Steven-Van-Havere-KBL2

Steven Van Havere

Eerst de praktijk, dan de theorie.

Wat doet een drummer met een drive van ik-zal-je-gaan-hebben als hij een punt zet achter een boeiende en bloeiende carrière? Niet op zijn lui gat gaan zitten, zo blijkt. Steven Van Havere, ooit achter de batterij bij Gorki, Hooverphonic en Arid stampte nog tijdens zijn drummerschap bij Arid de Brugse muziekschool Metronoom uit de grond. We spreken 2012. Vandaag telt Metronoom 600 leerlingen en geeft de muziekschool werk aan 18 medewerkers. En wat meer is, ze betrekken binnenkort een nieuw gebouw. Een succesverhaal? Hell yes! Hoe dat zo komt? De aanpak, het enthousiasme, en de goesting om een verschil te maken. 

“Metronoom verschilt qua structuur niet zo heel erg veel van andere alternatieve muziekscholen of conservatoria,” vertelt Steven, “maar onze aanpak wel. Tot een paar jaar geleden konden mensen die in Brugge een instrument wilden leren spelen terecht in een officiële muziekschool, waar ze eerst een jaar notenleer moesten doorploegen. Zoiets schrikt heel veel mensen af. Wij hebben vanaf dag één resoluut gekozen om te focussen op het instrument zelf. Wil iemand gitaar leren spelen, stop hem dan een gitaar in zijn handen en kijk of er een klik is. Laat mensen eerst ontdekken wat het instrumenten met hen doet. De theorie komt later wel.”

© Koen Bauters
© Koen Bauters

Metronoom is niet de enige muziekschool die het zo aanpakt, maar jullie blijven wel witte raven.
Steven: “Misschien wel, maar ik zie toch dat de mentaliteit stilaan verandert. Notenleer, allemaal goed en wel, maar dat is een methode die ontstaan is voor de middeleeuwen, op een moment dat bladmuziek de enige drager was voor muzikale overdracht. Vandaag zijn er zo veel andere methodes: video, audio, social media … Waarom zouden we daar geen gebruik van maken? Het maakt instrumentenlessen alvast een pak laagdrempeliger. Trouwens, in Japan is het bijvoorbeeld al lang de gewoonte om jonge leerlingen eerst in een instrumentenbad onder te dompelen, en ze later pas de theorie aan te leren. Vergelijk het gerust met het leren van een taal: de praktijk komt voor de theorie, niet andersom.”

Ik zou meteen tekenen. Hoeveel anderen hebben me dat al voorgedaan?
Steven: “Op dit moment zitten we tegen de zeshonderd leerlingen, van alle leeftijden. 7 tot 77, zeg maar. We krijgen ook veel vijftigplussers en senioren: mensen die ooit wel een instrument wilden leren bespelen, maar er nooit aan begonnen zijn. Nu kan dat wel, en met snel resultaat. Al is het niet altijd a walk in a park, natuurlijk. Het is niet omdat onze aanpak anders is dat je niet moet oefenen. Ik ben alleszins wel blij met zo veel leerlingen. En wat die senioren betreft: in oktober organiseren we samen met Stad Brugge een evenement met musicerende senioren.”

“Wil iemand gitaar leren spelen, stop hem dan een gitaar in zijn handen en kijk of er een klik is.”

De aantrekkingskracht van Metronoom zit niet enkel in hoe jullie het doen, maar ook in wie de lesgevers zijn.
Steven: “Voor een stuk wel, ja, al proberen we daar niet te veel of op te focussen. Het is altijd leuk als je mannen als Rodrigo Fuentealba (Manngold, Manngold De Cobre, Fifty Foot Combo …), Karel De Backer (Flip Kowlier, Hannelore Bedert …), Thomas Vanelslander (Gorki, Helsinki, Arno, Raymond Van het Groenewoud, Hannelore Bedert …) tot je lesgevers mag rekenen. Belangrijker dan die namen is de passie en het enthousiasme waarmee de docenten lesgeven. Ze staan allemaal met hun voeten in de muziek en weten als geen ander wat er nodig is om mensen te begeesteren. Trouwens, we zijn ook een nieuw gebouw aan het neerpoten. Groter en met een betere infrastructuur, wat ons toelaat om meer workshops en clinics te organiseren. We hebben in het verleden al Kris Wauters en Alex Callier over de vloer gehad die iets kwamen vertellen over songwriting. Op 13 september komt Michael Schack langs voor een drumclinic. Je ziet: immer voorwaarts in de vaart der volkeren. (lacht)

© Koen Bauters
© Koen Bauters

Het gaat inderdaad vooruit. Hoe halen jullie de nodige centen bij elkaar?
Steven: “In de eerste plaats door voor 200 procent in dit project te geloven en hard te werken. Kijk, Metronoom krijgt een bescheiden dotatie, maar geen subsidies. Ik vind dat niet erg. We hebben andere manieren gevonden om ons budget bijeen te krijgen. Het feit dat KEYMUSIC hier gehuisvest is, en we met hen een goeie afspraak gemaakt hebben wat betreft instrumentenverkoop, maakt dat we ons werkingsgelden kunnen aanzuiveren. Het blijft uiteraard wel nauwgezet cijferen, maar ik geloof erg hard in Metronoom. En ik niet alleen, ook Stad Brugge is ons erg genegen.”

Zit je zelf nog vaak achter je drumkit?
Steven: “Neen. En ik mis het ook niet, voorlopig. Kijk, ik ben nu 45. Ik heb een zeer mooie carrière als drummer achter de rug en heb met Gorki, Arid en Hooverphonic de wereld gezien. Wat kan ik nog meer wensen? Als je zeven keer op Werchter gespeeld hebt en met Arid de Lokerse Feesten mag afsluiten voor een paar duizend mensen, dan mag je daar toch met veel voldoening op terugblikken? Misschien dat ik later nog opnieuw in een band terechtkomt, maar nu is het tijd voor Metronoom.”

metronoom.be


 Hotspots video over Metronoom op Poppunt.tv