Talking Heads: Ecoteams op festivals

Wij gaan al eens graag naar een festival. Dat vinden wij plezant. Maar even willen uitrusten en dan ei zo na in een half opgegeten portie bami gaan zitten, da’s minder. Ons respect is groot voor propere mensen, en nog groter voor zij die opkuisen achter de rest hun gat. De helden van de groene grasmat. Talking heads …


Jef Evens

– Pukkelpop –

Stel jezelf eens voor.
Ik ben Jef Evens, lid van voetbalclub R.C. Hades – onze terreinen grenzen aan de Pukkelpopweide. Samen met heel wat bestuursleden, spelers, medewerkers en vrijwilligers werken wij al jaren samen met het festival. Doorheen de jaren ben ik dan ook steeds meer betrokken geraakt bij Pukkelpop.

Jef-EvensHoe ziet jouw dag / nacht eruit tijdens het festival?
Wij zijn bijna 24/24 u aanwezig tijdens de festivaldagen omdat we zowel overdag als ’s nachts in de weer zijn met het kuisen van de terreinen. Dat gaat over het bevolken van de ecostanden op het terrein, de fietsenstalling, ophaalrondes van de vuilbakken en -zakken, sorteren in het medewerkersrestaurant, pers- en vipterras, backstage, poetsen van alle hob-units voor, tijdens en na het festival … Ook hebben we een eigen containerpark in beheer. Voor, tijdens en na afloop van het festival beheren we alles dat met ecologie en afval te maken heeft. We zijn in totaal meer dan 40 dagen aanwezig op de weide. 

Is je job veranderd de voorbije jaren?
De laatste jaren is de aandacht en de inzet voor eco en milieu sterk toegenomen in de (festival)wereld, ook bij Pukkelpop. Ons poetsteam telt maar liefst 360 personen. Maar we merken dat het publiek nog niet altijd beseft dat een kleine inspanning vaak voor een groot verschil kan zorgen. Het festival netjes houden is een ploegsport van Pukkelpopmedewerkers, artiesten en publiek. 

Wat is het vreemdste voorwerp dat je al van het festivalterrein hebt geplukt?
Een gebit vinden is toch behoorlijk speciaal.

Wat is de beste herinnering aan je job bij Pukkelpop?
De fantastische samenwerking die we hebben binnen ons team. En natuurlijk ook de geweldige samenwerking met de organisatie van Pukkelpop zelf. Er is een enorm wederzijds respect en vertrouwen. In de loop der jaren zijn we goede vrienden geworden.


Chloë Van Asselberghs

– Rock Werchter –

Stel jezelf eens voor.
Ik werk voor de festivals in Werchter als tussenschakel tussen de vzw Altsien, Livenation en de vrijwilligers die zorgen voor de opkuis van het terrein. Samen proberen we met ons opkuisteam de ecologisch voetafdruk van het festival te verkleinen. Daarnaast is het proper houden van het festivalterrein de grootste uitdaging.

Eddy-Chloë-Van-AsselberghsHoe ben je in het ecoteam van Rock Werchter terechtgekomen?
Ik draai ondertussen al elf jaar mee. Toen mijn vader Eddy werd gevraagd om een containerpark op te starten, ben ik er samen met hem aan begonnen. Voor, tijdens en na het festival zijn er een twintigtal ploegen (met tussen 10 en 70 leden) actief, met het zwaartepunt uiteraard tijdens het festival. Natuurlijk werken we daarnaast nauw samen met een reeks partners die instaan voor recyclage en verwerking.

Kan je de eco policy van het festival toelichten?
De festivalorganisatie wil zijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maken. Eén van de actiepunten is de afvalberg te verkleinen. Daarom scheiden we zoveel mogelijk afval. Aanvankelijk startten we met bekers, PMD, karton/papier en restafval. Ondertussen is dat gegroeid naar folie, bekers, PMD, papier/karton, hout, metaal, KGA, glas en restafval.

Hoe ziet jouw dag / nacht eruit tijdens het festival?
Ik begin ’s ochtends en volg de kuisploegen de hele dag op. Ik start met een briefing, aansturing en materiaalbedeling. Na mijn dag start er nog een nachtploeg die onder leiding staat van iemand waar ik voorafgaandelijk mee in overleg ben gegaan.

Wat gebeurt er met het afval nadat het is verzameld?
Het afval wordt door partner Suez opgehaald en afgevoerd naar bedrijven die instaan voor de verwerking. Zo worden er bijvoorbeeld zitbanken gemaakt van verwerkte bekers en uit PET halen ze o.a. materiaal voor fleecedekentjes.


