Tips & tricks gitaar: Geoffrey Burton

Impact, functionaliteit en kleurtjes

De naam Geoffrey Burton doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar dat is volkomen onterecht. De huidige gitarist van Hong Kong Dong en Daan speelde doorheen de jaren namelijk een palmares bijeen om u tegen te zeggen. De lijst is veel te lang om helemaal op te sommen, maar we geven alvast een bloemlezing: 15 jaar bij Arno, Roland Van Campenhout, PJDS, Iggy Pop, Franse superster Cali en zelfs fadozangeres Mísia.

Geoffrey Burton pt. 1

Geoffrey Burton pt. 1

Geoffrey Burton pt. 2

Geoffrey Burton pt. 2

Iedereen kent wel de gitaargoden van deze planeet: de vingervlugge showmannen, de grote namen, die het een uitdaging vinden om zo veel mogelijk noten binnen een maat te krijgen. Daar ligt de kunst echter niet voor Geoffrey Burton:”Wat je doet, moet altijd doeltreffend zijn. Proberen te tonen hoe goed je bent, dat interesseert me niet. Impact, daar draait het rond. Als ik iets doe, moet het iets teweegbrengen.”

Functionaliteit is voor Burton dus veel belangrijker. Daarom houdt hij ook van kleurtjes: hij heeft liever zo veel mogelijk klanken tot zijn beschikking dan één typerende sound. Die kan hij dan inzetten wanneer het hem, en vooral de muziek, goed uitkomt. Een belangrijk hulpmiddel is daarbij zijn gigantische pedalboard, de combinatie van verschillende effecten leveren hem eindeloze combinaties op, waarmee hij zijn gitaar kan doen klinken als een synthesizer of een theremin. Alles kan, zolang het de muziek beter maakt.

  Lees ook het interview met Geoffrey Burton (Poppunt Magazine 52).
Heb je vragen of opmerkingen bij deze pagina?
Popadvies op maat
Vind je hier toch niet het antwoord op jouw vraag? Poppunt geeft ook persoonlijk advies.
   popadvies@poppunt.be       Bel 02 504 99 00       Maak een afspraak