Talking Heads: Lokale Helden

Lokale Helden is terug! Op 28 april zetten we over gans Vlaanderen en Brussel het lokaal muzikaal talent opnieuw in de spotlight. Meer info? Check lokalehelden.be! Enkele lokale organisatoren vertellen hier alvast hun Lokale Helden-verhaal.


Jan Balcaen

– Team Verenigingen & Evenementen, Stad Kortrijk –

Stel jezelf eens voor.
Ik werk bij de dienst Evenementen en Verenigingen van Kortrijk. Dat is ook het steunpunt voor de amateurkunsten in Kortrijk. We zetten de voorbije jaren diverse projecten op die amateurkunstenaars de kans geven om zich op een goeie manier te tonen.

Jan-BalcaenWat hebben jullie gedaan tijdens Lokale Helden 2015?
We hebben een muzieklabyrint georganiseerd: een muzikale ontdekkingstocht op verschillende locaties op het Buda-eiland in Kortrijk. We lanceerden een oproep naar Kortrijkse muzikanten om op te treden tijdens Lokale Helden. Iedereen kon meedoen, niet enkel pop en rock, alles was welkom. Er zat klassieke muziek bij, koor, folk, singer-songwriter, muziekfotografie … De leeftijd van de deelnemers varieerde tussen 12 en 70 jaar. We zochten voor de verschillende soorten muziek passende en verrassende locaties. Zo werd kunstenwerkplaats Budafabriek een speelplek voor pop-, rock- en bluesgroepen, waren de historische Broeltorens het decor voor electro, waves, beats … Alle locaties lagen op wandelafstand van mekaar en waren goed bewegwijzerd zodat de bezoekers vlot hun weg vonden. Alles was gratis toegankelijk. De muzikanten kregen geen gage, maar wij engageerden ons wel om een goeie locatie en omkadering te geven voor de optredens en een ruime promocampagne op te zetten.

Wat is de mooiste herinnering aan jullie deelname in 2015?
De superenthousiaste reacties van publiek, deelnemers én meewerkende organisaties. Het was een echt feest van de muziek.

Wat raad je andere organisatoren die willen meedoen aan?
Uitbreiding naar muziek in het algemeen: niet beperken tot popmuziek maar één groot muziekfeest! Samenwerken met diverse partners, zo weinig mogelijk drempels inbouwen (iedereen kan meedoen). Alles in een leuk, uitnodigend format gieten voor het publiek.

kortrijk.be/lokale-helden


Philip Meersman

– GC De Pianofabriek, Sint-Gillis –

Waarom nemen jullie deel aan Lokale Helden 2017?
Omdat er lokaal heel veel talent is dat staat te springen om gehoord en ontdekt te worden. Wij willen dat lokale talent samen met onze socioculturele partners in Sint-Gillis in de spotlight zetten.

Philip-MeersmanWat zijn de plannen voor de komende editie?
We gaan uit van de veronderstelling dat iedereen zingt onder de douche of in bad, dat alle artiesten daar hun carrière zijn begonnen. We gaan dus back to the roots en gaan intieme concerten organiseren in doucheruimtes, badkamers, toiletten … in GC Pianofabriek, maar ook elders in Sint-Gillis. Onze Bathroom Concerts zijn door minnestrelen begeleide badkamertochten waar we het lokale talent ontstoppen en presenteren in een fragiele en intieme context.

Gaan jullie samenwerken met andere organisatoren?
Ja, met onze Franstalige collega’s van CC Jacques Franck, de verschillende culturele diensten van de gemeente, het OCMW en andere socioculturele partners, én de lokale bevolking die haar badkamer(s) openstelt.

Programmeren jullie op dit moment al lokaal talent?
Uiteraard. Elke donderdag organiseren we Try It Loud in Pianofabriek, waar zowel slam, performance, concerten als poëzie een plaats krijgen. Tijdens Fort(s) en Fête, het wijkfeest op 1 mei in de Fortstraat, is er ook een podium waar de hele namiddag verschillende (lokale) groepen worden geprogrammeerd. Dat doen we ook tijdens ons jaarlijks nieuwjaarsfeest. Daarnaast organiseren we ook elk jaar een grotere wedstrijd in het kader van 11 juli met een concertreeks rond een bepaald genre waar het publiek bepaalt welke groep er in openlucht zal spelen. In 2016 lag de focus op cumbia, in 2017 wordt het electro Brazil. We koesteren lokaal talent en geven beginnende muzikanten ook regelmatig de mogelijkheid om in onze muziekstudio’s een album op te nemen, begeleid door professionele studiotechnici.

