Als je je muziek te koop aanbiedt, op welke manier dan ook, dan verdien je daar hopelijk wat euro’s mee. Rijk zal je er waarschijnlijk niet mee worden, maar ook als je gewoon je gemaakte kosten eruit wil halen, moet je toch rekening houden met hoe de fiscus hierover denkt…
BTW
Zoals je misschien wel weet, zit er in de prijs van zowat alles dat je koopt een bepaald bedrag aan BTW vervat. Ook op cd’s, digitale downloads etc. betaalt jouw ‘klant’ altijd BTW, nl. 21%. Dat bedrag aan BTW mag je niet zelf houden: het is bedoeld voor de Belgische schatkist, dus je moet dat geld doorstorten. Daarvan mag je eerst de BTW aftrekken die je zelf hebt betaald (bv. op de factuur van de perserij, factuur van de opnamestudio, …).
Om dat te kunnen doen, moet je BTW-plichtig zijn, of anders gezegd een BTW-nummer hebben. Ben je zelfstandige, heb je een vzw of een vennootschap, dan kan de BTW-administratie je zo’n nummer toekennen (of niet). Voor natuurlijke personen (‘gewone mensen’ die zich niet op een of andere manier georganiseerd hebben) of feitelijke verenigingen kan dat niet. Dus: verkoop je na je optreden cd’s, maar kan je geen BTW-nummer krijgen, dan bevind je je in een grijze zone. Langs de ene kant moet je die 21% BTW doorstorten, langs de andere kant is dat onmogelijk als je geen BTW-nummer hebt.
Als je muziek verkoopt, heb je die muziek uiteraard eerst gemaakt en opgenomen, en daarbij komen al eens wat kosten kijken. Daarom kan het interessant zijn om te kiezen voor een organisatievorm die BTW-plichtig is (bv. als zelfstandige, vzw, vennootschap, …), omdat je zo de BTW die je moet betalen, kunt recupereren. Veel meer over BTW lees je hier.
Belastingen
Als je ergens geld mee verdient, dan moet je daarop belastingen betalen, tenzij je enkel de gemaakte kosten terugverdient en dus geen winst maakt. Zo is het ook met de verkoop van je muziek: op de winst die je maakt, zal je belastingen moeten betalen.
Hoeveel belastingen je moet betalen, en hoe je dat moet regelen, verschilt van geval tot geval afhankelijk van de manier waarop je je georganiseerd hebt. Het systeem is namelijk anders voor natuurlijke personen, zelfstandigen, vzw’s en vennootschappen.
Onthoud dit: op alle winsten die op je persoonlijke rekening terechtkomen, moet je personenbelasting betalen. Wil je dat vermijden, dan moet je er ofwel voor zorgen dat er geen winst gemaakt wordt (hou al je bewijsmateriaal van gemaakte kosten goed bij!), ofwel moet je ervoor zorgen dat het geld niet op jouw persoonlijke rekening terecht komt. Dat kan bv. door een vzw of vennootschap op te richten. Veel meer over belastingen lees je hier.
Als je je muziek verkoopt via een platenfirma, dan zal dat label je een royalty uitbetalen. Die royalty wordt apart belast aan een verlaagd tarief van 15%. Het is aan diegene die de royalty uitbetaalt (het label dus) om die 15% al op voorhand af te houden en door te storten. Deze regeling geldt ook voor vzw’s, maar niet voor vennootschappen (bv. VOF, BVBA, …).