Tips & tricks drums: Tim Bryon

Sex Wax, Hansaplast en kritisch experimenteren

Als de bands The Black Heart Rebellion, Kingdom, Hessian, het experimentele live performanceduo Pieces of Quiet of het label Smoke & Dust je bekend in de oren klinken, dan weet je dat ze allemaal met elkaar gelinkt zijn. Wie ze niet kent, check them out! En niet enkel om hun muzikale merites, maar ook omdat het bestaan ervan te danken is aan een tomeloze DIY-passie. Drijvende kracht is onder meer Tim Bryon, drummer bij de hierboven vermelde bands en man-met-een-missie. En ook al is die niet meteen strak omlijnd, toch geraken Bryon en de zijnen waar ze willen geraken. Pushing the envelope, zoals dat heet.

Tim Bryon - Drum tips pt. 1

Tim Bryon - Drum tips pt. 1

Tim Bryon  - Drum tips pt. 2

Tim Bryon - Drum tips pt. 2

Tim Bryon - Drum tips pt. 3

Tim Bryon - Drum tips pt. 3

Tim Bryon - Drum tips pt. 4

Tim Bryon - Drum tips pt. 4

Tim Bryon - Drum tips pt. 5

Tim Bryon - Drum tips pt. 5

Sticks

Live speel ik met Vic Firth 5B wood tip en Signature Dave Weckl’s. De SD6 Swizzle gebruik ik ook af en toe voor The Black Heart Rebellion en Kingdom. Om groove te trainen gebruik ik lichtere modellen zoals de SD4 wood tip of 7A wood tip. Vroeger heb ik zowat alle andere merken uitgeprobeerd, maar VF’s liggen met voorsprong het best in mijn handen.

Kit

Ik ben misschien een slechte gearslut want ik speel al veertien jaar op dezelfde drum. Gekocht in 1997 bij Rudy’s Music Shop aan de kust. Ik was toen tien jaar en super content met zo’n ‘echte drum’. M’n ouders zijn ook tevreden over de investering. Een Pearl Export Wine Red, een standaard semi-pro setje. Zeer veelzijdige drum, en je kan er zeer dynamisch op spelen. Dat heb ik echt nodig. Genoeg power om stinkende kelders te vullen en een vrij goeie sound voor grotere podia of festivals met versterking. Ondertussen heeft de set toch al zes jaar intensief optredens op de teller.

Vellen

Classics op dat vlak: voor de toms Remo Pinstripe (clear), Remo Coated Ambassador voor snare. Ik heb even met Evans geëxperimenteerd, maar niet echt een reden gehad om Remo te skippen. Op zich goeie vellen, maar wat duurzamer zou mogen. Alleen is het moeilijk om duurzame vellen te vinden die toch veelzijdig zijn en niet te metal klinken.

Cimbalen

Ik heb jaren gebouwd aan mijn bescheiden Zildjan A Customs-set. Dure beestjes wel. 14″ Hi-Hat, 18″ Projection Crash, 20″ Medium Ride, 22″ Medium Ride. Deze cimbalen zijn mijn werkpaarden en zijn de beste waar ik ooit al mee speelde. Zowel qua duurzaamheid als qua mogelijkheden op vlak van sound en dynamiek. Maar voor werkpaarden moet je zorgen natuurlijk: dat is cruciaal bij die schijven. NOOIT cimbalen los vervoeren, NOOIT op hun zij tegen de muur zetten. Gitaristen die er met hun gitaar tegen stoten, moet je vlotjes terugmeppen. Stoffen cimbaaltassen zou ik afraden. Een goed begin, ja, maar zo’n tas kan niet tippen aan een plastic case. Dit is de eerste investering die je moet doen, liefst vóór je een dure cimbaal koopt (kost iets van 80 euro dus dat valt ook nog mee). Span je cimbalen ook niet op tussen de felts op je statieven. Die van mij liggen er los op …

Daarnaast gebruik ik ook een Sabian HHX China 18″. Omdat ik eens wilde iets anders proberen dan de Zildjan Oriental China 16″ en 18″ die ik daarvoor had. De Sabian klinkt wat minder luid (wat goed is voor een china) en eigenlijk nog het best wanneer je er stil op speelt. Tot nu toe best wel tevreden erover. Ik gebruik verder nog een LP Ice Bell. Leuk om te hebben, leuke afwisseling van de bel op je Ride, maar niet noodzakelijk.

En verder …

  • Sex Wax Drumstick Wax. Dit soort was wordt ook door surfers gebruikt om meer grip te hebben op hun board. Gebruik ik pas recent en alleen voor punkmetal met snelle d-beats en split-blasts. Heel leuke en handige ontdekking. Er blijft wel residu aan je cimbalen kleven bij het dempen – af en toe cimbalen schoonmaken dus.
  • Hansaplast (chirurgische plakband). “Bokstape” gebruik ik vooral voor de snelle punkmetal van Hessian. Een stevige eeltlaag na zo veel optredens en repetities spaart mijn handen nog altijd niet van blaren. Dit kost ook een pak minder dan de dure griptape uit de muziekwinkel! Chirurgisch plakband is twee in één: bescherming tegen blaren én griptape.
  • Benzinetube van de Stock Americain of de betere doe-het-zelf-zaak. Ideaal om de cimbaal te beschermen van het statief. Dit kost je 50 cent per lopende meter. Da’s interessanter dan dure stukjes van 4 x 3 cm uit de muziekwinkel. Dit heb ik ALTIJD in m’n koffertje zitten, en ja, er wordt soms raar naar gekeken.

Less is more, maar experimenteer wel!

In het repetitiekot speel ik met funky voorwerpen, om inspiratie op te doen. Darbuka, bongo’s, tamboerijntjes, extra snares, extra toms, belletjes … recent een roestige ketting op een woodbloc. Live strip ik dan meestal weer down tot de essentie. Hoewel ik merk dat dat in periodes is. De ene keer heb ik meer accessoires, de andere keer voelt het als ballast tijdens een live concert. Ik zie veel drummers met 20 cimbalen en 17 toms, maar what’s the point? De macht van het getal is van tel bij postzegelverzamelaars maar drummers moeten kunnen verbazen met gevoel en technisch kunnen. Speel dynamisch, het spaart je misschien 3 cimbalen, want je kan veel meer effecten uit één cimbaal halen dan je denkt. Voor je het weet verlies je jezelf in een catalogus splashes en koebellen die op zich weinig bijdragen aan je sound.

Investeer in degelijk duurzaam materiaal, en speel er zo lang mogelijk op. Maar wees wel kritisch, weet WAAROM iets in jouw sound past.

Kijk bij liveconcerten 20% van de tijd naar de band, en 80% van de tijd naar de drummer. Welke gear heeft hij en hoe speelt hij er op? Welke gear past bij welke stijl? Ga achteraf een praatje maken over het materiaal. Daaruit leer je verschrikkelijk veel.


  Lees ook het interview met Tim Bryon (Poppunt Magazine 50)
Heb je vragen of opmerkingen bij deze pagina?
Popadvies op maat
Vind je hier toch niet het antwoord op jouw vraag? Poppunt geeft ook persoonlijk advies.
   popadvies@poppunt.be       Bel 02 504 99 00       Maak een afspraak