Dj-gear

Waarop let je als je dj-gear koopt?

Wontime - Intro

Wontime - Intro

Wontime - Cd-spelers

Wontime - Cd-spelers

Tips: waarop let je als je cd-spelers koopt?

 1. Een cd-speler voor dj’s moet zeker een vinylmodus hebben. Als dat erop zit, zal je cd-speler wellicht ook aan de andere basisvereisten voldoen.
 2. In Europa is de dj-standaard voor cd-spelers ongetwijfeld Pioneer. Dat merk wordt in vrijwel alle clubs en festivals gebruikt. Hun modellen kosten wel vrij veel, zo’n € 1000 à € 2000. De CDJ- 850 van Pioneer is een goedkoper model en heeft dezelfde platter als de dure spelers.
 3. Minder budget? Een degelijk basic model vind je al voor € 400 – € 500. In die prijsklasse maakt het niet echt uit welk merk je dan kiest. Ze hebben elk hun voordelen en eigenheid. Wil je ingebouwde effecten of vind je de service tijdens de garantie belangrijk? Maak voor jezelf uit wat belangrijk is.
 4. Durf in een winkel met dj-gear binnen te stappen om uitleg te vragen. De mogelijkheden zijn legio dus weet goed waar je naar op zoek bent. Research is zeker de moeite.
 5. Cd-spelers tweedehands kopen is zeker niet af te raden. Koop standaardmerken, dat is handig bij eventuele problemen en voor herstellingen.
 6. Over het algemeen mag je ervan uitgaan dat een cd-speler die er goed uitziet in orde is. Toch is er altijd een risico wanneer je je een toestel aanschaft dat al gebruikt werd. Test de onderdelen en knoppen!
 7. Zorg dat je duwknoppen nog mooi klikken en weerstand bieden wanneer je ze indrukt. Check ook de hot cue-knoppen en knoppen van je loop. Knoppen zijn bij de eerste dingen die verslijten dus let er zeker op.
 8. Je ziet wel niet altijd alles, verborgen foutjes kun je niet achterhalen bv. moederbord, cd-lader binnenin beschadigd. Alles valt te fixen, maar het nieuw kopen is uiteindelijk interessanter.
 9. Koop bij mensen die je kent en vertrouwt of verkopers op internet die goede reviews krijgen zodat je je ergens op kunt baseren.
 10. Kijk goed uit als het over tweedehands materiaal gaat en test de cd-speler voor je hem koopt! Dit soort materiaal op internet kopen is geen goed idee.
Wontime - Platenspelers

Wontime - Platenspelers

Tips: waarop let je als je platenspelers koopt?

 1. Zorg dat je de juiste soort platenspeler gebruikt. Er zijn twee types: de direct aangedreven platenspeler en de riem aangedreven platenspeler. Die laatste is totaal niet geschikt voor DJ’s. Een DJ- platenspeler moet een direct drive motor hebben. Die is erg krachtig, waardoor de plaat die je oplegt meteen op snelheid is.
 2. Een DJ-platenspeler moet bovendien zwaar genoeg zijn. Een speler die minder dan tien kg weegt, is niet geschikt voor het echte werk. Waarom? Een platenspeler is analoog en werkt met trillingen die door een naald worden omgezet naar geluid. Muziek met veel bas afspelen met een speler die niet zwaar genoeg is, zal de naald meer doen trillen. Daardoor krijg je rommelige feedback.
 3. Technics platenspelers zijn al jaar en dag ‘the real thing’ in de DJ-wereld. Ze zijn gemaakt uit heel robuust materiaal en zijn wereldwijd standaard gear op feestjes en in clubs. De productie is inmiddels stopgezet, waardoor ze helaas schaarser en bijna verdubbeld zijn in prijs.
 4. Een goedkoper en degelijk alternatief is een OEM-product dat in China wordt geproduceerd. Het wordt door verschillende merken verkocht onder hun eigen naam zoals bv. de Reloop RP en Audio Technica LP120. Dat soort platenspeler kan meer dan een Technics voor minder geld, een interessant alternatief dus. Goedkopere platenspelers dan dit model zijn af te raden omdat de kwaliteit dan ondermaats is.
 5. Ook heel belangrijk bij de aankoop van een platenspeler is de naald, omdat die samen met de cel de geluidskwaliteit bepaalt. De meeste gebruikte zijn sferische naalden. Die zijn stabieler en verspringen minder gemakkelijk. Elliptische naalden geven de hoge tonen beter weer en zijn in principe wel geschikter voor een goede geluidskwaliteit.
 6. Ortofon, Stanton en Shure zijn drie grote merken met uitstekende naalden. Ortofon en Stanton hebben verschillende modellen naalden. Shure heeft slechts één hoofdmodel dat vooral gebruikt wordt door scratch DJ’s omdat die naald een heel hoge output en dus een hoog volume heeft. De 500.V3 is een bekend standaardmodel van Stanton en heel degelijk. Het aanbod van Ortofon is heel uitgebreid en divers, waardoor er naalden van alle prijsklassen te vinden zijn.
 7. Het is een optie om een platenspeler tweedehands te kopen (van Technics zul je binnenkort niet anders meer kunnen), maar let dan zeker op bepaalde dingen. Het belangrijkste is de toonarm. Het mechanisme om de toonarm te verhogen of te verlagen moet nog goed beweegbaar zijn. Soms is het beschadigd door bier, stof, …
 8. Als de tweedehandse platenspeler die je op het oog hebt in het verleden gebruikt werd door een dj die zijn cd-mappen op de speler legde, kan de toonarm krom zijn. De naald zal werken op je platen, maar ze zullen sneller kapot gaan en de geluidskwaliteit zal slechter zijn. Let goed op!
 9. De contactpuntjes in de toonarm mogen niet geoxideerd zijn. Je investeert beter in een nieuwe toonarm dan de contactjes te laten vervangen.
 10. Als je een tweedehands platenspeler wilt kopen, neem dan zeker een ervaren DJ mee die het materiaal kan testen en weet waarop je moet letten. Tweedehands is Technics waarschijnlijk de beste optie. Als je andere merken tweedehands koopt, zijn er misschien verborgen gebreken en zul je later toch moeten investeren in nieuwe onderdelen. Je koopt in dat geval beter meteen een nieuw model voor je geld.
Wontime - Digitaal draaien

