Tips & tricks DJ: Red D

Red D

Red D

Maak kennis met Bart Van Neste, dj (Red D), producer (FCL) en labelbaas (We Play House). We zochten hem op temidden zijn gigantische platencollectie om hem wat bruikbare dj-tips & tricks te ontfutselen.

In deze video heeft Red D het om te beginnen over het belang van selectie. Of je nu vinyl koopt in de platenwinkel of digitaal wil downloaden: meer is niet altijd beter. Wees erg streng in je selectie (5 nieuwe tracks per week is meer dan voldoende) en leer vooral je tracks goed kennen. De selectie is het begin van je indentiteit als dj. Ga ook verstandig om met het evenwicht tussen oude en nieuwe tracks: ook iets dat al 10 jaar oud is, kan voor je publiek als gloednieuw overkomen.

Als house-dj draait Bart graag platen met veel melodie en veel vocalen. Dat beperkt de mixtijd die je krijgt: meestal is het beter om een plaat met veel melodie gewoon uit te spelen en op het eind kort te mixen. Tracks die volledig beat-georiënteerd zijn (tech house, minimal, …) kan je langer mixen. Draai je veel melodische tracks, hou dan vooral ook rekening met de toonaard van de nummers die je wil mixen, en zorg ervoor dat de melodieën niet clashen.

Een volgende tip van Red D: speel zo lang mogelijk. Ook als beginnende dj loont het om langere settijden te vragen: 2 uur is toch wel een minimum. In een lange set kan je veel meer opbouw steken, meer variatie in tempo, etc. Als je na een andere dj moet draaien, kom dan op tijd: probeer een uurtje naar de set te luisteren en bepaal hoe jij daarop gaat inspelen – of net niet.

Wil je de lokale feestjes overstijgen en een echte dj-carrière uitbouwen, dan kan je tegenwoordig bijna niet anders dan ook je eigen tracks te producen. Probeer zo goed mogelijk te zijn in allebei: een échte dj haal je er zo uit, een échte producer ook. De eerste zal interessantere sets draaien, de tweede zal iets betere producties afleveren. Streven naar het hoogst mogelijke niveau in allebei is dus de boodschap.

Tot slot gunt Red D je ook een blik op de producersgear die hij heeft staan. Hij spreekt met veel liefde over zijn Roland JD800, Yamaha DX21, Roland Alpha Juno 2, en zijn ‘lievelingsbakske’, de Roland MC-303 Groovebox.

Heb je vragen of opmerkingen bij deze pagina?
Popadvies op maat
Vind je hier toch niet het antwoord op jouw vraag? Poppunt geeft ook persoonlijk advies.
   popadvies@poppunt.be       Bel 02 504 99 00       Maak een afspraak