Tips & tricks gitaar: Maarten Flamand

Elke maand een nieuw favoriet pedaaltje

Maarten Flamand pt. 1

Maarten Flamand pt. 1

Maarten Flamand pt. 2

Maarten Flamand pt. 2

Maarten Flamand pt. 3

Maarten Flamand pt. 3

Maarten Flamand pt. 4

Maarten Flamand pt. 4

Maarten Flamand pt. 5

Maarten Flamand pt. 5

Gear

Mijn Steffsen, een Telecaster-kopie, is voor mij een constante omdat ik hem voor veel bands en projecten kan inzetten. Hij kan veel verschillende stijlen aan en laat me nooit in de steek. Mijn oude Harmony Hollywood is beperkter, maar gebruik ik vaak bij het schrijven van nummers omdat ze een specifiek karakter heeft.

Wanneer ik inspiratie wil opdoen, laat ik me vaak beïnvloeden door een bepaald instrument, gitarist of band die ik gehoord heb. Dan probeer ik die sound te benaderen met mijn pedalen. Veel gitaristen hebben een heleboel pedaaltjes omdat ze constant onzeker zijn over hun sound en omdat ze voortdurend willen verbeteren. Ik twijfel meestal over welk oversturingspedaal ik zal gebruiken, afhankelijk van de versterker en gitaar waar ik mee speel. Iedere maand heb ik bij wijze van spreken een andere favoriet. Die drang tot verandering zit er bij de meeste gitaristen wel ingebakken.

Loops, delay en andere effecten

Er zijn een paar basic steps waar je op moet letten als muzikant. Belangrijk is een cleane sound. Veel hangt natuurlijk af van de groep waar je bij speelt. Bij Cloon is het belangrijk dat ik een basic oversturingskanaal heb om de juiste sound te verkrijgen. Vanuit een loop kan ik met een oversturingskanaal wacko geluiden en effecten creëren zoals de Fuzz factory, Micro Synth, Octave Clang. Ik vertrek dus gewoon vanuit een basic overstuurd signaal en kan midden in een nummer makkelijk naar een compleet andere sound gaan met een of meerdere effectpedalen. De Fuzz Factory wordt vrij vaak gebruikt onder gitaristen. Het is een pittig beestje dat getemd moeten worden, met de Micro Synth bijvoorbeeld.

Ik heb een analoge delay redelijk in het begin van mijn keten en een digitale delay op het einde. Ik vind een delay soms toffer klinken als die vòòr de oversturingen staat. Ik heb een delay voor vrij basic stuff, maar ook een expressiepedaal van Roland voor specialere sounds. Een analoge delay is volgens mij echt een must have omdat hij een toffe extra voor je geluid is. Ik zou hem alvast niet kunnen missen bij het soleren. Verder heb ik ook een Fulltone Fuzz 69, een klassieke Jimi Hendrix-fuzz waar je samen met je volumeknop van je gitaar erg coole geluiden mee kan fabriceren. Een heel divers pedaal. Leuk is dat je sound er heel vuil door kan klinken, maar wanneer je je volume terugschroeft kun je ook allerlei oversturingen bekomen. Soms duw ik de RAT er bij in. Het is een extra bij het soleren en je krijgt meer feedback. Je kan die laten blazen of er crunchy mee spelen en hij heeft ook een heel transparante klank.

Naast oversturingspedalen heb ik ook volumepedalen. Mijn Roger Mayers Voodoo Vibe is heel verscheiden. Hij heeft drie standen: de chorus, de vibrato en de tremolo, die heel warm klinkt. Mijn Whammy is een geweldig pedaal en ondertussen ook een echte klassieker dankzij Tom Morello. Melodisch stelt dit niet veel voor, maar als je een goede portie noise wil, is dit je ding.

“baseer je op je oren en blijf luisteren!”

Versterkers

Ik kreeg als beginnend gitarist ooit een Fender Bassman cadeau van een collega van mijn vader. Toen had ik geen flauw benul van wat het was en pas later kwam ik te weten wat voor goede versterker ik eigenlijk had gekregen. Ik gebruik hem trouwens nog steeds regelmatig. Selmer is een merk waar ik voor mijn aankoop nog nooit van had gehoord, maar ik vond hun versterker uit ’68 meteen geweldig om zijn specifieke klank. Mijn Princeton versterker komt goed tot zijn recht bij The Antler King, omdat de cleane klank en de reverb mooi blenden met de stemmen. De juiste versterker vinden voor de muziek die je speelt, het blijft een zoektocht. Mijn tip is vooral: baseer je op je oren en blijf luisteren!


  Lees ook het interview met Maarten Flamand (Poppunt Magazine 52).
Heb je vragen of opmerkingen bij deze pagina?
Popadvies op maat
Vind je hier toch niet het antwoord op jouw vraag? Poppunt geeft ook persoonlijk advies.
   popadvies@poppunt.be       Bel 02 504 99 00       Maak een afspraak