Stijn-Lemaire-KBL1

Stijn Lemaire

10 jaar Excite

Poppunt heeft dit jaar samen met acht andere muziekorganisaties uit Europa iets speciaals te vieren: de tiende verjaardag van uitwisselingsproject EXCITE (languit EXChange of International Talent in Europe), dat zich inzet voor jong talent uit negen landen en beloftevolle bands op hun eerste buitenlandse avontuur stuurt. Een gesprek met projectverantwoordelijke Stijn Lemaire over kansen geven, andere organisaties inspireren én geïnspireerd worden, eenheid in verscheidenheid en – ook – veel geduld uitoefenen.

Onder anderen SX, Willow, Brutus, Wanthanee, LTGL, Protection Patrol Pinkerton en Team William konden de voorbije jaren dankzij het EXCITE-ambassadeurschap van een eerste buitenlandse avontuur proeven. Dit jaar was het de beurt aan het geniaal gekke Shht. De Gentse noisepopformatie mocht in juni aantreden op het XpoNorth showcasefestival in het Schotse Inverness. In november speelt TheColorGrey op Sonic Visions in Luxemburg.

© Koen Bauters
© Koen Bauters

Wanneer komt een band in aanmerking als je weet dat België honderden beloftevolle groepen telt? En wie maakt de uiteindelijke selectie? Stijn: “EXCITE focust op beloftevolle bands die aan het doorgroeien zijn en klaar zijn voor een eerste ervaring in het buitenland. We willen geen onmogelijke dromen verkopen, maar artiesten op het juiste moment in hun carrière de nodige speel-, tour- en netwerkervaring bieden. Hiermee willen we de brug slaan tussen de semiprofessionele en professionele fase. De selectieprocedure is de voorbije jaren voortdurend in ontwikkeling geweest, een beetje zoals alle projecten van Poppunt. Van 2009 tot 2013 werd samen met partner Muziekodroom een selectie gemaakt uit een poule van beloftevolle bands die voortkwamen uit de provinciale popconcoursen. Willow en Team William zijn twee voorbeelden van jonge toppers die in die beginperiode daaruit zijn voortgekomen.”

Complex en democratisch

“Met de komst van Vi.be is alles veranderd”, gaat Lemaire verder. “Via ons online kansenplatform kwamen duizenden nieuwe bands bij ons terecht. Onze blik werd verruimd: er kwamen andere genres en bands aan de oppervlakte. Gaandeweg hebben we verschillende Poppunt-projecten daarop afgestemd. Vandaag laten we voor EXCITE een longlist van bands opstellen door verschillende actoren uit de muzieksector; van managers en programmatoren tot journalisten. Die longlist wordt voorgelegd aan onze partnerorganisaties binnen EXCITE. Per partnerland wordt dan een shortlist van drie bands voorgesteld aan de programmatoren van een vijftiental Europese festivals die jong talent programmeren. Het is een complex maar democratisch systeem.”

“We willen geen onmogelijke dromen verkopen, maar artiesten op het juiste moment in hun carrière de nodige speel-, tour- en netwerkervaring bieden.”

Dat EXCITE ontstond in het noordelijk gelegen Friesland heeft tot vandaag een impact op de geografische focus van het uitwisselingsproject. “EXCITE ontstond in de schoot van Friesland Pop. Sjouke Nouta, de directeur van deze regionale popkoepel, kwam op het idee om een muzikaal uitwisselingsproject met de Noordzeelanden op te richten: Friesland Pop vertegenwoordigde Nederland, Poppunt België en XpoNorth Schotland. Daar zijn zeer snel gelijkaardige muziekorganisaties uit Zweden, Denemarken en Noorwegen bijgekomen, en vervolgens ook organisaties die poptalent ondersteunen in Luxemburg, Duitsland en Finland. Onderling verschillen de werkingen, maar er is één gemeenschappelijke rode draad: vanuit dezelfde DIY-filosofie jonge artiesten met veel potentieel steunen.”

Lokale Helden in Friesland

“Poppunt wil met EXCITE niet alleen een hefboom zijn voor opkomende Belgische artiesten en hun meegroeiend management, dankzij het uitwisselingsproject worden ook elk jaar Europese artiesten in België ontvangen. Enter Muziekodroom en PXL Music. Play festival van MOD is al tien jaar onze Belgische festivalpartner die kansen geeft aan de buitenlandse EXCITE-bands. Sinds een vijftal jaar hebben we ook een sterke samenwerking met PXL Music. De tweedejaarsstudenten muziekmanagement ontvangen en begeleiden de bands op Belgische bodem. Ze regelen de hospitality, extra shows en media-exposure. Zo speelden vorig jaar het Duitse Tellavision en het Fins-Nederlandse F.U.N.C. op een uitverkocht Play festival, in de Hasseltse platenwinkel Just For The Record, op Urgent.fm en in de Gentse Charlatan, op een avond van Democrazy.”

