Tips & tricks basgitaar: Aborted

Sound is minstens even belangrijk als techniek

Onze Belgische metaltrots Aborted heeft zich sinds 1995 opgewerkt tot een vaste waarde in de internationale metalscene. De band heeft al met enkele shred-iconen het podium gedeeld en stond op grote festivals als Wacken Open Air en Graspop. Strakke, ingewikkelde en melodieuze metal, zonder een greintje aan kracht of energie in te boeten. Bassist Svenchi deelt enkele levensbelangrijke tips voor metalbassisten.

Ritme voor metalbas

Ritme voor metalbas

Metalsound voor bas

Metalsound voor bas

Bas met of zonder plectrum

Bas met of zonder plectrum

Tip 1: ritme voor metalbas

“In metal – zeker bij Aborted – zit heel veel dubbele bas. Als je daar als bassist gewoon mee meespeelt, zal in je nummers weinig groove zitten. Bovendien zal het niet strak klinken, ook al speel je heel strak. Probeer bijvoorbeeld de basdrum eens te halveren. Ga ook op zoek naar waar je die groove dan wel kan vinden. Meestal zit die op de hi-hat, maar dat kan ook in de overheads of gewoon op de snare.”

Tip 2: metalsound voor bas

  • “Kies je materiaal in functie van je muziekstijl.”
  • “Een pre-amp kan erg nuttig zijn. Dat is een soort van versterkersimulatie: hij stuurt de sound via de DI naar de PA. Op die manier heb je altijd je eigen sound bij.”
  • “Veel bassisten denken dat ze veel basfrequenties in hun sound moeten draaien: niet waar. Dat kan functioneel zijn, maar doorgaans is dat niet het geval in het metalgenre. Het zorgt eerder voor een erg modderige sound.”
  • “Maak altijd je sound terwijl je aan het repeteren bent of terwijl de andere muzikanten aan het spelen zijn. Vraag desnoods iemand om in je plaats te spelen, zodat jij aan je sound kan werken. Je sound is minstens even belangrijk als je techniek.”

Tip 3: bas met of zonder plectrum

“Spelen met een plectrum of met je vingers zorgt voor een groot verschil in sound. Met je vingers spelen zal zorgen voor een meer ronde sound, met een plectrum spelen zorgt voor iets meer attack. Als je met een plectrum speelt, krijg je bovendien veel meer frequenties rond de 2.000-3.000 Hz. Die frequenties zijn in metal wel handig om iets meer uit je bas te krijgen. Goede tip: probeer beide technieken onder de knie te krijgen.”

Heb je vragen of opmerkingen bij deze pagina?
Popadvies op maat
Vind je hier toch niet het antwoord op jouw vraag? Poppunt geeft ook persoonlijk advies.
   popadvies@poppunt.be       Bel 02 504 99 00       Maak een afspraak