Aldo-Struyf-52Head

Aldo Struyf

Begeleid eens een topartiest: de Belgen naast Mark Lanegan

Aldo Struyf zal de komende maanden all over the place zijn. Zijn band Creature With The Atom Brain – later dit jaar verschijnt een nieuwe plaat van de Antwerpse groep – mag het Europese voorprogramma verzorgen van buddy Mark Lanegan. Daarnaast kreeg Struyf ook de opdracht een begeleidingsband samen te stellen voor de wereldwijde concertreeks die volgt op de release van ‘Blues Funeral’, de langverwachte nieuwe soloplaat van Lanegan. We zagen Mark Lanegan al in tal van verschillende gedaantes: met Screaming Trees, in Queens Of The Stone Age, met Soulsavers, met Isobel Campbell, met Greg Dulli, akoestisch of als The Gutter Twins, of met zijn Mark Lanegan Band. Die laatste wordt nu dus volledig bevolkt door Belgische rasmuzikanten.

Aldo: “We begonnen in Amerika met enkele shows. Van eind februari tot begin april touren we door Europa met Creature With The Atom Brain in het voorprogramma. Daarna zijn Zuid-Amerika en Australië aan de beurt, doen we een tour in Amerika en gaan we op de festivals spelen.”

Heeft Mark Lanegan je carte blanche gegeven voor het samenstellen van zijn begeleidingsband?
Aldo: “Eigenlijk wel. Hij vertrouwt me wel. Als ik zeg dat bepaalde muzikanten goed zijn, dan weet hij dat het zo is. Ik zal hem nooit teleurstellen. Ik moet ervoor zorgen dat het geheel perfect is en dat is ook het geval. Het is echt een sterke band.”

“Lanegan let vooral op de tempo’s en de volheid van zijn nummers.”

“Lanegan vroeg me in eerste instantie of ik live gitaar en keyboard wou spelen. Dat was geen probleem. Ik heb ten tijde van ‘Bubblegum’, zijn vorige soloplaat, ook met hem opgetreden en ik heb meegewerkt aan zijn nieuwe plaat. Dan heeft hij me gevraagd op zoek te gaan naar een ritmesectie. Toen was er al sprake van dat Creature With The Atom Brain het voorprogramma zou verzorgen in Europa. Het leek me handig dat Jean-Philippe, onze nieuwe drummer (Dave Schroyen verliet CWTAB, red.), meteen ook de drummer van Mark Lanegan zou worden. Jean-Philippe speelt ook bij Lyenn. Hun frontman, Fred Jacques, speelt gitaar in de groep maar is eigenlijk ook een heel goede bassist. Ik vond hem ook geschikt voor de ritmesectie. Hij en Jean-Philippe kennen elkaar goed en zonder na te denken doen ze de dingen die de andere verwacht, net omdat ze al zo veel samengespeeld hebben. Er kwamen geen audities bij kijken.”

“Vervolgens dacht ik: misschien is Tim Vanhamel de gitarist die we nodig hebben. Hij had er wel zin in maar heeft uiteindelijk toch beslist voor zijn eigen nieuwe werk te gaan. Lanegan zei: ‘Als je niemand vindt, vragen we het wel aan Dave Rossel (de gitarist die al vaker speelde met Lanegan, red.).’ Maar in de Charlatan in Gent liep ik dan plots Steven Janssens tegen het lijf. Ik ken Steven als sinds de jaren tachtig, toen hij bij The Mudgang speelde. Ik heb hem ook vaak zien spelen met Mauro. Of hij veel werk had met Daan in 2012, vroeg ik. ‘Totaal niet, ik ben vrij.’ Hij zag het volledig zitten om met Lanegan mee te spelen. Zijn gitaarstijl past ook wel heel goed bij de muziek.”

picture2
Aldo Struyf © Koen Bauters

Is Lanegan streng voor zijn begeleidingsband?
Aldo: “Toch wel. Strenger dan ik dacht. (lacht) Als een nummer ook maar een beetje sneller of trager wordt gespeeld, dan voelt hij dat wel. Hij is niet echt een muzikant, hij is vooral een zanger die slechts een klein beetje gitaar speelt, maar ik merk op repetities dat hij toch heel alert is voor details. Niet altijd op het gebied van sound. Hij wil wel dat de keyboards en de drums – er staan heel veel elektronische drums op het nieuwe album – klinken zoals op de plaat, maar als de gitaar vettiger of softer klinkt, dan is dat geen probleem. Hij let vooral op de tempo’s en de volheid van zijn nummers. Op de nieuwe plaat staan er soms drie gitaren. Live doen we het met één of twee gitaren. Dan denk je als band: dit is de essentie van het nummer, zo zal het wel lukken. Maar dan zegt Lanegan: in plaats van te tokkelen moeten we er toch volle bak voor gaan en akkoorden spelen om het vol te maken.”

“Het blijft Lanegan, maar als je vergelijkt met zijn eerste soloplaten, dan klinkt het nieuwe album veel grootser. Denk aan Johnny Cash die zou zingen bij Massive Attack. Lanegan luistert veel naar minimal techno en elektronische muziek en ook zijn werk met Soulsavers heeft hem beïnvloed. Er staat meer elektronica op de plaat. Met als gevolg dat ik veel heb moeten samplen en dat we heel veel nummers met getriggerde drums spelen. In vergelijking met ‘Bubblegum’ is het veel moeilijker om ‘Blues Funeral’ te spelen.”

Met Lanegan ben je nog even zoet, maar wat mogen we eigenlijk verwachten van het nieuwe album van Creature With The Atom Brain?
Aldo: “Aangezien Dave niet langer deel uitmaakt van de groep, zullen de drums helemaal anders klinken. Ik heb alle songs gemaakt met samples die verschillende drummers dan hebben nagespeeld. We gaan wat weg van de rock. Het is groovier en dansbaarder. Het swingt meer. We hebben veel naar Afrikaanse en Pakistaanse wereldmuziek geluisterd. De donkerheid in onze muziek is meer en meer aan het verdwijnen.”

We zijn benieuwd. Veel succes, en stuur een kaartje!

Creaturewiththeatombrain.com
Marklanegan.com