FTRSND-KBL1

Brice Deloose & Andri Haflidason

FTRSND – Brussels’ electronic music home base

Sinds 2014 doet het Brusselse collectief FTRSND (spreek uit als ‘Future Sound’) een frisse wind waaien doorheen de Brusselse electronicascene. ‘Jong talent’, ‘kansen geven’, ‘samenbrengen’ en ‘ondersteunen’ zijn de kernwoorden waarmee de initiatiefnemers onze aandacht trokken. Hoog tijd voor een babbel met bezielers Brice Deloose en Andri Haflidason.

© Koen Bauters
© Koen Bauters

Brice: “Ik ben dj, producer, geluidstechnieker en docent aan SAE Institute Brussels en het conservatorium van Bergen, en richtte FTRSND op samen met Olivier Colot.”

Andri: “Enkele maanden later kwam ik erbij. Ik ben producer, performer en specialist bij Ableton. Op een dag ontmoette ik Brice in een muziekwinkel, the rest is history.”

“Uitwisseling en ondersteuning, zowel artistiek als praktisch, zijn hyperbelangrijk voor lokale producers.”

Brice: “FTRSND is ontstaan omdat we ‘iets’ wilden doen voor Brusselse producers en dj’s. Omdat we eerst wilden achterhalen welke rol we konden spelen, hebben we als startpunt 30 interviews gedaan met lokale keyplayers en producers. Daaruit leerden we twee zaken die we ondertussen als de bouwstenen van FTRSND beschouwen. Enerzijds is het voor jonge producers bijzonder moeilijk om van elektronische muziek te kunnen leven. Daar zijn veel redenen voor, maar het feit dat elektronische muziek bij het grote publiek vaak op onbegrip stuit, is er zeker een van. Daardoor kunnen producers en hun producties moeilijk het hobbyniveau overstijgen. Anderzijds ontbreekt het in onze hoofstad aan een hechte scene, waardoor producers nauwelijks met elkaar in contact komen, speelkansen schaars zijn en talent niet zichtbaar is. We denken dat uitwisseling en ondersteuning, zowel artistiek als praktisch, hyperbelangrijk zijn voor lokale producers. En dus trachten we daar met FTRSND iets aan te doen.”

© Koen Bauters
© Koen Bauters

“Onze organisatie is eigenlijk een ecosysteem waarin alle leden hun specifieke talenten inzetten in het belang van de lokale elektronische muzikanten. Dat gaat van muziektechnische hulp tot promotie voor evenementen, en van koken voor dj’s tot het haarkappen van onze artiesten. Voor een gig moet een artiest namelijk ook eten, en ter plekke wil hij er toch ook netjes uitzien. Die community bestond oorspronkelijk enkel via een website, maar al snel merkten we dat persoonlijk contact veel belangrijker is. Dus besloten we twee keer per maand ‘Tribe Drinks’ te organiseren waarop alle deelnemers elkaar op een laagdrempelige manier konden ontmoeten om ideeën uit te wisselen. Nieuwe of onafgewerkte tracks, gear, ideeën voor evenementen, concepten, skills … Alles en iedereen is welkom. Naast deze meetings doen we wekelijks co-working sessions waarbij we concrete kruisbestuiving onder de deelnemers aanmoedigen.”

“FTRSND is eigenlijk een ecosysteem waarin alle leden hun specifieke talenten inzetten in het belang van de lokale elektronische muzikanten.”

Andri: “Sinds 2015 hebben we een residentie in de AB. Doordat we daar een werkplek kregen in de voormalige ticketshop en ook communicatief worden ondersteund, kon FTRSND zowel organisatorisch als inhoudelijk groeien. We ontwikkelden er verschillende concepten. Om beginnende producers ook op muziektechnisch vlak te ondersteunen startten we met WRKSHP, een reeks workshops. Op die manier bereiken we absolute beginners én ervaren producers. Daarnaast werkten we The Lab uit, een laboratorium dat plaatsvindt in Café Central waar producers zelf naar hartenlust mogen experimenteren. Het leuke aan elektronische muziek is dat je zonder veel voorkennis heel onbevangen met instrumenten aan de slag kan. Dit leidde zowel bij WRKSHP als The Lab al tot bijzondere resultaten. Om het onbegrip van het publiek rond elektronische muziek weg te werken, vragen we de gevorderde producers om tijdens toonmomenten hun concept eerst uit te leggen aan het publiek. Dat zorgt ervoor dat publiek en artiest letterlijk op dezelfde golflengte komen. Met het concept Initiate creëren we tot slot kwalitatieve speelkansen voor lokaal talent. Fuse als de perfecte locatie, ideale omstandigheden voor artiest en publiek … memorabele avonden!”

© Koen Bauters
© Koen Bauters

Brice: “Dit alles kwam terug in ons meest recente project: de Brussels Electronic Marathon (BEM). Met dat project wilden we vooral de Brusselse scene tonen en de cohesie ervan versterken. Zowel voor geeks, liefhebbers als ontdekkers wilden we de rijkheid en diversiteit van de Brusselse elektronische scene zichtbaar maken. En daarvoor gingen we eerst en vooral samenwerken. We verzamelden voor het eerst 34 Brusselse collectieven en we organiseerden tussen 14 en 16 oktober op 27 locaties tientallen toonmomenten. Dat ging van dj-sets over liveconcerten tot workshops en films. Een evenement op zo’n grote schaal coördineren was een serieuze uitdaging, al hadden we de taken op voorhand goed afgebakend. Voor ‘what it sounds like’ moet je bij Brice zijn, ‘what it looks like’ is dan weer mijn taak.”

© Koen Bauters
© Koen Bauters

“Zodra we voelen dat er weer een hechte scene is, willen we ook met de overheden in dialoog gaan. We willen ook hen overtuigen van die lokale elektronische diversiteit en van de noden van jonge producers en dj’s. Brussel als stad is een beetje gek, rommelig, bizar, maar doet daardoor altijd glimlachen. En zo zou the nightlife eigenlijk ook moeten zijn. Kenners en liefhebbers zeggen vandaag: ‘kijk naar Berlijn, kijk naar Londen, kijk naar Amsterdam.’ Wij zeggen: ‘kijk naar Brussel voor de klank van de toekomst.’”

ftrsnd.combem.brussels