GRIMM-KBL1

Ilse Bosch

5 jaar GRIMM Gent

Wat vijf jaar geleden impulsief begon als een kroegentocht voor liefhebbers van het zwaardere werk, is anno 2018 een van dé metalhotspots in Vlaanderen. GRIMM Gent heeft naast een eigen concertwerking en webzine intussen ook een venue en partnerships met de grootste labels en festivals in het genre. Het is, kortom, een metalvlag die vele ladingen dekt. “Gemeenschapsgevoel is een van onze belangrijkste waarden.”

Ilse Bosch is samen met Bernd Coppieters en Yves Pairiot de oprichter van GRIMM – voluit: Gentse Rock, Industrial en Metal Muziek. “We zaten allemaal als bestuursleden in studentenverenigingen, maar misten ons favoriet genre op tal van activiteiten, zoals caféavonden en feestjes”, legt Ilse uit. “In het voorjaar van 2013 besloten we tussen pot en pint een kroegentocht voor metalfans te organiseren. Die kwam er op 8 mei dat jaar en liep langs de Gentse alternatieve cafés Den Drummer, ’t Genoegen en Kinky Star. Het was meteen een succes. Die zomer zaten we al met de mensen van de Kinky Star samen om de door hen ingerichte Kinky Metal-avonden over te nemen. Het doel was van in het begin om zoveel mogelijk mensen uit het Gentse op een laagdrempelige manier naar optredens te lokken. Omdat die avonden ook een succes waren, besloten we ze twee keer per maand te organiseren.”

© Koen Bauters
© Koen Bauters

In 2014 bleef GRIMM gestaag groeien en werden jullie een vaste waarde in de stad.
Ilse: “Er kwamen snel vaste café- en thema-avonden in Den Drummer en ’t Genoegen, waarvoor we speciaal dj’s uitnodigden, en optredens in de Decadance in de Overpoortstraat. Ook op die avonden kwam telkens veel volk opdagen. We hadden bovendien als voormalige bestuursleden in studentenverenigingen ervaring met het organiseren van evenementen, dus ook de praktische kant ging vlot.”

Den Drummer en Kinky Star werden de vaste uitvalsbasissen voor losse optredens. Op die tweede locatie breidde GRIMM in 2015 haar community verder uit met een festivalhoofdstuk. De organisatie kaapte in de zomer van dat jaar de Kinky Star tijdens de Gentse Feesten voor de eerste editie van de GRIMMse Feesten.

“We willen laten zien dat metal veel meer is dan concerten.”

Ilse: “Het daaropvolgende jaar, in februari, kwam liefst 400 man afgezakt naar de Minus One voor Grimm Extreme Fest, met naast het Duitse Endstille ook Belgische bands Saille, Herfst, Drawn Into Descent en Lichtschade. Voor de tweede editie richtten we ons op glamrock met de coverbands Elected Babies en W.A.S.B. Ook dat was een succes. Een derde editie vond vorig jaar plaats.”

In 2016 kregen jullie ook de kans om een eigen venue, jeugdhuis Asgaard, op te richten. Hoe is dat in zijn werk gegaan?
Ilse: “In de zomer van dat jaar werden we door de mensen van Formaat (de federatie van jeugdhuizen in Vlaanderen, red.) en de stad aangesproken om een eigen thuis op te richten in het voormalige jeugdhuis JOB (langs de Antwerpsesteenweg in Sint-Amandsberg, red.). We vielen uit de lucht, maar het was uiteraard een hele eer om die vraag te krijgen. Ook op praktisch vlak was het een stap vooruit. In de Kinky Star worden vijf keer per week optredens georganiseerd, en het was niet altijd eenvoudig om een gaatje te vinden voor druk tourende bands. Wat vrijwilligerswerking betreft, was het ook een hele verandering. We hadden al heel wat vrijwilligers die meehielpen op onze festivals en aan de toog in de Kinky Star, maar vanaf dan moesten we op wekelijkse basis barshifts organiseren, techniek regelen … In het jeugdhuis is er bovendien niet alleen plaats voor optredens, maar ook voor Metal Movie Nights, comedyavonden en gezelschapsspelletjes.”

