Tips & tricks zang: Jim Cole

Van kopstem tot grunten - blijven ademen!

Jimmy Colman leert je enkele veelgebruikte zangtechnieken: kopstem, curben, vibrato en growl. Rechte rug, goed ademhalen en vergeet geen glaasje water klaar te zetten …

Jim Cole  - Kopstem

Jim Cole - Kopstem

Jim Cole - Curben

Jim Cole - Curben

Jim Cole - Vibrato

Jim Cole - Vibrato

Jim Cole - Growl

Jim Cole - Growl

Techniek 1: kopstem

Veel mensen hebben moeite met het vinden van de kopstem. Ze denken dat ze er geen hebben of beseffen niet dat ze er al jaren mee zingen.

Hoe moet je nu op kopstem gaan zingen?

Eerst ga je de toon NG maken (bv. van het woord TONG). Dit doe je met je mond open, alsof je de letter A zou zingen.
Dan zing je een lage toon. Deze toon ga je nu sliden naar een hoge toon.
Je mond moet nog steeds goed open zijn en de NG moet je nog steeds maken met je tong tegen je keel.
Wanneer je dit krachtig genoeg zingt gaat je stem plots voorbij het “klepelpunt” van je stem. Dan zing je niet meer op borststem maar op kopstem.
Zeer belangrijk: als je op kopstem zingt moet je altijd werken met ademsteun. Zoniet zal je bij krachtig zingen je stembanden overbelasten.

Techniek 2: curben

Curben is de techniek waarbij je een scherpe toon maakt door een licht klagende, ingehouden toon te produceren. Deze techniek komt vaak voor in soul of R&B, denk maar aan Ray Charles’ ‘I Got A Woman’, of ‘Shout’ van Lulu in 1965.

Je doet als het ware een schaap na, dit door de kaak naar achter te plaatsen en op EIH of OHH te gaan zingen. Hiervoor moet je je adem even afsluiten. Zorg dus dat je genoeg ingeademd hebt op voorhand.
Dan ga je de adem blokkeren en de toon voort brengen (klinkt een beetje alsof je moet duwen).

Techniek 3: vibrato

Vibrato is het laten trillen van een vastgehouden toon.
Er zijn 2 soorten vibrato: de hamervibrato en de strottenhoofdvibrato.

De hamervibrato kan je leren gebruiken door een blatend schaap na te doen. Vergelijk het met een jammerend geklaag waardoor je je kaak beetje naar achter duwt en dan je adem gebruiken als een machinegeweer; d.w.z. korte stootjes geven met je adem.

Adem genoeg lucht in. Neem een soort hi hi hi lachje en versnel dit lachje (vgl. met machinegeweer) en pas later het curben toe op de oefening.

De strottenhoofdvibrato is niet alleen voor operazangers. De techniek wordt wel degelijk gebruikt in de popmuziek door zowel Beyoncé als Steven Tyler van Aerosmith. Eerst en vooral: vibrato bekom je niet door de buik te schudden. Je mag je buik niet bewegen bij een goede vibrato. Je moet je middenrif gebruiken. Vibrato bekom je ook niet door je kaak op en neer te laten gaan (zoals in gospel).

Eens ingeademd zing je en laat je je strottenhoofd trillen. Dit doe je door gewoon je strottenhoofd op en neer te bewegen op de toon I of OE. Je buik mag niet bewegen (ademsteun) en je kaak mag ook niet op en neer gaan.

Techniek 4: growl

De growl is eigenlijk een effect, geen techniek. De stembanden zijn hier dus niet echt voor ontwikkeld. Langdurig gebruik veroorzaakt poliepen op de stembanden. De growl is een donkere brom die ontstaat als je je tong naar binnen trekt.

Growlen doe je op dezelfde manier als curben maar dan met een ontzettend snelle hamervibrato. Het is te vergelijken met het schrapen van de keel terwijl je je kaak en tong naar achter duwt. Doe bv. Kermit de Kikker na en pas daarna de growl toe. Zo bekom je ook de manier waarop Louis Armstrong zong. Hiervoor moet je je voorstellen dat je je tong inslikt. Voor velen is het gevoel te vergelijken met  slikken of overgeven.

De grunt ontstaat wanneer je de growl toepast zonder toon. Hierdoor moet je ook tegelijk je strottenhoofd laten zakken (door de kaak te laten zakken) maar je achterste deel van de tong hoog in de mond te houden. Deze techniek vergt ontzettend veel oefening op zachte wijze. Probeer dit dus niet van de eerste keer ontzettend hard en krachtig uit. Je stem heeft tijd nodig om zich aan te passen aan nieuwe technieken. Je moet ook over ontzettend veel ademsteun en adem beschikken want het is een zware en belastende oefening als je te weinig ademt.

Heb je vragen of opmerkingen bij deze pagina?
Popadvies op maat
Vind je hier toch niet het antwoord op jouw vraag? Poppunt geeft ook persoonlijk advies.
   popadvies@poppunt.be       Bel 02 504 99 00       Maak een afspraak