Talking Heads: Community radio

Iedereen kent de nationale radiostations, maar er zijn ook een pak kleinere lokale zenders in de ether. En waar de groten soms weinig oor hebben voor nog onbekend talent, bieden de kleintjes vaak je eerste airplay.


Bert De Geyter

– Urgent.fm, Gent –

Wat is jullie muzikaal profiel?
Urgent.fm is de stadsradiozender met een sterke verankering in het stedelijke culturele weefsel en het medialab van de Universiteit Gent. Urgent.fm kiest er resoluut voor om het gat te vullen dat de nationale zenders steeds groter laten worden. En dat is héél bewust. Dat wil niet zeggen dat wij geen Radiohead of Balthazar spelen, dat wil vooral zeggen dat wij muziek spelen zonder oogkleppen op. Met oog voor de underground, jonge beginnende bands, of de nieuwe plaat van An Pierlé, die maar niet op de nationale radio wordt gespeeld. Wij kiezen resoluut voor de artiesten.

© Athos Burez
© Athos Burez

Zijn de verschillen tussen lokale en nationale radio groot?
Wij als lokale zender weten met beperkte middelen toch enorme projecten uit de grond te stampen en tot een goed einde te brengen. Daarnaast heeft ‘klein zijn’ het voordeel dat er meer mag en kan. Elke programmamaker staat het vrij (behoudens de regels van het huis) te doen en laten wat hij/zij/x wil. Op die manier blijven we jong, dynamisch en rebels, en kunnen we ook dingen doen die op nationaal niveau nooit zouden kunnen.

Wat zijn de uitdagingen in 2017?
De grootste uitdaging wordt ongetwijfeld de verhuis naar De Krook. Het nieuwe mediacentrum van Gent zal naast de bibliotheek ook onderzoekers van UGent, en Imec een onderdak bieden. En daar worden wij dus een deel van. Een nieuwe stek middenin het culturele en mediacentrum van de stad: spannend!

Wat is jouw mooiste herinnering aan Urgent.fm?
Het allermooiste dat ik aan Urgent.fm zal overhouden is het besef dat je gewéldige dingen kan doen als je samen aan dezelfde kar trekt. Dat budgetten niet alles zijn, en dat goodwill en liefde voor muziek en het medium zoveel mensen blijft samenbrengen. Dat die zender gewoon bestaat, met alle hoekjes en kantjes, die nooit echt helemaal worden weggeschaafd. Omdat imperfect altijd dat tikkeltje schoner is.

urgent.fm


Marc Haselaars

– Radio Benelux, Paal-Beringen –

Stel jezelf en Radio Benelux eens voor.
Momenteel ben ik, als vrijwilliger van het eerste uur, voorzitter van Radio Benelux. Deze lokale radio ging als vrije radio voor de eerste keer de ether in op 6 april 1980. Dat gebeurde heel stiekem op een verdoken locatie op de Klitsberg in Paal. Het waren spannende tijden toen. Vrije radio’s waren nog een illegaal gegeven en dus maakten we gebruik van CB’ers ter hoogte van de invalswegen om ons te verwittigen als er controle zou opduiken. Ondertussen leggen we de laatste hand aan een gloednieuwe studio op een nieuwe locatie in Paal-Beringen.

Marc-HaselaarsWat is jullie muzikaal profiel?
Onze slogan is ‘Altijd in Beweging’ en dat weerspiegelt zich ook in ons muzikaal profiel. Tijdens de kantooruren brengen we vlotte feelgood muziek: een mix van gekende oldies van de 60’s, 70’s en 80’s, gecombineerd met nieuw werk. Aangename muziek die dagelijks wordt aangevuld met nationaal en lokaal nieuws, infoberichten van lokale verenigingen, filminformatie en artiesteninterviews.

Welke rol speelt Radio Benelux voor lokaal talent?
Via het dinsdagavondprogramma Durango Sessions hebben we altijd de kaart van het lokaal talent getrokken. Elf jaar geleden zijn we ermee gestart. Telkens spelen twee bands een livesessie, gevolgd door een interview. Doorheen de jaren kregen we zo ongeveer 1.060 bands over de vloer! Het is belangrijk voor beginnende bands om hun sound een voedingsbodem te geven. Hieraan werken we mee door elke band na hun sessie een cd mee te geven met hun optreden. En we geven ze wat begeleiding i.v.m. geluid, opstelling, e.d.

Wat zijn de uitdagingen in 2017?
De groep van medewerkers vergroten door jonge mensen aan te trekken, het horecagedeelte van onze nieuwe locatie optimaal benutten en uitbaten, bijdragen tot een goede buurtwerking zodat de buurtbewoners zich betrokken voelen bij Radio Benelux en vooral zorgen voor een geslaagd openingsweekend op 21-22-23 april 2017.

radiobenelux.be


Dries Stuyven

– Radio Scorpio, Leuven –

Stel jezelf en Radio Scorpio eens voor.
Ik ben Dries Stuyven, bestuurslid van Radio Scorpio. SCORPIO staat voor Socio-Culturele Organisatie voor Regionale en Pluralistische Informatie-Overdracht. De radiozender bestaat sinds 15 oktober 1979 en is daarmee de oudste onafhankelijke radiozender van België die vandaag nog in de ether is.

