is nog steeds een ons-kent-onsverhaal, en men kent Limbomania.

Wat maakt een goeie demo?
Artiesten moeten weten dat we voorbij de opnamekwaliteit luisteren. We willen iets horen waarvan we opkijken. Een verrassende eerste indruk kan wel eens het verschil maken.

Welke raad heb je voor al wie niet geselecteerd werd?
Het is al vaak gebeurd dat eindwinnaars tijdens eerdere edities niet eens geselecteerd werden! Soms is de tijd nog niet rijp, en is het belangrijk om eerst veel te experimenteren en ervaring op te doen.

Voor degenen die er wel bij zijn: wat is belangrijk bij de liveshows?
De jury kijkt door een meer kritische bril dan bij de beluistering van de demo’s. Ze hebben meer om over na te denken dan enkel de sound: gebeurt er iets op het podium en blijft het boeien, welke muzikanten bezitten welke kwaliteiten, hoe spelen ze samen, hoe zijn de nummers opgebouwd? Uiteindelijk wegen ook potentieel en originaliteit door.

Wat wil je artiesten met ambitie nog meegeven?
Of je nu met een hoop muzikanten samen speelt of helemaal alleen in je slaapkamer: blijf datgenen doen waar je energie uit haalt. Geloof jij in de muziek die je brengt? Doe dan verder!

limbomania.be


Mike Naert

– Rockvonk –

Wat is jouw rol binnen de wedstrijd?
Rockvonk is dit jaar aan haar negende editie toe, waarvan Het Depot (waar Mike directeur is, red.) er zes mee organiseerde. Ik ben sinds 2005 juryvoorzitter en maak alle fases mee. Ik probeer na de finale ook contact te houden met zoveel mogelijk finalisten. Mijn deur staat altijd open voor advies.

Mike-NaertWat is de rol van een provinciale wedstrijd binnen de carrière van een artiest?
Het is een laagdrempelige manier om je te tonen. Bij Rockvonk zitten een aantal talenstscouts in de jury of in de organisatie. Je wordt mogelijk opgemerkt en als je in de finale raakt, krijg je toegang tot artistiek advies op het hoogste niveau. Het kan een springplank zijn, zoals dat voor velen het geval was.

Kennen we deelnemers uit het verleden?
Heel wat deelnemers braken later nationaal door: Customs, Float Fall, Willow, Jasper Erkens, Douglas Firs, Five Days, The Me In You

Wat maakt een goeie demo?
De kwaliteit van de opname maakt eigenlijk niet zo veel uit. Ik luister vooral naar de songs en of het muzikaal goed en/of verrassend is.

Welke raad heb je voor al wie uiteindelijk niet geselecteerd werd?
Muziek als hobby is ook oké.

Voor degenen die er wel bij zijn: wat is belangrijk bij de liveshows?
Goede nummers, présence op het podium, zo uniek mogelijk zijn, en liefst goed spelen.

Wat zijn de afknappers?
Ik knap af op een academische benadering van muziek. Soms heb je groepen met supermuzikanten die dat te veel willen tonen. Less is soms echt wel more. En waar ik als soulliefhebber totaal op afknap, is cocktailsoulmuziek door diezelfde academische muzikanten.

Wat wil je artiesten met ambitie nog meegeven?
Gewoon gaan! Doe je ding. Maak goei liekes. Sta met overtuiging op het podium.

rockvonk.be


Bernard Schuermans

– Oost.Best! –

Wat is jouw rol binnen de wedstrijd?
Oost.Best! wordt georganiseerd door muziekclub N9 en managementbureau Keremos. Ik sta in voor de algemene coördinatie: de begroting in het oog houden, het juiste prijzenpakket samenstellen, afspreken met de techniekers, zelfs inspringen aan de bar, enzovoort.