Wontime - Digitaal draaien

Tips: waarop let je als je digitale dj-gear koopt?

 1. Er zijn drie softwarepakketten die heel vaak worden gebruikt. Virtual DJ is het interessantst voor beginnende DJ’s. Professionele DJ’s gebruiken voornamelijk Traktor (house) of Serato (urban, hiphop).
 2. Pioneer bracht onlangs kleine instapmodellen van MIDI controllers uit. Van veel merken zijn die nogal basic en minderwaardig, maar die van Pioneer zijn erg goed. Ze hebben degelijke faders, verschillende mogelijkheden, … Ze kosten ongeveer € 300 en zijn zeker en vast de investering waard! Duurdere modellen bieden meer mogelijkheden naar controle toe. Hier geldt: hoe duurder je controller, hoe meer parameters van je software je rechtstreeks kan controleren van op de controller. Bij heel dure controllers hebben je dus quasi geen laptop meer nodig.
 3. Je kunt de software gebruiken met zowel Windows als Mac. Het is wel nodig, zeker bij Windows, dat je computer wat getuned is zodat er geen programma’s (zoals een antivirus) de werking van je software kunnen hinderen. Hoe je dit kunt aanpakken, lees je op de website van je softwarepakket.
 4. Sommige fabrikanten maken programma’s voor specifieke DJ-software. Andere merken maken speciaal voor hun product een MIDI controller. Die hebben functies die andere MIDI controllers niet hebben. In dat geval krijg je automatisch het volledige pakket erbij en niet de lightversie. Die is ook goed, maar heeft zijn beperkingen. Je krijgt altijd een vorm van software bij je MIDI controller, maar vaak is dat de lightversie en moet je later toch nog een upgrade kopen. Let hier op!
 5. Tegenwoordig kun je die MIDI controllers zelfs achterwege laten. De software die Pioneer ontwikkeld heeft, Rekordbox, laat toe je muziek op je computer te managen. Je muziek wordt ingeladen in de software en je doet al je aanpassingen gewoon in Rekordbox. Alles wat je op voorhand in de software aanbracht kun je meteen gebruiken tijdens een DJ-set. Groot voordeel: je kunt alles thuis voorbereiden en je hoeft niet veel materiaal mee te sleuren behalve je USB-stick of laptop.
 6. Ga zeker eens een workshop bekijken over digitale gear als je daar de kans toe hebt! Technologie evolueert razendsnel dus je kunt maar beter bijblijven.
Wontime - Mengpanelen

Wontime - Mengpanelen

Tips: waarop let je als je een mengpaneel koopt?

 1. Een mengpaneel heeft een aantal kanalen, afhankelijk van wat je nodig hebt. Er zijn er speciaal voor scratch DJ’s, waarbij je aan de crossfader bepaalde instellingen kunt aanpassen. Er zijn ook mengpanelen met ingebouwde effecten die zich onderscheiden van typische basic mengpanelen.
 2. Bijna alle audiomerken, zoals Numark, Pioneer, JB Systems, hebben hun eigen lijn van mixers. Een basic twee-kanaals mixer vind je al onder € 100. Voor degelijker materiaal betaal je algauw het dubbele.
 3. Veel mixers hebben tegenwoordig een ingebouwde geluidskaart die je toelaat een mengpaneel met een USB-kabel aan je computer aan te sluiten. Zo kun je meerdere audiokanalen van je computer naar het mengpaneel sturen en omgekeerd. Dit is interessant voor mensen die DJ-software gebruiken omdat dit het gebruik van een externe geluidskaart overbodig maakt.
 4. Belangrijk, nog meer dan bij cd-spelers, is dat je een mengpaneel zeker en vast test voor je het koopt. Sluit op alle kanalen een bron aan, beweeg alle draaiknoppen wanneer er muziek opstaat, probeer de faders meermaals, ….
 5. Als het mengpaneel er netjes uitziet en geen krassen heeft, is de kans groot dat het nog in goede staat is, maar test altijd om zeker te zijn.
Heb je vragen of opmerkingen bij deze pagina?
Popadvies op maat
Vind je hier toch niet het antwoord op jouw vraag? Poppunt geeft ook persoonlijk advies.
   popadvies@poppunt.be       Bel 02 504 99 00       Maak een afspraak