Talking Heads: Festivals off the beaten track

Meer podia, meer acts, meer animatie, meer vuurwerk, meer foodtrucks, meer decors, meer kermisattracties, meer confetti! Iedereen Instagram! Of anders, minder … Er zijn festivals die de snelweg verlaten en offroad gaan. Wij zochten ze.


Elisah Vandaele

– Bos! Festival –

Stel Bos! eens voor.
Bos! is een nieuw festival dat focust op beleving en een fijn, eerlijk, lokaal, kindvriendelijk alternatief voor grote zomerfestivals wil bieden. Het programma is grotendeels onversterkt en genre-overschrijdend: jazz, pop, singer-songwriters en elektronica. Bos! zet 17 diverse muzikale acts op 4 podia middenin de natuur.

Elisah-VandaeleWat willen jullie bereiken met het festival?
Dat mensen uit hun kot komen en op een hele spontane manier genieten van elkaar en van de muziek. Dat er veel gebabbeld wordt, dat er geproefd wordt van muziekgenres, dat er samen gedronken en gedanst wordt, en dat mensen naar huis gaan met een content, verzadigd gevoel.

Hoe zijn jullie bij de locatie uitgekomen?
Als je van de regio bent, dan ken je het provinciedomein Bergelen sowieso. Ik ging daar zelf als kind zwemmen, spelen met de jeugdbeweging, en ging er als tiener pintjes drinken met vrienden in de zomer. En nu, jaren later, ga ik er zelf met mijn kinderen naar de grote speeltuin, of wandelen langs het water. Dat het bereikbaar is en alle voorzieningen heeft, maakt het ideaal.

Welke impact heeft jullie concept op artiesten en publiek?
Velen zijn het niet gewoon om ‘out in the open’ te spelen, met een zeer kleine afstand tussen hen en publiek. Op Bos! zijn er geen grote podia, is er geen frontstage met fotografen … Het is er heel integer en soms misschien wel intimiderend om te spelen. Een pianist of contrabassist in het struikgewas, een band tussen de bomen, elektronica in het donker aan het water … dat komt toch echt anders binnen bij het publiek.

bosfestival.be


Victor Luyckx

– Waking Life –

Wat is het concept van Waking Life?
Waking Life is een vijfdaags arts & music festival in Crato, Portugal dat wij met een groep Gentenaren organiseren. Het domein ligt rond een prachtig meer, de muziek en performances lopen er de klok rond door. Ons festival is een tijdelijk dorpje dat het best functioneert als iedereen er verantwoord samenleeft.

Victor-LuyckxHoe kwamen jullie in Portugal terecht?
Het idee om richting het zuiden te trekken is gegroeid vanuit onze organisatie in Gent. Na lang zoeken en veel ‘via-via’s’ zijn we bij deze afgelegen plek uitgekomen. De hele trip ernaartoe, het prachtige landschap en het desolate gevoel dragen bij aan de ervaring van de bezoekers. En het klimaat is er bovendien gunstiger. Ondertussen zijn we een internationale organisatie geworden, met mensen uit Duitsland, Portugal …

Hoe spelen jullie in op die locatie?
Podia en structuren bouwen we in hout en blijven het hele jaar staan. We willen elk jaar een stukje bijbouwen, om zo een duurzaam festivaldorpje te bouwen op maat van de omgeving. We proberen zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn: zo hebben we zonnepanelen die onze opbouw van stroom voorzien en een waterzuivering die al het afvalwater van de douches reinigt. We trachten een impact te hebben op de regio door wisselwerkingen op te zetten met de lokale gemeenschap en handelaars: lokale boeren zorgen tijdens opbouw/afbraak voor groenten en kaas, de lokale bakker brengt elke morgen vers brood en met de lokale school en het brandweerkorps werken we samen rond permacultuur en brandpreventie.