pianofabriek.be


Thomas Petidis

– Boost Your Locals, Kapelle-op-den-Bos –

Was jullie Lokale Helden evenement in 2015 een succes?
We moesten naar de cafés in het dorp rijden om vaten bier en bekers bij te gaan halen. Er was de hele avond lang ongelooflijk veel volk: jonge koppels, gepensioneerden, de lokale jeugdbewegingen en zelfs mensen van het gemeentebestuur. We hadden op wat volk gerekend, maar deze opkomst overtrof onze verwachtingen. Onze kracht is dat we een groep jongeren zijn die allemaal wel íéts kunnen, en als je die krachten bundelt, dan krijg je zoiets.

Thomas-PetidisWat is de mooiste herinnering aan jullie deelname in 2015?
Als organisator ben je maar zo sterk als je laatste evenement, en daarom was het leuk dat we uit alle hoeken van het dorp complimenten kregen over het concept, de muziek en de organisatie. Voor mij persoonlijk was het ook heel fijn om een dj-set in mijn hometown te mogen spelen.

Hebben jullie via dit project nieuwe lokale muzikanten leren kennen?
Terwijl we onze line-up aan het maken waren, kwam ik geregeld mensen tegen van wie ik dacht: “Tiens, speel jij in een band?”. Als je dan op hun vi.be-profiel gaat kijken en naar hun muziek luistert, ontdek je echt leuke dingen. Ik heb op die eerste editie toekomstig Pukkelpopmateriaal gezien.

Hebben jullie daarna nog lokaal talent speelkansen gegeven?
In 2016 hebben we op eigen initiatief opnieuw ‘Boost Your Locals’ georganiseerd, volgens hetzelfde concept. We hadden dit jaar meer tijd voor zaken als inkleding en sponsoring, omdat we het draaiboek van vorig jaar konden gebruiken. We kozen wel voor een andere line-up. De enige die bleef staan, was ikzelf.

Plannen voor Lokale Helden 2017?
Bigger and better! Na de eerste editie hebben we een waslijst met werkpunten opgeschreven, om dezelfde fouten niet opnieuw te maken. We organiseren het zonder twijfel opnieuw en zullen de grote lijnen van het concept behouden.

facebook.com/boostyourlocalskapelle


Toon Vanotterdijk

– i see clouds vzw, Hechtel-Eksel –

Stel jezelf eens voor.
Toon Vanotterdijk, (stichtend) lid en voorzitter van i see clouds vzw, een collectief van een vijftiental jonge mensen dat zich richt op ondersteuning van jonge artiesten en het creëren van allerlei toonmomenten voor hun werk (expo’s, magazines, festivals …), en dat allemaal meer dan behoorlijk DIY. 

Toon-VanotterdijkWat hebben jullie gedaan tijdens Lokale Helden 2015?
Voor Lokale Helden organiseerden we de vierde editie van [BREEK.PUNT], ons muziek- en kunstenfestival. Hierbij toveren we alle kamers van een oude pastorij, die bestemd is voor de sloop, om tot een multi-artistieke ruimte, waar je optredens kan bijwonen tussen de werken van jonge beeldende kunstenaars.

Was het een succes?
Absoluut! Met [BREEK.PUNT] mikken we op een smeltkroes van allerlei kunstvormen. Wanneer een hardcorekid zich op ons event ook begint te interesseren voor poëzie of schilderkunst, dan zijn we in onze missie geslaagd. 

Hebben jullie daarna nog lokaal talent speelkansen gegeven?
Speel- en toonkansen creëren is het hart van onze missie als i see clouds. Het is wat we doen, met elk project en event.

Zijn er nieuwe samenwerkingen ontstaan door Lokale Helden?
We leerden via Lokale Helden vooral veel werkingen kennen die gelijkaardige dingen als ons doen. Concrete samenwerkingen zijn daar voorlopig nog niet meteen uit voortgekomen, maar we weten alleszins dat ze bestaan.

Wat raad je andere organisatoren die willen meedoen aan?
Verruim je blik en kijk ook eens naar andere kunstvormen. Een fijne, ietwat unieke locatie speelt in op de nieuwsgierigheid van je publiek, en kleine kamers maken de drempel om met een nieuw project naar buiten te komen een pak lager. Het concept werkt, steel het gerust. ;-)

iseeclouds.be