Roland-De-Greef-45Head

Roland De Greef

Moonzoo Music: vanuit de rand, voor heel het land

Zou je je het in deze tijden van crisis en dalende cd-verkoop nog in je hoofd halen om een label te beginnen? Mario Guccio en Roland De Greef wel en richtten in 2007 MoonZoo Music op. Maar MoonZoo Music is meer dan een label: het Dilbeekse muziekbedrijfje is ook een productiemaatschappij, een publisher, en geeft bands de kans om gebruik te maken van hun opnamestudio. Ze voeren ook promo voor de bands die bij hen onder contract liggen. Horen wij daar 360°?

“We hebben MoonZoo vooral opgericht om bands en artiesten door deze moeilijke muziektijden te loodsen”, zegt Roland. “We focussen daarbij niet enkel op gevestigde waarden, maar hebben ook veel aandacht voor beginnende bands.”

MoonZoo is al ruim drie jaar actief. Wij dachten aanvankelijk – door de toestroom van MoonZoo-mails – dat het enkel een promokanaal was waar bands gebruik van konden maken, maar niets is minder waar. “MoonZoo is veel meer dan dat”, aldus Roland. “We zijn niet enkel een label, maar runnen ook de platenmaatschappij Rox Records en werken voor de distributie nauw samen met Universal. Bovendien bieden we bands een a-tot-z-formule: Rox Records neemt de productie voor zijn rekening en MoonZoo de distributie en de promotie. We doen eigenlijk alles, van opname tot het persen van de cd en de distributie, zowel online als fysiek. Trouwens, aangezien Mario en ik beiden muzikant zijn en op een pak ervaring kunnen terugvallen, kunnen we bands ook helpen bij het creatieve proces, zodat ze goed voorbereid zijn voor ze aan de opnames beginnen. Maar we letten er wel op dat de band altijd het laatste woord heeft. We hechten veel belang aan artistieke vrijheid.”

In jullie portefeuille zitten bands als The Aim, Common Fates, Shellcase, maar ook Machiavel (bekend van hun grootste hit ‘Fly’), en die gaan al decennialang mee. Los van Machiavel zijn de meeste bands niet zo bekend in Vlaanderen …
Roland: “Neen, nog niet. Onze bekendheid groeit wel. In Brussel en Wallonië begint het echt goed te lopen. Maar Vlaanderen, wat toch een belangrijke markt is, is nog een te ontginnen stukje muzieklandschap. Er zitten heel wat getalenteerde bands en muzikanten. Ik ben benieuwd naar welke parels er nog ontdekt moeten worden. MoonZoo heeft wel enkel Belgische bands onder contract. Een van de hoofdvoorwaarden om bij ons terecht te kunnen, is dat je de muziek live moeten kunnen brengen. Wie bij ons tekent, krijgt de garantie dat zijn muziek verdeeld wordt, fysiek en online. Verder zorgen we voor de promotie in heel België.”

Moonzoomusic.com