Wat brengt de toekomst voor jullie festival?
We hopen op termijn een blijvende positieve impact te kunnen nalaten op de regio. Daarnaast zouden we de eigen (vrijwilligers)werking op termijn willen verduurzamen.

wakinglife.pt


Danielle Gielen

– Stadsmuzikantenfestival –

Stel het Stadsmuzikantenfestival eens voor.
Acht bands en singer-songwriters spelen een zondagnamiddag lang als straatmuzikanten. In de namiddag spelen ze elk vier sets van 20 min. in de open lucht in het Begijnhof (Unesco Werelderfgoed) van Tongeren. Ze doen dat zonder podium en (semi-)akoestisch. De concertlocaties liggen op wandelafstand van elkaar. Het publiek loopt gratis tussen de straatmuzikanten door en stelt zo z’n eigen programma samen.

Danielle-GielenWat is de filosofie achter jullie festival?
Het concept is ontstaan als antwoord op een probleem. De oorspronkelijke opdracht luidde ‘programmeer in de binnenstad een festival met een vijftal podia, licht en geluid’. Het beschikbare budget matchte echter niet met de vraag. Dus heb ik het probleem omgedraaid: als we nu eens het héle budget zouden gebruiken voor artistieke gages, hoe zou het festival logistiek er dan uitzien? Zo kom je dus uit bij het idee om muzikanten, letterlijk, op straat te zetten. In België bleek er bovendien nog geen gelijkaardig concept te bestaan. En een kleine rondvraag bij muzikanten, managers en boekers leverde alleen maar enthousiaste reacties op.

Welke rol speelt de locatie voor het festival?
De locatie speelt een hoofdrol voor het Stadsmuzikantenfestival. Het begijnhof ademt een sfeer uit die vraagt om semi-akoestische sets. Het is daarnaast een locatie met veel beeldige plekjes waar het aangenaam is om te spelen, oog in oog met het publiek. Het is een kleine en verkeersarme wereld op zich. Kindvriendelijk bovendien!

Heb je tips voor jonge organisatoren?
Laat je uitdagen door beperkingen en problemen. Ze duwen je in een richting die je spontaan misschien nooit zou inslaan. En sla terug met creatieve en originele oplossingen.

moment.tongeren.be/het-stadsmuzikantenfestival


Jef Verheijen

– Deep In The Woods –

Wat is de filosofie van Deep In The Woods?
Deep In The woods is een ‘countryside Picknick for Music & Art Lovers’. Het is drie dagen onthaasten in een vakantiepark te midden van de Ardense bossen. Terwijl alles steeds groter wordt, blijft DITW bewust kleinschalig. Winstmaximalisatie is niet ons doel, wel amusementsmaximalisatie. We willen terugkeren naar de originele definitie van een festival.

Jef-VerheijenWat willen jullie bereiken?
DITW wil amuseren, maar ook inspireren – ook wat ecologie betreft. Wij werken bijvoorbeeld steeds in korte keten en zorgen ervoor dat voor alle cateringproducten die we verkopen een eerlijke prijs betaald is aan de telers. We verkopen geen water in plastic flessen, maar kraanwater in glas. Hopelijk kunnen we mensen inspireren om dit mee te nemen naar hun dagelijks leven.

Welke rol speelt de locatie voor jullie festival?
We zitten in een vakantiepark dat een beetje afgelegen ligt van de ‘bewoonde wereld’. Dit creëert een soort communesfeer tussen gelijkgezinden, omgeven door bomen, bossen en de rust van de natuur. Anderzijds is het lastig te bereiken met het openbaar vervoer, maar we zien dat carpoolen populair is.

Hoe speelt DITW in op die locatie?
We benutten alle mogelijkheden van het uitgestrekt terrein. In de vijver ligt bijvoorbeeld een eilandje, waarop we een podium zetten. We doen er dj-sets en concerten terwijl het publiek luistert en danst aan de oever. We beschikken daarnaast over een zwemvijver en slaapblokken met slaapzalen en aparte kamers. We trachten met veel sfeerlicht te werken en vooral het charmante karakter naar boven te brengen. Het domein en de natuur moeten voor zich spreken.

Heb je tips voor jonge organisatoren?
Vertel een verhaal of breng een boodschap over! En probeer daarnaast steeds met passie en plezier te organiseren. Er bestaan trouwens geen gekke ideeën, alleen ideeën waar geen tijd en energie is ingestoken om ze uit te werken.

deepinthewoods.be