Martijn Van De Walle

– Ieperfest –

Stel Ieperfest eens voor.
Ieperfest is het langstlopende underground hardcorefestival, up & running since 1992, georganiseerd door een kleine groep vrijwilligers, die alles wat met het festival te maken heeft in hun vrije tijd doen. Ieperfest staat garant voor een gezellige sfeer in een duurzaam kader, maar met zwaardere muziekjes op de achtergrond.

Martijn-Van-De-WalleKan je de eco policy van het festival kort toelichten?
Eigenlijk is dat heel simpel: “Wat je thuis kan, kan je op locatie ook.” We zien Ieperfest als een groot tuinfeest. Het lijkt ons evident dat je daar je rommel niet tussen de struiken gooit, je de voorziene asbakken gebruikt, je geen tent achterlaat en respect hebt voor de organisatie en medefeesters.

Sorteert het festival?
Wij sorteren op het terrein en op de camping papier & karton, glas, PMD, etensresten, sigarettenpeuken, kauwgom, herbruikbare bekers, borden & frietbakjes, batterijen van op het podium, bruikbare campingmaterialen (tenten, stoeltjes, kledij, voedingswaren …), afvalwater & compost uit de droge toiletten, en ten slotte ook nog wat restafval. Daarna gaan we nog even door het vuilnis. We zijn niet bang onze handen vuil te maken. We doen dit ook expliciet in het zicht van onze bezoekers.

Wat gebeurt er met het afval nadat het is verzameld?
Glas, PMD en papier & karton worden gerecycleerd. Etensresten worden vergist en zorgen voor energie. Restafval wordt verbrand in een installatie waarmee we energie produceren. Batterijen worden ingediend bij Bebat. Herbruikbare voorwerpen worden gestockeerd voor volgende edities of weggeschonken. De uitwerpselen worden door een boomkwekerij gebruikt voor bemesting.

Is je job veranderd de voorbije jaren?
Minder zélf doen, maar méér sensibiliseren. Dat doen we vooral tijdens workshops of meetings met andere organisaties en/of festivals. In dat contact met anderen willen we eigenlijk zelf ook echt bijleren.

Wat is het vreemdste voorwerp dat je al van het festivalterrein hebt geplukt?
In Ieper vinden we soms wel een iets dat daar al een eeuw onder de grond zit. Maar DOVO stelde ons gerust zodat we de streek op een andere manier op zijn grondvesten konden doen daveren!


Jeroen Vereecke

– Boomtown –

Stel Boomtown eens voor.
Boomtown startte in 2001, eerst nog op een klein plein, de Oude Beestenmarkt. Sinds 2009 vindt Boomtown plaats op de Kouter en in de Handelsbeurs. Sinds 3 jaar is daar ook nog de prachtige opera bijgekomen. Boomtown maakt deel uit van de Gentse Feesten, maar heeft tegelijk een eigen identiteit en eigen publiek. We noemen onszelf graag een ontdekkingsfestival, omdat we bekendere namen combineren met nieuw en soms heel jong talent.

Jeroen-VereeckeHoe ziet het ecoteam van Boomtown eruit?
In 2013 beslisten we om een écht duurzaam festival te worden, en het eerste dat we hebben gedaan, is het afschaffen van ons ecoteam. We vinden namelijk dat duurzaamheid niet iets is van één team, maar onlosmakelijk deel uitmaakt van hoe we ons festival willen organiseren. Al onze medewerkers vormen samen met onze artiesten en bezoekers één mega-ecoteam.

Kan je de eco policy van het festival toelichten?
We kiezen voor een totaalaanpak op lange termijn. Daarbij zijn drie dingen belangrijk: afval voorkomen is beter dan afval recycleren, gebruik zoveel mogelijk dingen die reeds aanwezig zijn of dichtbij kunnen worden gevonden, en volg een haalbaar stappenplan. Belangrijk is ook dat duurzaamheid niet enkel over afval gaat, maar evenzeer over mobiliteit en een goede communicatie met de buurt.

Sorteert het festival?
Aangezien wij kiezen voor afvalvoorkoming, hebben wij gewoon niet veel afval. Al onze togen bv. werken volledig afvalvrij. Het weinige afval dat er wel nog is, wordt uiteraard gesorteerd.

Heb je tips voor bezoekers of artiesten die het netjes willen houden op het festival?
Neem zelf geen wegwerpverpakkingen mee, en kom met de fiets of het openbaar vervoer!

Wat is de beste herinnering aan je job bij Boomtown?
Het eerste jaar dat we met herbruikbare bekers werkten. Toen ik zag hoe we op minder dan een kwartier tijd ons hele plein schoonveegden.