© Koen Bauters
© Koen Bauters

GRIMM is ook uitgegroeid tot een van de grootste webzines in de metalscene. Dat levert interessante partnerships op. Wat houden die precies in?
Ilse: “Wij werken samen met bijna alle grote metallabels en festivals voor promo-cd’s en perskaarten. Daarnaast organiseren we enkele weken voor Graspop, MetalDays, Alcatraz en Wacken ook officiële pre-party’s. Daarop mogen we goodie bags weggeven en draaien dj’s de muziek van de bands die dat jaar op de affiche staan. Sinds 2016 organiseert GRIMM in samenwerking met Jeka (organisatie gespecialiseerd in jongerenreizen, red.) trouwens ook een tiendaagse festivalreis naar het Sloveense festival MetalDays. Ook die samenwerking is zeer organisch gegroeid.”

Het metalgenre heeft een heel trouw publiek. Is dat ook een deel van de verklaring voor jullie populariteit?
Ilse: “Jazeker. Gemeenschapsgevoel is een van onze belangrijkste waarden. Het metalpubliek had tot enkele jaren geleden niet zoveel opties in Gent. GRIMM kon hen wel een plaats aanbieden om af te spreken en nieuwe muziek te ontdekken. Zo ontstond snel een trouw publiek, met wekelijks nieuwe gezichten. Mensen die voor het eerst naar onze activiteiten komen, worden bovendien meteen in de groep opgenomen.”

“We maken ook reclame voor onze activiteiten in specifieke Facebookgroepen zoals ‘Lowlands Metalheads’ en ‘Rock Tribune’. Sinds kort hebben we ook een eigen Facebookgroep: ‘GRIMM Community’.”

© Koen Bauters
© Koen Bauters

Wat brengt de toekomst?
Ilse: “We organiseren al een tijdje bier- en wijntastings, en daaruit is een nieuw project ontstaan: binnenkort lanceren we een eigen bier, in samenwerking met Brouwerij Totem. Onze leden mochten stemmen op de soort, en zo is het een Black IPA Braggot geworden. De bedoeling is om er nog een honingwijn die door de vikings werd gedronken aan toe te voegen. Het bier zal Odroerir (ook wel geschreven als Óðrœrir, red.) heten – de naam komt net als die van het jeugdhuis uit de Noorse mythologie. Daarnaast zijn we op zoek naar een nieuwe locatie, meer samenwerkingen, financiering, en blijven we inzetten op het uitbreiden van ons (evenementen)aanbod.”

Wat moeten de mensen doen die bij jullie willen spelen of vrijwilliger willen worden?
Ilse: “Bands die bij ons willen spelen, moeten mailen naar bookings@grimmgent.com. We krijgen veel aanvragen. Liefst willen we die zo kort en krachtig mogelijk, en met zoveel mogelijk info er al in: technische fiche, vraagprijs, geprefereerde speeldatum, stagemap, vergoeding, en uiteraard ook luistermateriaal en kwalitatieve live-opnames. We zijn ook altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers: hoe meer we er hebben, hoe makkelijker voor iedereen. Kandidaten kunnen gewoon mailen naar info@grimmgent.com of een bericht sturen via Facebook, dat is eigenlijk nog makkelijker.”

Aan alle jonge metalheads: horns up en aanmelden!

grimmgent.com


Kaart van de hardere genres in België

Onder de noemer ‘LOUD’ sloegen Poppunt en Court-Circuit in 2017 de BE for Music-handen in elkaar om een beter zicht te krijgen op de scenes van de harde muziek (metal, stoner, noise, punk, hardcore …) in België. Met de hulp van muzikanten en professionals in de sector brachten we alle venuesfestivals, managers, boekers, labels … die actief zijn in die specifieke scene(s) in kaart. Zeg nu nog eens “ik weet niet waar ik in godsnaam kan gaan spelen” of “ik zoek een label dat mijn lawaai wil uitbrengen” … Vergaten we volgens jou nog hotspots voor de metal of hardrock scene? Laat het ons weten. Ontdek de kaart: beformusic.be