Sam-Jaspers-55Head

Sam Jaspers (Ultratop)

“Ons doel? De best mogelijke hitparade produceren.”

Ultratop staat bekend als de ‘enige officiële Belgische hitparade’ en trekt online 400.000 bezoekers per maand. Straffe feiten, maar wat doén die mensen achter de Ultratop eigenlijk? Tijd voor een gesprek met bezieler Sam Jaspers.

Sam: “Ultratop wordt door de muziekindustrie ondersteund. De veelheid en nauwkeurigheid van informatie die wij daardoor kunnen bundelen, dat doet men ons niet na. Wij meten wat er gebeurt. We beschikken daardoor ook over een gigantische digitale bibliotheek: op de Ultratop-site kan iedereen terecht in de database voor een lijst met de hitparades vanaf 1954. Inclusief alle info over auteurs, componisten en producers. Opnieuw, informatie die je nergens anders terugvindt.”

De Ultratop als een gigantische bron van informatie dus. Hoe belangrijk is de Ultratop nog voor muzikanten zélf?
Sam: “Onze charts worden op de voet gevolgd door platenfirma’s en media, gebruikt door beheersvennootschappen en uitgezonden op radio en tv. Onze dancechart, bijvoorbeeld, is een van onze meest bezochte lijsten en wordt gedraaid op MNM. Wordt jouw single goed verkocht, dan is de kans dus groot dat je door onze charts nog meer aandacht krijgt.”

“Elk nummer in onze online database voorzien we van een geluidsfragment, een clip en een link naar de iTunes-store. Daarnaast besteden wij elke week extra aandacht aan de nieuwe downloadreleases zodat iedereen meteen de nieuwe nummers herkent. Naast een bron van informatie is de Ultratop-site voor muzikanten dus ook een potentieel promotiekanaal. In de top 100 van meeste bezochte sites gaat ons in de muziekindustrie alleen stubru.be voor.”

picture2
Sam Jaspers © Koen Bauters

Zowat 95% van de platenlabels zorgt ervoor dat het materiaal van haar artiesten in jullie database terecht komt. Maar hoe zit dat met muzikanten die een plaat opnemen in eigen beheer?
Sam: “Het probleem is inderdaad dat wij de muziek moeten hebben en verwerken om ze te kunnen meten. Van een plaat die gemaakt is in eigen beheer hebben wij vaak geen informatie. Wekelijks doorlopen we de playlists en proberen die artiesten dan te vinden. Maar het blijft omslachtig om hen te achterhalen via de radio. Terwijl het zo eenvoudig is: iedereen kan zijn materiaal naar ons opsturen. Alles wat we krijgen , komt op onze site, ook al komt het niet in onze charts terecht. Jammer dat beginnende muzikanten zonder label dat niet weten. Jezelf in de picture zetten op onze site kan helpen, en bovendien is het gratis.”

De verkoopcijfers via de winkels zijn in elkaar gestort. Ligt de toekomst van Ultratop bij download- en streaminglijsten?
Sam: “Het was enkele jaren geleden sexy om een downloadlijst te lanceren, maar we hebben daar toen bewust voor gepast. Daar was nochtans veel vraag naar vanuit de media. Maar voor ons maakt het formaat geen verschil: de verkoop van singles is gewoon geëvolueerd van overwegend cd’s naar overwegend downloads. Als je echter begint met een pure downloadlijst, een singlelijst, streaminglijst … gaan mensen toch vragen: wat is de belangrijkste nu eigenlijk? Wat is de beste? Laat ons dat combineren en dan blijft het duidelijk dé lijst: de lijst van verkoop. En wat streaming betreft, mag je het belang daarvan nog niet overschatten. Het is niet zo dat gigantisch veel mensen dat al aan het gebruiken zijn. Misschien komt dat wel. En dan zullen wij volgen. Onze lijst zal evolueren in de richting die de markt aangeeft. De best mogelijke hitparade produceren, dat is onze bedoeling.”

Ultratop.be