Tips & tricks gitaar: Aborted

Gouden tips voor het hardere snarenwerk

Onze Belgische metaltrots Aborted heeft zich sinds 1995 opgewerkt tot een vaste waarde in de internationale metalscene. De band heeft al met enkele shred-iconen het podium gedeeld en stond op grote festivals als Wacken Open Air en Graspop. Strakke, ingewikkelde en melodieuze metal, zonder een greintje aan kracht of energie in te boeten. Gitarist Peter deelt enkele levensbelangrijke tips voor metalgitaristen.

Metalsound voor gitaar

Metalsound voor gitaar

Stemmingen en snaardiktes

Stemmingen en snaardiktes

Speeltechnieken

Speeltechnieken

Tip 1: metalsound voor gitaar

Muzikanten proberen vaak hun geluid vuiler te maken door de bas en treble op hun versterker helemaal open te gooien. De mid verstoort dat plan echter omdat die net de ruis wat wegneemt. Als je écht wil horen wat een gitarist doet, heeft Peter een veel interessanter alternatief.

 • “Het is de middle – de toon van je gitaar – die het publiek doet horen wat je precies speelt. Daarom moet je die boosten; de bas en treble zet je wat minder. Hoe krijg je dan dat vuile geluid? Je zet gewoon de gain hoger (of eventueel helemaal open wanneer je geen typische metal-amp hebt). Het signaal dat op die manier binnenkomt in de versterker boosten we dan door een pedal te gebruiken – ik gebruik een Tubescreamer. Let op: gooi de gain op je pedal niet helemaal open: je verhoogt beter het volume dat je naar de amp stuurt. Daardoor boost je je input: de lampen die in je versterker zitten, moeten harder gaan werken, waardoor je dat vuile randje creëert waar je naar op zoek bent als je metalgitaar speelt.”
 • “Je speelt op deze manier met zodanig zware input, dat je je lampen overstuurt. Door die distortion is het beter om je geluid af te breken zodat je een cleane sound krijgt tussen nummers en bij full stops. Je gebruikt zo’n pedal dus best in combinatie met een noise suppressor. De noise suppressor snijdt het signaal af vanaf het moment dat je niet speelt. Zo vermijd je feedback.”

Tip 2: alternatieve stemming en snaardikte voor gitaar

Een normale gitaarstemming staat in E. Die wordt vaak vervangen door een lagere stemming in metal om dat typische agressieve, zware geluid van metal te bekomen.

 • “Als je gewone snaren lager zou stemmen, zouden je snaren heel los zitten. Daarom gebruik je best dikkere snaren om de spanning op de snaren gelijk te houden. Ik gebruik momenteel 56, 46, 36, 26, 16 en…11. Die 11 verkies ik bij solo’s omdat je die snaar niet echt voor ritmepartijen gebruikt. Als je daar ook een dikkere snaar zou gebruiken, moet je veel meer moeite doen om je toon te bereiken, waardoor je minder aandacht kan schenken aan het gevoel dat je aan een bend geeft.”
 • “Je zult er ook op moeten letten dat de intonatie van je gitaar dezelfde blijft. Dat bepaal je door de lengte van je snaar aan te passen. Denk maar aan een basgitaar: een basgitaar is veel lager gestemd en heeft een veel langere nek nodig om de juiste intonatie te behouden. Wanneer je bijvoorbeeld je B-snaar stemt, moet je ervoor zorgen dat die B-snaar een octaaf hoger, op de twaalfde fret, nog altijd een B is. Aan de brug kun je gaan aanpassen om de lengte van je snaar te bepalen – en bijgevolg ook je intonatie. Wanneer een snaar te hoog klinkt op de twaalfde fret kunnen we die lager doen klinken door de snaar te verlengen.”
 • “Wanneer je zwaardere snaren plaatst en de brug aanpast, zal de spanning op de snaren verhogen. Doordat de spanning op de snaren verhoogt, zul je de spanning op de veren ook moeten verhogen, anders loop je het risico dat je brug door de spanning naar omhoog komt. Dit kan je doen door je floyd rose aan te passen.”
 • “Een A-drop-stemming zorgt voor een nog zwaarder geluid dan een B-stemming. De eerste vijf snaren hebben dan dezelfde stemming als de B-stemming, maar de laagste snaar staat twee halve tonen lager. Een stemming die niet valt aan te reden bij zeer snelle muziek. Als je dan te snel van noten wisselt, zal je sound modderig klinken omdat de toon van de klank weggaat. Het voordeel van een drop-stemming is dat je bepaalde akkoorden sneller kan nemen. Sommige groepen spelen live in drop omdat ze dan minder aandacht moeten besteden aan het nemen van akkoorden, maar des te meer aan stagepresence kunnen denken.”

Tip 3: metaltechnieken voor gitaar

Speed picking, alternative picking, downstroke picking, squealen,… we zetten enkele basic metaltechnieken op een rijtje.

 • “Alternative picking is een rechterhandtechniek. Het is een gemakkelijke manier om van snaren te veranderen en om noten aan te slaan met dezelfde afstand tussen verschillende noten. Je gebruikt hem door iedere noot met je plectrum in de andere richting aan te slaan.”
 • “Speed picking – een echte basistechniek in het metalgenre – is eigenlijk een doorgedreven vorm van alternative picking. Bij die techniek slaat de rechterhand een bepaalde snaar heel snel aan.”
 • “Een tegenhanger van alternative picking is downstroke picking, een techniek die in de vroegere hardrock (denk maar aan James Hetfield van Metallica) geïntroduceerd werd. Daarbij sla je de ritmepartijen enkel naar beneden aan om een grotere attack op je snaren te krijgen en om een zwaardere sound te krijgen.”
 • “Je kunt er ook voor kiezen een noot niét aan te slaan. Het is een techniek die vaak wordt gebruikt bij snel spelen. Het gevoel wordt ook anders: het zorgt voor een vlottere, zwoelere overgang naar een andere noot.”
 • “Squealen – je gitaar laten krijsen – werd geïntroduceerd door Zack Wilde (bekend van Ozzy Osbourne en Black Label Society). Het is een techniek die je vaak ziet staan op tablatuur, maar waar muzikanten vaak lang naar zoeken. Een techniek waarop velen die geen les hebben gehad lang op werken. Alles draait rond je duim: wanneer je een snaar aanslaat, zorg je ervoor dat die een klein beetje vlees van je duim aanraakt. Het is die aanraking die zorgt voor de squeal. Hoe meer gain en hoe hoger de input naar je versterkers, hoe meer de squeal zal doorkomen.”
Heb je vragen of opmerkingen bij deze pagina?
Popadvies op maat
Vind je hier toch niet het antwoord op jouw vraag? Poppunt geeft ook persoonlijk advies.
   popadvies@poppunt.be       Bel 02 504 99 00       Maak een afspraak