Naast het muzikale gedeelte is het uitwisselingsproject ook een grote meerwaarde voor de partnerorganisaties zelf. “Een netwerk creëren is eigenlijk ook een doel op zich. Poppunt heeft dankzij EXCITE zijn professionele contacten verder kunnen uitbreiden en ook de andere partners geïnspireerd. Zo hebben onze Zweedse collega’s een eigen variant op onze Muzikantendag en Poppunt Sessions ontwikkeld. En in Friesland vindt dit jaar op 30 september een pilootversie van onze Lokale Helden plaats. Friesland Pop wil die dag in zoveel mogelijk Friese dorpen en steden een podium geven aan lokale artiesten. En de Denen zouden graag een eigen platform zoals Vi.be oprichten.”

© Koen Bauters
© Koen Bauters

Maar de partnerorganisaties hebben ook Poppunt beïnvloed. “De Zweden hebben ons op hun beurt geholpen bij het klaarstomen van een EXCITE-dossier om Europese subsidies te verkrijgen. Ook de Duitse manier van organiseren werkt inspirerend. RockCity Hamburg staat bijvoorbeeld ongelooflijk sterk wat betreft talentontwikkeling. Ze hebben zelfs een eigen platenwinkel opgericht om beloftevolle muziek van eigen bodem te verkopen. Daarnaast maakt de directrice er een punt van om meer vrouwen in de muzieksector aan het werk te krijgen. Ook dat is inspirerend. Het voltallige personeelsbestand bestaat er uit vrouwen.”

Op het podium met The Flaming Lips

Als we hem vragen naar enkele belangrijke momenten wil Lemaire liever niet het woord hoogtepunten in de mond nemen. “Ik spreek liever over kleine overwinningen. (lacht) In 2009 was Team William de ambassadeur van EXCITE. Daardoor konden ze spelen in Nederland, maar vooral Schotland was memorabel. Ze speelden er niet alleen op het showcasefestival GoNorth (zo heette XpoNorth toen nog) maar ook op het grote RockNess, waar ze na hun eigen show verkleed als Teletubbies het podium op mochten bij The Flaming Lips.”

“In 2013 speelde Protection Patrol Pinkerton een sessie bij BBC Schotland, waardoor ze de aandacht van heel wat professionals trokken. Het resultaat was een volle zaal op GoNorth – geweldig voor een Belgische band waarvan niemand eerder gehoord had. En vorig jaar mocht Faces On TV zichzelf in Schotland bewijzen voor een buitenlands publiek en een pak muziekprofessionals. Iedereen in België kent Jasper Maekelberg, maar voor zijn band was het een waardevolle tourervaring in het buitenland.”

“De Europese gedachte die bij iedereen leeft, is niet te onderschatten.”

Wat is het moeilijkste aan samenwerken met zoveel verschillende nationaliteiten en structuren? Daarover moet Lemaire niet te lang nadenken. “We hebben de voorbije jaren véél geduld moeten uitoefenen. Er zijn weleens discussies geweest, maar nooit heeft één organisatie de stekker eruit willen trekken. De Europese gedachte die bij iedereen leeft, is niet te onderschatten. We worden verenigd door de onderlinge verschillen en het zijn net die dingen die het boeiend maken. We proberen andere organisaties mee te ondersteunen en die samenwerking werpt ook zijn vruchten af bij Poppunt. We mogen echt niet afknappen op het feit dat een organisatie minder expertise of bereik heeft. Het is de bedoeling dat we van elkaar leren.”

Nieuwigheden

Tot slot willen we het nog hebben over de groei van het netwerk dankzij de Europese financiering door Creative Europe. “EXCITE kan daardoor uitbreiden naar Slovenië, Spanje, Polen en Portugal, waar onze bands op festivals zullen optreden. De bands zullen ook meer eigen entourage kunnen meenemen voor de EXCITE-shows. Van managers tot fotografen: we willen iedereen die een aanvullende waarde heeft voor een band ondersteunen. Zo konden bijvoorbeeld ook de tourmanager en geluidstechnieker van Shtt mee afreizen naar Schotland.

Tot slot zal EXCITE voor het eerst een podium cureren op het toonaangevende showcasefestival Reeperbahn in Hamburg. “Elk partnerland mag één band die er klaar voor is afvaardigen. Voor België zal dat Wanthanee zijn.”

En wat met de verdere toekomst? “EXCITE is een zeer waardevol project dankzij de uitwisseling van kennis, netwerken en speelkansen, en er zit nog meer muziek in: Europa wil met ‘Music Moves Europe’ in de toekomst een apart kader creëren ter ondersteuning van de Europese muzieksector. We zijn dus zeer hoopvol voor de toekomst.”

excitemusic.eu