Versterkers

Waarop let je als je een versterker koopt?

Thomas Vanelslander - Versterkers

Thomas Vanelslander - Versterkers

10 tips: waarop let je als je een versterker koopt?

  1. Er zijn grof gesteld drie soorten gitaarversterkers. De eerste soort, de lampenversterker, wordt gezien als de ‘klassieker’ en is voor velen de enige optie. Weet wel dat deze versterkers vrij duur zijn en iets meer onderhoud en voorzichtigheid vragen. Sommige zijn heel eenduidig qua opbouw, andere hebben meerdere klankkanalen.
  2. Transistorversterkers werden in de sixties ontwikkeld als goedkoper en draagbaarder alternatief voor de lampenversterker. Tegenwoordig zijn ze minstens even betrouwbaar als lampenversterkers en vaak bevatten ze meer en gevarieerdere klankmogelijkheden.
  3. Hybride versterkers zijn dan weer een combinatie van de twee vorige types. Vaak gaan analoge (lampen en/of transistors) en digitale technologie hier samen: ingebouwde effecten, drummachine, backing tracks, stemapparaat, enz.
  4. Een versterker ontwikkelen en fabriceren kost geld. Dat vertaalt zich natuurlijk naar de kostprijs: hoe meer functies een versterker telt, hoe meer de fabrikant zijn budget moet spreiden. Als de verkoopprijs van een lampenversterker precies dezelfde is als een hybride amp waarmee je echt alles kan, kan je er wel van uitgaan dat ze bij die tweede compromissen hebben moeten sluiten, zeker wat de basisklank betreft.
  5. Een stack (versterker en speakers in aparte behuizingen) is duurder dan eenzelfde opstelling in comboversie. Met een stack heb je in principe wel meer mogelijkheden om – afhankelijk van de situatie – andere of meer/minder speakers aan te sluiten. Daar komt bovenop dat je zowel met een gesloten speakerkast als met minimum 2 speakers wat meer laag/bas in je klank hebt.
  6. Staar je niet blind op het aantal watts! Er is ten eerste al een groot verschil tussen hoe de soorten versterkers die watts gebruiken: een 15W lampenversterker is bijvoorbeeld veel luider dan 15W bij transistor.
  7. Een tweede reden om je niet te laten leiden door watts, is dat je vaak niets bent met die gigantische hoeveelheden volume: een goeie lampenbak van 50W kan je meestal maar minimaal opendraaien zonder dat de andere groepleden je gek verklaren. Het is daarom beter om een versterker te kopen die je op een aanvaardbaar volume een beetje kan laten ‘openkomen’ en kleuren. Voor die toekomstige stadiontournee kun je later nog wel die 200-watter aanschaffen.
  8. Neem bij de mogelijke aankoop van een versterker steeds je eigen gitaar mee, omdat je klank bepaald wordt door de combinatie van alle elementen. Als je je eigen gitaar niet mee hebt, vraag je in de winkel naar een zo gelijkaardig mogelijk type.
  9. Een tweedehandsversterker die goed onderhouden is, hoeft zeker niet onder te doen voor een nieuwe, maar het blijft altijd een (berekend) risico. Draai zeker eens aan alle knoppen en wissel de eventuele schakelaars. Gekraak kan wijzen op een defect, maar vaak is het stof dat makkelijk te verwijderen is. Lampen die er al een paar jaar in zitten, zullen waarschijnlijk ook moeten vervangen worden om weer een optimale klank te krijgen.
  10. Test een versterker liefst op een voldoende luid volume. Eventuele problemen worden soms dan pas duidelijk. 

In onderstaande video heeft Stijn Verdonckt (studio manager La Chapelle Studio) het onder andere over de uitgebreide collectie versterkers die de studio als backline aanbiedt.

Stijn Verdonckt - Amps & keys

Stijn Verdonckt - Amps & keys


  Lees ook het interview met Tom Barbier (Poppunt Magazine 47)
Heb je vragen of opmerkingen bij deze pagina?
Popadvies op maat
Vind je hier toch niet het antwoord op jouw vraag? Poppunt geeft ook persoonlijk advies.
   popadvies@poppunt.be       Bel 02 504 99 00       Maak een afspraak