Dries-StuyvenMaken jullie ruimte voor specifieke genres of scenes?
Scorpio heeft ruim 30 programma’s. Elk programma heeft zijn identiteit, zijn eigen specifieke sound en dus ook doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan ons hiphopprogramma ‘Stay Fresh’, of aan ‘Kardinaal Kannibaal’, een metalshow. Die diversiteit in ons radioaanbod maakt van Scorpio ook zo’n veelzijdige zender. In feite kan je stellen dat we met Radio Scorpio inspelen op een nichepubliek, in erg veel verschillende niches.

Welke rol speelt Radio Scorpio voor lokaal talent?
Scorpio wil zoveel mogelijk kansen bieden. Wij staan niet onder druk van aandeelhouders, reclame en advertenties. Dit geeft ons de kans om op onze eigenzinnige manier heel flexibel om te springen met wie we bij onze radio betrekken. Bij Radio Scorpio is er plaats voor journalisten, reporters, techniekers, IT’ers, communicatiespecialisten … Bovendien beperkt dit ‘kansen geven’ zich niet alleen tot radiotalent. We hebben erg veel programma’s waar op regelmatige basis jonge artiesten te gast zijn om hun kunsten te tonen en/of te bespreken.

Zijn de verschillen tussen lokale en nationale radio groot?
Lokale zenders bieden meer ruimte voor experiment. Het is geen toeval dat Radio Scorpio doorheen de jaren aardig wat talent heeft laten doorgroeien. Denk bijvoorbeeld aan Annelies Moons van Radio 1 of Sen de Paepe van MNM: talentvolle mensen die enkele jaren hebben kunnen schaven aan hun radiokunsten bij Scorpio voor ze een volgende stap hebben gezet.

Wat zijn de uitdagingen in 2017?
Radio Scorpio wil meer buiten komen! Zo is er net een werkgroep ‘Events’ in het leven geroepen die zich specifiek gaat bezighouden met het op poten zetten van allerlei soorten evenementen.

radioscorpio.be


Timon Van De Voorde

– Quindo, Kortrijk – 

Stel jezelf eens voor.
Ik ben Timon, 25, en werk als mediamaker/redacteur bij Quindo. Ik ben radiomaker, muziekfanaat, culturele hipster, horrorfreak, experimenterende podcaster en podcastluisteraar. Van opleiding ben ik leraar secundair onderwijs, maar tijdens m’n studies leerde ik in Gent op Urgent.fm de wondere wereld van radio kennen. 

Timon-Van-De-VooreHoe is Quindo ontstaan?
Quindo is een community medialab in Kortrijk, waar jongeren vrijuit kunnen experimenteren met media. Samen met de Hogeschool West-Vlaanderen, Stad Kortrijk en OCMW Kortrijk begonnen we vijf jaar geleden met het bouwen aan een creatieve media-community in het Kortrijkse, waar jong talent z’n eigen ding kan doen. Op een originele en kritische manier brengen we informatie die jongeren uit de regio aanbelangt. Radio-dj’s, presentatoren, technici, producers, redacteurs, fotografen, webdesigners … Elke functie wordt bij ons ingevuld door vrijwilligers. Veel jonge gasten denken snel: ‘shit, ik moet een perfecte radiostem hebben, of een eigen fototoestel, of tonnen ervaring.’ Nee, iedereen welkom, ongeacht ervaring, ambitie of afkomst. 

Wat is jullie profiel?
Quindo heeft een unieke sociale insteek en kreeg hiervoor het speciale statuut van community medialab of gemeenschapsradio. We willen een laagdrempelige mediaplek zijn waar echt iedereen zijn talenten kan ontplooien. Onder de naam Radio Respect organiseren we tal van mediaworkshops, projecten en trajecten met kwetsbare kinderen en jongeren in alle betekenissen van het woord. Dit kan gaan over kinderen en jongeren in de bijzondere jeugdzorg, met een fysieke of mentale beperking, een taalachterstand … We geloven ongelofelijk hard in de ontwikkelingsmogelijkheden die mediaproductie met zich meebrengt.

Wat is jouw mooiste herinnering aan Quindo?
Elk jaar trekken we met alle Vlaamse medialabs naar Dour Festival. Onder de vlag Radio United maken we al vijf jaar lang festivalradio op het coolste festival van het land. Het is voor ons een vaste afspraak en het blijft een van m’n radiohoogtepunten van het jaar.

quindo.be