Tips & tricks basgitaar: Simon Casier

Versterkers? Nee, bedankt.

Een atypische gearslut, dat is Simon Casier, bassist bij Balthazar, Senne Guns en Douglas Firs. Op zijn muziekkamer vind je een resem basgitaren, gitaren, een MOOG en Fender Rhodes Piano Bass én een drumstel. Maar een versterker? Neen, daar doet Simon niet aan. En toch, als hij over zijn instrumentarium begint, merk je meteen dat je met iemand te doen hebt die ‘bas’ ademt.

Simon Casier pt. 1

Simon Casier pt. 1

Simon Casier pt. 2

Simon Casier pt. 2

Simon Casier pt. 3

Simon Casier pt. 3


Live en in de studio

Ik neem altijd maar één basgitaar mee als ik ga optreden, een DI en eventueel een paar effecten. Een versterker heb ik zelfs niet. Dat is puur voor mijn gemak, zo moet ik niet sleuren met te veel materiaal. Bovendien sluit ik mijn bas tijdens optredens altijd rechtstreeks aan op de PA, wat veel beter klinkt. Bij sommige bassen steek ik wat mousse onder de snaren om de klank te dempen. Mijn snaren vervang ik trouwens nooit, ik vind dat ze beter gaan klinken na verloop van tijd.

Toen we de plaat van Balthazar opnamen, had ik ongeveer tien basgitaren mee om te kijken wat de mogelijkheden waren qua sound. Uiteindelijk bleven er twee over die ik nu nog steeds gebruik. Bij Balthazar is dat mijn Höfner en bij Senne Guns en Douglas Firs speel ik met een Fender Jazz Bass. Die Höfner had ik zelfs eerst gewoon geleend voor de plaat en de eigenaar heeft hem pas later, na maanden aandringen, verkocht aan mij. Hij hing er gewoon aan de muur en ondanks zijn slijtage en mankementen ben ik er nog steeds verslingerd aan. Met die basgitaar heb ik trouwens de hele plaat van Balthazar in één namiddag ingespeeld.

Bassynthesizers

Mijn MOOG bassynthesizer uit de jaren ’80 gebruik ik live bij Douglas Firs en Senne Guns. Hij heeft -uiteraard- een heel andere klank en aanslag dan een gitaar. Hij is veelzijdig en er zitten enorm veel subs in, die door een PA volledig tot zijn recht komen. Bij een basgitaar zijn die heel lage noten niet zo uitgesproken. Ik heb ook een Rheem Key Bass, een keyboard van Chinese makelij. Heel compact, maar vooral interessant omdat hij zo’n lage tonen kan voortbrengen (lager dan een basgitaar). Verder gebruik ik ook een Fender Rhodes Piano Bass uit de jaren ‘70, het instrument waar Ray Manzarek van The Doors bas op speelde. De andere twee bassynths zijn monotoon; met de Rhodes kun je ook akkoorden spelen en er bovendien veel effecten op aansluiten, wat bij de andere niet het geval is.

Gear

Omdat ik constant op zoek ben naar verschillende basklanken heb ik redelijk veel gitaren. Ik heb zelf een bas/gitaar ineen geknutseld door er andere snaren op te leggen. De la-snaar is van een bas en een octaaf lager dan de andere snaren, die van een gitaar zijn. Heel cool, want zo kun je akkoorden combineren met een baslijn. De bassnaar die erop ligt, is ook nog altijd dezelfde als toen ik hem kocht. Ik verander hem niet omdat hij lekker kort en gedempt klinkt. Op tweedehandssites koop ik ook wel eens een gitaar; supergoedkoop én vintage. Zeker in de gaten houden als je een koopje wil scoren! Ik heb ook een fretless Squire Jazz Bass die ik eigenlijk zelden gebruik, maar hij kostte niet veel. Bovendien heeft hij voor een Squire een vrij goede sound die doet denken aan Graceland. Uiteindelijk is deze fretless basgitaar niet zo verschillend van een gewone; je speelt gewoon op de lijntjes. Wat je met de fretless wel beter kunt dan met een gewone bas is sliden, omdat de frets niet in de weg zitten.

In het begin dat ik bas speelde, probeerde ik van alles uit zoals slappen, maar later besef je dat je beter weinig speelt en zorg je dat wat je wél speelt strak zit en dat je sound goed is. Muzikanten die veel noten spelen, tonen dat ze snel veel gespeeld krijgen, maar maskeren tegelijk dat ze weinig goed kunnen spelen. Een goede klank en juiste noten spelen, dat is de essentie, en niet de hoeveelheid noten.


  Lees ook het interview met Simon Casier (Poppunt Magazine 54)
Heb je vragen of opmerkingen bij deze pagina?
Popadvies op maat
Vind je hier toch niet het antwoord op jouw vraag? Poppunt geeft ook persoonlijk advies.
   popadvies@poppunt.be       Bel 02 504 99 00       Maak een afspraak