Bernard-SchuermansWat is de rol van een provinciale wedstrijd binnen de carrière van een artiest?
Een dergelijke wedstrijd is een parcours waarbij alle aspecten belangrijk zijn: afspraken nakomen, leren communiceren met techniekers en organisatoren, een krachtige set samenstellen, door het vuur gaan voor je bandgenoten, enzovoort. Een wedstrijd zorgt op korte tijd voor een pak ervaring, promotie, speelkansen, en kan dat opstapje betekenen naar meer.

Kennen we deelnemers uit het verleden?
Bekende namen zijn Absynthe Minded, Sioen, Intergalactic Lovers, Team William en Hong Kong Dong. De winnares van vorige editie, Anna Rune (toen met haar band Nicely Dressed), werd onlangs uitgeroepen tot De Beste Singer-Songwriter Van Nederland.

Wat zijn de opvallende tendensen onder de inschrijvingen dit jaar?
Meer en meer elektronische acts. Ik heb ook heel wat meerstemmigheid gehoord. De eighties sound begint ook terug te keren. Ten slotte klinken de demo’s zeer goed, zeker als je weet hoe beperkt de middelen soms maar zijn.

Wat zijn de do’s and don’ts van een goede liveshow?
Do’s: een krachtige, gebalde set. Niet slabbakken dus, weet wat je wil en speel het. Hou een strakke timing aan en laat de steralures nog maar even thuis. Afknappers: lange en slechte bindteksten, rond de pot draaien voor en tijdens het optreden, instrumenten eindeloos stemmen (wat stond je de afgelopen twee uur te doen aan de bar?), te luide versterkers …

Wat wil je artiesten met ambitie nog meegeven?
Wees vooral jezelf en probeer zoveel mogelijk ervaring op te doen via optredens, infodagen, meetings, cursussen … Always come prepared!

oostbest.be


Myriam Vanlerberghe

– Westtalent –

Wat is de rol van een provinciale wedstrijd binnen de carrière van een artiest?
De provinciale wedstrijden zijn vaak een springplank voor beginnende bands naar een breder publiek. Het levert nieuwe optredens en opportuniteiten op. De winnaars worden gecoacht en gevolgd door gevestigde muzikanten en muziekclubs. Vaak betekent het de start van een bloeiende muziekcarrière.

Myriam-VanlerbergheKennen we deelnemers uit het verleden?
Natuurlijk! SX, Steak Number Eight, Balthazar, en heel veel meer.

Wat zijn de opvallende tendensen onder de inschrijvingen dit jaar?
Er was een opmerkelijke concentratie van bands uit Zuid-West-Vlaanderen, veel minder van de Kust. Er zat veel metal en stonerrock tussen, weinig indie en elektronica. Kortom: minder hippe, heldere producties – wat we momenteel wel vaak zien bij opkomende bands.

Wat maakt een goeie demo?
In de eerste plaats goede nummers. De kwaliteit van de muziek en de band komt sowieso boven drijven, ongeacht de geluidskwaliteit. Nog een tip: vermijd te lange intro’s bij je demo, maak liever een edit en kom sneller to the point.

Welke raad heb je voor al wie uiteindelijk niet geselecteerd werd?
Let op je uitspraak van het Engels, wees origineel, wees minder bezig met sound, vis voor inspiratie niet telkens uit dezelfde poel. Durf! Doe! Probeer niet angstvallig fouten te vermijden. Steek je aandacht en werklust liever in de muziek dan in foto’s en goede websites. Een bio hoeft niet lang te zijn, drie regels volstaan vaak. Ze worden ook echt gelezen door de jury! Gebruik liever een quote en vermijd te veel clichés.

Voor degenen die er wel bij zijn: wat is belangrijk bij de liveshows?
Ga ervoor, perform met overtuiging, geloof erin en straal het uit. Ga volledig op in je muziek en speel voor iedereen. De uiteindelijke winnaars pakken meestal de hele zaal in, dus grijp het moment!

westtalent.be