Pascal Deweze

"Shake that tambourine"

Poppunt gaat ver in het soigneren van muzikanten: om de drie maanden regelen we zelfs een kleine date met professor Barabas. Deze vloog Pascal Deweze (Metal Molly/Mauro-gitarist en Sukilovefrontman, amongst others…) doorheen de crazy superspeedway van Sus en Wis. Onderweg naar zijn favoriete moment back in time, schoof Poppunt hem een dictafoon onder de neus.

“Ik wil waar voor mijn geld; een concert is voor mijn part véél te snel voorbij… Zo dadelijk kom ik aan op 11 februari 1963, in de Londense Abbey Road Studio’s. De Beatles, die op dat moment zes jaar  zijn, zijn net bezig met de opname van hun eerste album, Please Please Me. Ze zullen doorgaan tot de hele plaat is opgenomen. Dat waren tijden! “

“Ik ga er solliciteren als assistent-teaboy, een job met een hoog fly-on-the-wallgehalte. Op die manier kan ik hen dertien uur lang aan het werk zien terwijl ze hun ruigste rock ’n rollnummertjes spelen. Twist and Shout komt als allerlaatste. Wegens oververmoeid en bezweet zal John Lennon zijn T-shirt uittrekken. Nog één keer schreeuwt hij dan de stembanden uit zijn keel: fantastisch…”

Busted

“Uit respect ga ik me niet in het proces mengen. Ik wéét wat ze zullen bereiken, dus hou ik best gewoon mijn mond. Wanneer ze iemand nodig hebben om tamboerijn te spelen, desnoods om cimbaalstatief te zijn, ga ik echter los door de muur! Maar ik zal mezelf niet opdringen.“

“Als je jong was in de jaren ’60, waande je jezelf The King. Ook werd elke nieuwe muzikale ontdekking al heel snel revolutionair. Vergelijk: als je nu synthesiser speelt met je achterste, kijkt er geen hond meer op”. “Wat me zo aanspreekt in de Beatles? De energie die ze uitstraalden. Beatlemuziek is primitief en rauw; bepaalde harmonieën en composities blijven echter ongeëvenaard. Voor mij zijn het de Backstreet Boys, maar dan zoals het moet: een échte boysband.”

“Ik ontdekte de Beatles toen ik acht was. Tot mijn twaalfde heb ik naar niets anders geluisterd. Nu zitten ze in mijn bloed: ik kan er niet meer aan ontsnappen. Wat ik ook probeer, steeds hoort iemand Beatleelementen in mijn muziek.”
“Toch ben ik blij dat ik ermee opgegroeid ben: de Beatles waren échte helden. Na hen ben ik via Nirvana en bluesmuziek bij meer experimentele dingen beland. Maar als Busted je eerste ontdekking is, heb je nog een lange weg te gaan.” (Lacht) “Ik zou me in dat geval zwaar bekocht voelen.”