General Mindy

General Mindy zwaait de plak

Het legertje van Sergent Garcia, Captain Beefheart en Admiral Freebee is uitgebreid met een hoge pief: General  Mindy. In strategotermen diegene die iedereen in de pan hakt. Wij van Poppunt zijn voorlopig iets voorzichtiger. Maar toch: deze vier jongens wonnen op de Muzikantendag in november de KBCdemowedstrijd en kregen een dagje studiotijd. Amper een week later zat hun single “Travel in Style” in de playlist van Studio Brussel.  En verder, generaal?

Johan (Verckist, zang/gitaar): “Sindsdien gaat alles een pak vlotter. Vroeger moesten we enorm veel mails en demo’s rondsturen om te kunnen spelen. Tegenwoordig kunnen we een pak sneller organisatoren overtuigen.”

Frederik (Bastiaensen, basgitaar): “Dat klopt. Sinds we in de playlist verzeilden, bekijken mensen ons anders. Een bruikbare boost voor ons zelfvertrouwen, dat wel. Met wat minder geluk gingen we nog steeds verder als ‘dat beginnende bandje’.

Hans (de Prins, synthesizer) en Johan ontmoetten elkaar in een Antwerpse zandbak, ergens half de jaren ’80. Na ervaringen te hebben uitgewisseld over jazz en Tom Waits, bleken beiden in de wieg gelegd voor muziek. Aan hun middelbare schooltijd hielden ze Frederik over en nóg later drumde Christophe Janssen zich een weg naar Wilrijk. Dat, plus een discussie over de vrouwelijke Khadafi, was het begin van General Mindy …

De band repeteert bij Hans thuis in een piepklein kamertje tsjokvol versterkers, synthesizers, gitaren en rommel. Tijdens de repetitie bevindt de heup van Hans zich ongeveer in de vuurlinie van drummer Christophe. Maar vijfhonderd meter verder in de straat staat een gebouw met gloednieuwe repetitieruimtes. Qué?

Hans: “De opbergruimte voor instrumenten mogen we niet gebruiken, omdat ons materiaal dan niet verzekerd is. Ook klinkt het er verre van goed wegens de betonnen muren. Wilrijk heeft erg veel geld in dit project gestoken, maar nu staan de repetitieruimtes leeg: erg frustrerend. In en rond Antwerpen zijn er bitter weinig plaatsen waar een band naar hartelust kan repeteren.”

Vette Groove

“Hatelijk, Antwerpse bands die hun instrumenten uit de vuilnisbak vissen en binnen de kortste keren een geweldige song in elkaar flansen”, aldus ex-Arbeit Adelt-onderdeel Luc van Acker op het einde van de Muzikantendag. Ook Gerrit Kerremans was verkocht. Hij vergeleek General Mindy met Beck en T-Rex. Klaar voor Studio Brussel, dus.

Frederik: “Al jaren werken we aan een eigen sound. We willen geen effectjes die op de achtergrond blijven. Travel in Style moet het bijvoorbeeld van de vette groove hebben. Het aparte zit hem in de kleine kantjes die we in de songs verwerken. Wij gebruiken óók klassieke bluesschema’s. Maar die drijven we op, tot we iets nieuws hebben gecreëerd.”

Johan: “We luisteren naar klassieke muziek, avant-garde en zelfs extreme hardcore. General Mindy had dus ook een extreme band kunnen zijn. Maar toch voel ik me eerder een popmannetje: ik hou van catchy dingen.”

Hans: “Ik had speciaal mijn wekker gezet toen we voor het eerst op de radio zouden komen. Toen Christophe Lambrecht onze song aankondigde, belde mijn zus: erg raar om Travel in Style zowel door de wekker als door de telefoon te horen. Bevreemdend, zelfs.”

Johan: “Ik leek iemand anders toen ik mezelf hoorde op de radio: een heel artificieel gevoel. Ook de fouten aan het nummer vielen enorm op. Ik droom er eerder van om een plaat te maken die aanslaat.”

Frederik: “Ook willen we graag op grote festivals spelen, maar dan liever niet als sell-out. Zodra we niet meer mogen doen wat we écht willen, is het gedaan met General Mindy.”

Generalmindy.be